miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Spectacol de teatru arădean în liceele timișorene, despre adolescenți, despre abuz sexual și despre tăcerea societății

  de Tomck@t | 8 aprilie 2023, 12:11 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Regional

  0

  Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va produce un spectacol inclus în programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Spectacolul va fi trilingv și va avea premiera la Timișoara în vara acestui an, după care se va juca în zece licee din orașul vecin, iar ulterior, anul viitor, va fi inclus și în programul teatrului arădean.

  Centrul de proiecte din Timișoara a anunțat câștigătorii secțiunilor de finanțare pentru proiectele depuse, iar printre cele admise la secțiunea „Grow Timișoara 2023” se numără, cu peste 90 de puncte, proiectul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” intitulat „Relații. Reacții. Reflecții”.

  Contactat de Special Arad, managerul Bogdan Costea ne-a dezvăluit că este vorba despre un text scris de Sînziana Koenig, care a mai fost montat în urmă cu șase ani la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, cu titlul „Boyz and girlz”. Din descrierea acelui spectacol aflăm că „Boyz and girlz” este un spectacol de teatru social care explorează consecințele tragice ale valorilor patriarhale în viețile adolescenților pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranță. Subiectul are un puternic impact social, deoarece intriga pornește cu un abuz sexual și un suicid.

  Regia va fi semnată de un student de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, care vine din Subotica, Serbia, masterand sub îndrumarea profesorului și regizorului László Bocsárdi.

  Spectacolul va fi trilingv, în limbile română, maghiară și germană, fiind produs în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” şi Teatrul German de Stat din Timişoara.

  După premiera preconizată în luna august, spectacolul se va juca, după data de 15 septembrie, în săli de clasă din zece licee timișorene. La finalul fiecărui spectacol va fi și o sesiune Q&A (întrebări și răspunsuri) cu realizatorii spectacolului și cu elevii din public.

  De anul viitor, spectacolul va fi inclus și în repertoriul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, pe scena arădeană și – deocamdată este doar o posibilitate – în câteva licee arădene, însă în cel din urmă caz se vrea o adaptare doar în limba română.

  Despre actorii distribuiți în spectacol nu avem deocamdată detalii, decât că vor juca în mare parte actori arădeni ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, alături de câțiva actori invitați de la cele două teatre partenere, de la teatrul maghiar şi teatrul german din Timișoara.

  Spectacolul propus de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este finanțat de Centrul de proiecte din Timișoara, dar și de sponsorul teatrului arădean, clinica Medlife Genesys.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.