sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  The Big Lebow, fondatorul maratonului de la New York, a fost arădean

  de Mihai Todoca | 8 noiembrie 2023, 1:45 PM | Povești despre oameni | Știri Arad

  1

  (foto: New York Road Runners)

  Poveștile arădenilor care ajung pe tărâmul american au darul de a face lumea să pară mai mică decât era. Mai ales acum, când informațiile sunt la un click distanță. Iar acest lucru ni-l demonstrează postarea Ambasadei SUA la București, de unde aflăm despre Fred Lebow, omul care a pus bazele celebrului maraton din New York: „Știați că celebrul New York City Marathon, care a avut cea de-a 52-a ediție weekendul trecut, a fost fondat de un român? Primul Maraton din New York a avut loc în urmă cu 53 de ani, pe 13 septembrie 1970, organizat de Fred Lebow, care a alergat în ediția inaugurală”.

  1573552381145

  La 1 noiembrie 2001, sculptura lui Fred  Lebow a fost reinstalată pe un nou piedestal de granit negru la 90th Street și East Drive din Central Park, unde alergătorii se adună zilnic pentru a se antrena împreună. Pentru Maraton, în fiecare an, statuia Lebow se întoarce într-un loc aflat la vedere la linia de sosire, în mijlocul spectatorilor încurajați. (nycgovparks.org)

  Din ceea ce am reușit să aflăm de la liderii comunității evreiești din Arad, din datele colectate din Recensământul pe anul 1942, acesta s-a născut la Arad în anul 1933 și nu la data de 3 iunie 1932, cum apare în alte materiale dedicate lui (inclusiv Wikipedia) și locuia pe strada Baron Pop din municipiu, împreună cu familia.

  Conform transylvanianow.com, soții Lebowitz au dus o viață de familie echilibrată și fericită, dar apoi a venit războiul și, în timp ce au supraviețuit ocupației germane, au abandonat țara când rușii au ocupat România după al Doilea Război Mondial. Părinții l-au trimis pe Fred, de 14 ani, și pe unul dintre frații săi mai mari, Mike, cu un tren care se îndrepta spre Țările de Jos. Fred a fost separat de familia lui timp de 13 ani și a dus un stil de viață destul de boem.

  Lebowitz

  Familia Lebowitz. Avea deja 28 de ani când s-a reunit în sfârșit cu familia sa în Brooklyn, dar acești ani lungi au lăsat o amprentă asupra lui și nu s-au putut reintegra niciodată în familia sa evreiască ortodoxă. Chiar și mama lui i-a spus uneia dintre surorile sale că: „Este ca un străin pentru mine” (sursa: transylvanianow.com)

  „Fred  s-a născut Fischel Lebowitz pe 3 iunie 1932 la Arad, România. După ce a supraviețuit ocupației naziste a Europei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial , Fred și-a făcut drum prin Cehoslovacia, Țările de Jos și Irlanda înainte de a imigra în America. Fred a participat la Fashion Institute of Technology din Manhattan, New York City. După scurte perioade în Cleveland și Kansas City, Lebow s-a întors în cele din urmă la New York și și-a făcut un nume în imitațiile de marketing din districtul confecțiilor.

  Slujba de pomenire a lui Lebow la linia de sosire pentru Maratonul din New York City a atras o mulțime de 3.000 de oameni în doliu. Aceasta a fost cea mai mare adunare memorială din Central Park de la moartea lui John Lennon”, conform imdb.com.

  Acesta obișnuia să spună că „La alergare, nu contează dacă termini primul, ești la mijlocul plutonului sau ultimul. Poți spune: «Am terminat». Există multă satisfacție în asta”.

  Mai jos puteți viziona și un documentar în care The Big Lebow își spune povestea:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.