miercuri, 22 mai, 2024

Special Arad Logo

  Workshopuri, Q&A cu actori și regizori și abonamente promoționale la FITN

  de Tomck@t | 15 aprilie 2024, 6:09 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  În plus, o colaborare pe întregul an cu teatrul din Oradea

  Festivalul Internațional de Teatru Nou (FITN) revine, luna viitoare, cu cea de-a IX-a ediție, cu 16 spectacole de teatru în program, timp de 7 zile, un concert Fără Zahăr și o expoziție de scenografii… dar și o serie de surprize.

  Programul festivalului a fost dezvăluit în urmă cu câteva zile (vezi aici), iar astăzi au fost anunțate și câteva noutăți, cum ar fi workshopuri cu actorii și regizorii invitați și actorii arădeni, sesiuni de întrebări și răspunsuri (Q&A) la care poate participa și publicul arădean și abonamente promoționale pentru grupuri formate din 20 de elevi sau studenți și grupuri formate din 9 adulți.

  Managerul Bogdan Costea a anunțat cu această ocazie și faptul că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a semnat un parteneriat cu Teatrul „Regina Maria” din Oradea pentru anul 2024, colaborarea dintre cele două instituții fiind vizibilă deja din această lună.

  Workshopuri profesionale și întâlniri cu oamenii de teatru

  „Workshopurile profesionale sunt adresate actorilor teatrului arădean și orădean, iar miza acestor workshopuri este alcătuirea unor echipe comune pentru producțiile anului 2025, atunci când vizăm să realizăm o coproducție cu Teatrul Regina Maria din Oradea”, a precizat Bogdan Costea. Workshopurile, care vor avea loc în 11, 12, 13 și 16 mai, îi vor avea ca formatori pe Răzvan Mazilu, Andrei Huțuleac, Bobi Pricop și Andrei Măjeri.

  Spectatorii vor avea ocazia să adreseze întrebări protagoniștilor din producțiile invitate în cadrul sesiunilor de Q&A numite „DistincTALK”.

  Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi a FITN 2024 și vor oferi spectatorilor posibilitatea de a se întâlni cu creatori de teatru precum Răzvan Mazilu, Crina Matei, Tudor Cucu-Dumitrescu (11 mai), Andrei Huțuleac, Blanca Doba, Nicolas Cațianis (12 mai), Florin Piersic Jr. și membrii trupei Fără Zahăr (13 mai), Dorina Lazăr, Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Cristian Ban (14 mai), Alina Leonte, Răzvan Vicoveanu (15 mai), Ofelia Popii, Miklós Bács, Andrei Măjeri, Emilia Bebu, Florentina Țilea, Mihaela Teleoacă (16 mai).

  Ora și locul acestor întâlniri „DistincTALK” nu au fost stabilite cu exactitate, deocamdată, urmând a fi anunțate la momentul oportun, spun organizatorii. „Suntem în discuții cu mai multe locații din Arad, cluburi sau chiar locații de servire gastronomică”, a spus managerul teatrului arădean.

  Vor fi și alte surprize, a menționat Bogdan Costea, „ne dorim să avem o echipă de voluntari foarte activă. De asemenea, un lucru inedit, dorim să-i cooptăm pe acei elevi care au participat la olimpiade școlare de Limba și Literatura Română care au această chemare în a face recenzii ale spectacolelor din program, un jurnal cultural-teatral al festivalului… și mai sunt și alte surprize pe care le pregătim pentru această a noua ediție”.

  Bilete și abonamente

  Biletele au fost puse în vânzare online începând de azi, pe eventim.ro, iar de mâine (16 aprilie) vor fi disponibile și la casieria teatrului.

  Abonamentele vor fi disponibile doar la casieria teatrului, atât cele obișnuite, cât și cele promoționale – în număr limitat – în cazul unor grupuri.

  Trebuie menționat că abonamentele se referă doar la spectacolele din sala mare.

  Motivul pentru care în această ofertă promoțională nu sunt incluse și spectacolele din Sala Studio sau din Sala 30/3 este că „numărul de spectatori din aceste săli este limitat și numărul de abonamente puse în vânzare ar depăși numărul locurilor existente. Din acest motiv există această separare”, a precizat managerul Bogdan Costea.

  Prețurile biletelor pentru spectacolele din cadrul FITN 2024 sunt următoarele:

  •  pentru spectacolele în sala mare:

  50 lei – parter și etajul I

  35 lei – etaj II si III

  35 lei – elevi, studenți și pensionari

  •  pentru spectacolele în sala Studio:

  50 lei – preț întreg

  35 lei – elevi, studenți și pensionari

  •  ABONAMENT GENERAL  – 200 lei / persoană – aceste abonamente sunt individuale și oferă acces la toate spectacolele găzduite de sala mare.

  PROMOȚII

  •  ABONAMENT DISTINCT GRUP ELEVI – 50 de lei / persoană – acest tip de abonament este destinat grupurilor formate din 20 de elevi sau studenți și oferă acces la toate spectacolele găzduite de sala mare, adică 7 spectacole.

  •  ABONAMENT DISTINCT GRUP ADULTI – 100 de lei / persoană – acest tip de abonament se adresează grupurilor de 9 adulți și oferă acces la toate spectacolele găzduite de sala mare.

  Schimb de spectacole și actori cu Teatrul „Regina Maria” Oradea

  Managerul Bogdan Costea a anunțat că în acest an, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” are un parteneriat cu Teatrul „Regina Maria” din Oradea, teatrul din orașul vecin aducând mai multe spectacole pe scena arădeană pe parcursul acestui an și, de asemenea, teatrul arădean aducând spectacole arădene la Oradea. Parteneriatul va culmina, anul viitor, cu o coproducție a celor două instituții.

  „Deja, în aprilie, se remarcă, printre spectacolele pe care Teatrul Clasic Ioan Slavici le găzduiește, un spectacol de la Oradea (n. red. – este vorba de spectacolul «Rabbit Hole», în regia lui Vlad Cristache, în data de 15 mai), iar în aceeași zi, precum și pe 30 aprilie, Teatrul Clasic Ioan Slavici va susține un spectacol, «Cerere în căsătorie», pe scena Teatrului Regina Maria”, a declarat Bogdan Costea.

  Pe baza acestui parteneriat, în noul spectacol pregătit de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – cu titlul „Luntrașul”, regia: Horia Suru, care va avea premiera pe 22 mai – va juca și Petre Ghimbășan, un actor invitat de la teatrul orădean, iar în distribuția viitoarelor spectacole ale Teatrului „Regina Maria” se vor regăsi și actori arădeni.

  •  Citește și: Teatrul arădean pregătește un megaspectacol, după un scenariu laureat cu Premiul Olivier, Tony sau Critics’ Circle și jucat pe scenele Broadway sau Royal Court Theatre

  „Distinct”

  „Festivalul Internațional de Teatru Nou poartă tema «Distinct» pentru că ne-am dorit să aducem în atenția publicului arădean spectacole care sunt extrem de percutante privind temele abordate și surprinse. Este un spectru larg al actorilor și regizorilor prezenți în festival, care sunt o voce puternică în teatrul contemporan românesc”, a spus Bogdan Costea, scotând în evidență nume sonore precum Florin Piersic Jr. (care vine la Arad cu continuarea spectacolului «Freak Show»), Dorina Lazăr, „care, la o vârstă absolut notabilă, ne onorează cu spectacolul «Neliniște» al Teatrului Odeon. Salut și prezența, în cadrul festivalului, a arădencei Ofelia Popii, care, în dublă calitate, de actor-interpret, dar și regizor, va veni la Arad cu producția «Macbeth» a Facultății de Litere și Arte – secția Artă Teatrală din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu. Trebuie să notăm și două spectacole din secțiunea teatru-dans, este vorba de «Superfragil» în regia Andreei Gavriliu și «Ageless Generation» din partea Companiei de Dans din Budapesta. Am făcut o trecere în revistă a celor mai importante spectacole din festival, fără să omit că celelalte spectacole au și ele importanța, relevanța lor. Va fi și o expoziție cu machete scenografice cu o prezență din Ungaria,  a domnului Bagossy Levente. De asemenea, am pus în programul festivalului și o producție arădeană, a trupei AMIFRAN, cum, de asemenea, se remarcă și prezența studenților actori de la Facultatea de Teatru din Sibiu, precum și prezența trupei Fără Zahăr, a declarat Costea.

  Programul Festivalului Internațional de Teatru Nou – ediția a IX-a – AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.