joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Suntem la un pas de carantină! Se închid locurile de joacă, piscinele și sălile de jocuri, școala se va face doar online, evenimentele sunt interzise, la fel și deplasările nocturne. Vezi lista întreagă

    de Andreea Daniela B. | 6 noiembrie 2020, 3:58 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad:

    – Adresa Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad înregistrată la Instituția Prefectului – Județul Arad cu nr. 9622/06.11.2020 din care se constată că, față de situația înregistrată la data ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, 03.10.2020, în următoarele unități administrativ-teritoriale, la data prezentei hotărâri, a fost depășită incidența de 1,5 cazuri la 1000 de locuitori, fără a depăși incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori: Beliu, Bocsig, Cermei, Covăsinț, Craiva, Fântânele, Hășmaș, Mișca, Săvârșin, Sintea Mare, Șorfonea, Vărădia de Mureș, Zerind;

    – Se constată că, față de situația înregistrată la data ultimei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, 03.10.2020, în următoarele unități administrativ-teritoriale, la data prezentei hotărâri, a fost depășită incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori: Ineu, Brazii, Chisindia, Dorobanți, Felnac, Frumușeni, Păuliș, Secusigiu, Șiștarovăț, Zăbrani;

    – Se constată că, față de situația înregistrată la data de 23.10.2020, în următoarele unități administrativ teritoriale, la data prezentei hotărâri, incidența cazurilor s-a menținut între 1,5-3 la 1000 de locuitori: Nădlac, Șepreuș;

    – Se constată că, față de situația înregistrată la data de 23.10.2020, în următoarele unități administrativ teritoriale, la data prezentei hotărâri, incidența cazurilor/1000 de locuitori s-a menținut peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori: Arad, Hălmagiu;

    – Se constată că, față de situația înregistrată la data de 23.10.2020, în următoarele unități administrativ teritoriale, la data prezentei hotărâri, incidența cazurilor/1000 de locuitori a scăzut sub pragul de 1,5 cazuri/1000 de locuitori: Bârzava, Pleșcuța;

    HOTĂRÂRi ADOPTATE:

    Art. 1. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului cuprins în Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.

    (3) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa 1 la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (4) Activitatea prevăzută la alin. (3) este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare situate în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.

    (5) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) și (3) este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

    (6) Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 2. (1) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între mese și participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

    (2) Activitățile prevăzute la alin. (1) sunt interzise în spațiile publice închise, dispuse în exteriorul clădirilor, de tipul teraselor, situate atât pe terenul aparținând domeniul public, cât și pe terenul aparținând domeniului privat. Este spațiu public închis orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan și cel puțin două închideri laterale, indiferent de natura materialului din care sunt confecționate sau de caracterul temporar ori permanent.

    Art. 3. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri, în perioada 07.11.2020-20.11.2020, în toate localitățile situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 4. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, dacă în alte acte normative nu se prevede altfel, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.

    (3) Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin actele normative în vigoare.

    (4) Se instituie obligația operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin actele normative în vigoare și de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în spațiu, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât și pentru clienți și de a respecta normele de igienă sanitară stabilite prin actele normative în vigoare.

    Art. 5. În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor în nicio unitate administrativ-teritorială situată pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 6. (1) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta hotărâre.

    Art. 7. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloanele IV și V ale tabelului curpins în Anexa la prezenta hotărâre.

    Art. 8. (1) Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin actele normative în vigoare.

    (2) Organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

    Art. 9. (1) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

    (2) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

    (3) Organizarea evenimentelor private prevăzute la alin. (1) și (2) este interzisă în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, pe toată durata stării de alertă.

    Art. 10. Se interzice organizarea/desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit art.1 pct.2-18 din Anexa nr.3 la H.G. nr.856/2020.

    Art. 11. Se suspendă activitatea în piețele de toate categoriile, bâlciuri, oboare, târguri săptămânale etc., cu excepția piețelor agroalimentare și a zonelor în care se comercializează produse agroalimentare (legume și fructe), în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloanele IV și V ale tabelului curpins în Anexa la prezenta hotărâre.

    Art. 12. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise, aglomerate sau neaglomerate, din toate unitățile administrativ-teritoriale situate în județul Arad.

    Art. 13. (1) Având în vedere scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile/instituțiile de învățământ preșcolar și școlar din județul Arad, avizate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, ca urmare a analizei epidemiologice a fiecărei unități administrativ-teritoriale, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 5487/1.494/31.08.2020, unitățile/instituțiile de învățământ, atât cele din sistemul public cât și cele din sistemul privat (inclusiv grădinițele), din unitățile administrativ-teritoriale menționate în coloana V din Anexa la prezenta hotărâre, în care incidența cazurilor este egală sau mai mare de 3 la 1.000 de locuitori, intră în scenariul 3, cu predarea cursurilor în sistem online, în perioadele menționate în coloană.

    (2) Instituțiile de învățământ superior, situate în municipiul Arad, vor aplica măsurile stabilite în cuprinsul hotărârilor senatului universitar.

    Art. 14. Activitățile de îngrijire personală în spațiile special destinate (saloane de înfrumețare, frizerii, saloane de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic etc.) se vor desfășura cu programarea prealabilă a clientelor/clienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare situate în interiorul acestor spații.

    Art. 15. Deplasările în afara locuinței/gospodăriei se vor efectua numai cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID -19 și evitarea formării oricărui grup de persoane mai mare de 6 persoane care nu provin din aceeași familie.

    Art. 16. Se interzice staționarea persoanelor pe trotuarele din fața imobilelor, precum și practicarea jocurilor sportive pe trotuare și partea carosabilă a drumurilor publice.

    Art. 17. Urcarea în mijloacele de transport în comun se va efectua numai pe ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși, cu luarea măsurilor pentru păstrarea distanței fizice sanitare și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii.

    Art. 18. Operatorii de transport care asigură curse în regim convenție pentru persoanele juridice din zonele industriale de pe teritoriul Județului Arad, vor lua măsuri astfel încât să fie respectate toate prevederile actelor normative în vigoare, inclusiv în ceea ce privește distanța minimă dintre pasageri și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii, necesară pentru evitarea răspândirii noului tip de coronavirus.

    Art. 19. Conducătorii instituțiilor publice din județul Arad vor proceda la adaptarea programului de lucru și a modului de desfășurare a activităților specifice în vederea luării măsurilor de distanțare fizică a persoanelor și de limitare a transmiterii virusului SARS-CoV-2, potrivit legii, precum și de limitare a accesului publicului în instituții.

    Art. 20. Pe perioada stării de alertă, autoritățile administrației publice locale au obligația de a prelua dosarele persoanelor pentru încadrare în grad de handicap și de a le transmite la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, în vederea obținerii drepturilor și a facilităților legale.

    Art. 21. Administratorii piețelor agro-alimentare, precum și operatorii economici, care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul și/sau en-gross vor proceda la triajul observațional al clienților și la monitorizarea permanentă în incinta spațiilor comerciale a respectării de către vânzători și clienți a măsurilor de prevenție (purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise și deschise, asigurarea distanței fizice între clienți, curățarea periodică a suprafețelor de contact mânere, mese, balustrade etc. cu soluție dezinfectantă, limitarea numărului de clienți în spații publice închise etc.).

    Art. 22. (1) Magazinele alimentare, hipermarketurile, supermarketurile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele situate în centrele comerciale, indiferent de produsele comercializate ori serviciile prestate, au obligația de a lua măsurile necesare pentru a preîntâmpina aglomerările în interiorul magazinelor, precum și la casele de marcat, astfel încât să se asigure circulația liberă între clienții așezați la rând și cei care se deplasează între standuri.

    (2) În situația în care se constată că numărul clienților din interiorul unităților prevăzute la alin. (1) este prea mare, administratorii magazinelor au obligația de a limita accesul clienților în interior.

    tabel

    tabel1

    tabel2

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.