joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Teatrul arădean aduce două spectacole educaționale la Timișoara

    de Tomck@t | 22 mai 2023, 2:51 PM | Cultură

    0

    Regizorul Ricz Ármin, alături de directorii Bogdan Costea și Lucian Vărșăndan

    După cum v-am anunțat în aprilie, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad pregătește un spectacol despre tragediile adolescenței, despre abuz sexual și despre tăcerea societății, proiect inclus în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Este o coproducție cu Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din orașul de pe Bega, care va face și periplul liceelor timișorene. Astăzi, a fost prezentat și regizorul și s-a anunțat că la Timișoara se va juca încă un spectacol educațional arădean.

    Teatrul arădean dă oficial startul proiectului numit „Relații.Reacții.Reflecții.”, un spectacol trilingv, în limbile română, maghiară și germană, care se va juca în perioada septembrie-decembrie în săli de clasă din zece licee timișorene, acumulând un număr total de 20 de reprezentații, urmând ca de anul viitor să fie inclus și în repertoriul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, pe scena arădeană.

    Proiectul are un buget de 50.000 lei, din care teatrul arădean a avut un aport de 10%, fiind finanțat în mare parte de Centrul de proiecte din Timișoara.

    Lista școlilor timișorene în care va ajunge spectacolul nu a fost stabilită încă, cele trei teatre fiind momentan în tratative cu Inspectoratul Școlar Județean din Timiș, a precizat Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. De asemenea, se ia în calcul și includerea spectacolului în școlile arădene cândva în anul următor.

    Regizorul ales este Ricz Ármin din Subotica (Serbia), masterand la Universitatea de Arte din Târgu Mureș la clasa profesorului și regizorului László Bocsárdi.

    „Ca un artist, întotdeauna am fost interesat de astfel de proiecte în care se întâlnesc mai multe viziuni, mai multe perspective și estetici diferite. Viziunea teatrală se va putea astfel lărgi prin acest multiculturalism care va exista în acest proiect. Este incitant și faptul că o producție teatrală se mută din spațiul negru al teatrului în spații extra-teatrale. În acest fel, am senzația că teatrul prinde viață. Cred că va fi un experiment captivant, așa că aștept cu nerăbdare să începem și mă bucur foarte mult că pot fi aici”, a declarat tânărul regizor Ricz Ármin.

    Teatrul-arădean-aduce-două-spectacole-educaționale-la-Timișoara

    Textul spectacolului coprodus de cele trei teatre – deocamdată fără un titlu oficial – este scris de Sînziana Koenig și a mai fost adaptat în urmă cu șase ani la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, cu titlul „Boyz and girlz”.

    „Am beneficiat de suportul creativ regizoral al unui student masterand, considerând că este importantă legătura care se naște astfel în mediul școlar și mediul universitar, ca lucrurile să capete un sens. Este vorba de o tematică actuală, suicidul în mediul preuniversitar, care este transmis în online”, a spus Bogdan Costea.

    La finalul fiecărui spectacol va fi și o sesiune Q&A (întrebări și răspunsuri) cu realizatorii spectacolului și cu elevii din public.

    Din distribuția spectacolului vor face parte, în preponderență, actori arădeni, alături de câțiva actori invitați de la cele două teatre partenere din Timișoara.

    „Este o plăcere dublă. Dincolo de plăcerea profesională, e și o plăcere personală, pentru că mă întorc în orașul meu natal”, a spus Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara, la conferința de presă de astăzi, la care ar fi trebuit să participe și directorul Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, însă absența lui se explică prin faptul că este ocupat cu debutul festivalului TESZT în orașul vecin.

    „Eu cred cu tărie în faptul că este un câștig ori de câte ori vectori importanți din cultură își dau mâna și cred că din aceste colaborări se nasc energii suplimentare, se nasc impulsuri și asta este esențial pentru tipul de dicurs cultural și pentru vitalitatea orașelor în care aceste instituții își desfășoară activitatea. Cred că ne leagă și faptul că aveam de-a face cu un proiect cultural dedicat tinerilor și atât Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, cât și Teatrul German de Stat din Timișoara sunt instituții care plasează în centrul preocupărilor lor relația cu publicul tânăr și foarte tânăr. O dovadă este și bannerul din spatele nostru, care anunță reputatul dumneavoastră festival (n. red. – se referă la Festivalul Internațional de Teatru nou, care va începe în 24 mai. Detalii, aici). Dovezile găsim în repertoriile ambelor instituții, lucru care este cu atât mai important cu cât, din păcate, trăim într-o vreme și într-o lume în care, cred eu, teatrele sunt cele chemate să aibă o abordare foarte energică, foarte activă și în sens educativ, o misiune pe care altădată o îndeplinea cu o mai mare tărie școala și familia. De aceea, faptul că teatrul merge direct în mediul în care tinerii se află, să spună o poveste despre categoria de vârstă a publicului țintă a unui astfel de proiect, cred că este cu atât mai important”, a mai declarat Lucian Vărșăndan.

    Apropo de școală și familie…

    În cadrul aceluiași proiect teatral-educațional și în cadrul aceleiași colaborări dintre cele două orașe, un alt spectacol arădean va fi adus, de asemenea, la Timișoara.

    Este vorba de „Școala și familia”, după I.L Caragiale, în regia lui Cristian Ban, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” care a avut premiera la începutul anului 2021 (Citește cronica Special Arad aici).

    Din distribuția spectacolului fac parte actorii Angela Petrean-Varjasi, Alina Vasiljević, Calița Nantu, Iulia Dragoș, Marina Palii, Ștefan Statnic, Călin Stanciu, Bogdan Neciu, Ștefan-Gheorghe Dogaru și Alex Popa.

    Acesta va avea parte de două reprezentații pe scena Teatrului German din Timișoara.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.