luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Teatrul arădean pregătește un megaspectacol, după un scenariu laureat cu Premiul Olivier, Tony sau Critics’ Circle și jucat pe scenele Broadway sau Royal Court Theatre

    de Tomck@t | 15 aprilie 2024, 9:26 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    1

    Bogdan Costea - managerul teatrului arădean, regizorul Horia Suru și profesorul-actor Miklos Bács

    Prima premieră a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din 2024, programată pe data de 22 mai, este totodată o premieră în România. Se anunță un spectacol de anvergură, cu o distribuție generoasă și chiar cu invitați speciali, cum ar fi reputatul prof. univ. dr. Miklos Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Este vorba de adaptarea textului „The Ferryman” (Luntrașul) scris de Jez Butterworth, jucat în prezent în teatre celebre din lume precum Broadway-ul newyorkez și West End Theatre din Londra.

    „Ne dorim să fie un spectacol de bun augur, având în vedere implicațiile, atât în ceea ce privește numărul actorilor angrenați în distribuție, subiectul abordat, cât și importanța textului, un text multipremiat, scris în 2017. Avem mari așteptări de la această producție”, a spus Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

    Piesa lui Jez Butterworth, „The Ferryman”, a avut premiera la Royal Court Theatre în aprilie 2017, în regia celebrului cineast de Hollywood Sam Mendes („1917”, „American Beauty”, „007: Skyfall”) și este spectacolul care s-a vândut cel mai rapid din istoria Royal Court Theatre, potrivit Wikipedia. Povestea se petrece în zona rurală South Armagh în 1981 și se concentrează pe evenimentele din jurul morții greviștilor foamei IRA (Armata Republicană Irlandeză). Spectacolul a primit 15 recenzii de cinci stele, inclusiv în ziarele majore din Marea Britanie. The Irish Times a scris că: „Deși Butterworth este englez, The Ferryman se simte ca o piesă complet irlandeză și nu doar pentru că nu există o singură notă falsă în dialog”. Huffington Post a scris că este „una dintre cele două sau trei cele mai mari piese ale deceniului”.

    „The Ferryman” a câștigat premiul Evening Standard 2017 pentru cea mai bună piesă, premiul Critics’ Circle 2018 pentru cea mai bună piesă nouă, premiul WhatsOnStage 2018 pentru cea mai bună piesă nouă și premiul Olivier 2018 pentru cea mai bună piesă nouă, Premiul Drama Desk pentru piesă remarcabilă și Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, în 2019. S-a jucat deja de peste 350 ori la Teatrul Gielgud din Londra, iar în octombrie 2018 a fost adaptată și la Broadway, în New York.

    Miklos Bács și Petre Ghimbășan – printre actorii invitați la Arad

    Mulți actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” care l-au avut ca profesor la facultate pe Miklos Bács, vor avea acum ocazia să joace împreună cu el pe scena arădeană, în spectacolul „Luntrașul”.

    „Sunt adeptul provocărilor. Asta e o provocare din toate punctele de vedere, cel puțin pentru mine, și din cauza timpului scurt, și din cauza distribuției mari, și din cauza unui text incitant”, a declarat Miklos Bács, adăugând că pe lângă faptul că are ocazia să joace alături de foștii săi studenți, are ocazia să joace în acest spectacol cu actori din generații diferite, de la o fetiță de 8 ani până la seniorul Ovidiu Ghiniță.

    Miklos Bács a felicitat teatrul arădean pentru această „superproducție”, precizând că un asemenea spectacol implică „un efort administrativ imens. Câteodată nu suntem conștienți de aceste lucruri. Pentru cei care vin din afară, să lucrezi cu o trupă de 20 și ceva de oameni în teatru este un lux absolut incredibil”.

    Bogdan Costea a dezvăluit și faptul că pe baza unui parteneriat încheiat cu Teatrul „Regina Maria” din Oradea, care înseamnă o colaborare strânsă timp de un an, în noul spectacol „Luntrașul” va juca și actorul orădean Petre Ghimbășan.

    Regizorul spectacolului este Horia Suru, aflat la a doua colaborare cu teatrul arădean, după regia spectacolului „Don Juan se întoarce de la război”. „Am găsit aici o echipă cu care am lucrat foarte bine și mă bucur să-i regăsesc după un număr de ani. În același timp, echipa teatrului este întregită și de invitați, printre care și domnul Bács, dar și alții. Este o poveste foarte umană, despre niște oameni care încearcă să găsească rostul vieții, e o poveste de familie, cu toate implicațiile, o poveste despre cum te manageriezi, cum te raportezi în fața violenței, în fața eroismului, în fața extremismului și, în același timp, o poveste despre cum poți să faci față fără să ai acel «closure» în fața unei persoane dragi, care e dispărută de zece ani”, a declarat regizorul.

    •  Citește și: Workshopuri, Q&A cu actori și regizori și abonamente promoționale la FITN

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.