luni, 16 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Update Se surpă digul de pe malul Mureșului, în timp ce hârțoagele zac în sertare. Primăria susține că e treaba Apelor Române

    de Raluca Medeleanu | 12 februarie 2023, 3:14 PM | Știri Arad | Strada

    15

    Digul care urmărește cursul apei de-a lungul malului Mureșului a fost construit, așa cum îl știm noi, în anii comunismului, pentru a preveni ca apa să înghită străzile orașului. Inundații considerabile nu am avut de mult, iar rolul lui – momentan – este cel puțin unul ornamental, dar e folosit de arădeni și în scopuri recreative, pe post de „bârnă” a copilașilor viitori gimnaști, ori a cățeilor care își fac mândri stăpânii cu simțul lor echilibristic. Totuși, rolul lui principal nu e de trecut cu vederea, chiar dacă asta se întâmplă. Structura lui devine tot mai afectată pe zi ce trece.

    Digul din ciment, care are deja o vechime de aproape jumătate de veac, a îmbătrânit urât. Asamblat din bucăți care se leagă una de alta în formă de „V”, nu există porțiune care să nu fie fisurată de-a lungul său.

    Am făcut o plimbare din dreptul Parcului Aventura Voinicilor până la Baza Sportivă „Constructorul” și am analizat cu atenție fiecare porțiune. Cimentul cade pe bucăți, lăsând la vedere scheletul metalic, ruginit, la fiecare „încheietură”. Suprafața cândva netedă e acum toată zgrunțuroasă, arătând de parcă cineva a tăiat un sac și a lăsat să cadă tot conținutul de pietriș într-o formă dreptunghiulară.

    dig malul muresului distrus arad

    Proiect pe fonduri europene în loc de o simplă reparație

    Dacă am întreba Primăria Arad, știm deja răspunsul. Încă de la începutul anului 2021 a fost anunțat un proiect care prevede „revitalizarea” ambelor maluri ale Mureșului (valoarea investiției fiind estimată la 579 mii lei). Chiar săptămâna trecută ne vorbea primarul despre întâlnirea pe care a avut-o cu cei de la Agenția de Dezvoltară Regională (ADR) Vest, unde a discutat inclusiv despre acest proiect. Însă timpul trece, iar cimentul se dezintegrează tot mai tare.

    Cât de costisitor ar fi fost să te asiguri că „lipești” la timp fiecare mică fisură pe care o observi că apare în cimentul digului? Nu putem să nu observăm un „șablon” care funcționează tot mai mult în urbe, copiat după atitudinea generală din epoca în care trăim. Mai bine schimbăm complet ceva, decât să reparăm. Dăm bani mulți pe investiții noi, pentru a schimba de la zero ceva ce, dacă am fi avut grijă de-a lungul timpului, ar fi putut fi într-o stare perfectă de funcționare și acum. Dar consultanții, proiectanții și constructorii trebuie să-și capete și ei salariile, așa că optăm mereu pentru varianta nouă…

    Digul era neglijat și de autoritățile de acum aproape 100 de ani!

    Lentoarea de reacție asupra reparării unor lucruri din oraș ne-a făcut să ne amintim de un articol din presă tocmai de acum 88 de ani! Pe atunci, ziariștii vremurilor se plângeau într-un ziar din Arad că „de trei ani cei dela conducerea primăriei arădene nu s’au gândit să repare aceste diguri. Abia acum când, din abundența zăpezii căzute în această iarnă se poate deduce o nouă eventualitate ca cea din 1932, ba poate mai dezastruoasă, un membru al comisiei încredințată cu gospodărirea orașului, s’a gândit că e timpul, cel puțin, să se întrebe de soarta locuitorilor de pe marginea Mureșului. Și i s-a răspuns că digurile vor fi reparate. Credem și noi. Dar ne gândim de ce primăria se gândește întotdeauna cu trei ceasuri mai târziu?” (ziarul Ecoul, 14 februarie 1935). Deznodământul nemulțumirii ziariștilor interbelici vi-l spunem noi: au trecut încă 35 de ani ca autoritățile să refacă corespunzător digul… cel pe care îl avem astăzi, așa, răblăgit cum e el acum.

    Să sperăm că nu vor mai trece încă 35 de ani până când digul va fi din nou reparat corespunzător!

    UPDATE – Primăria Arad a reacționat la articolul Special Arad

    La o zi după publicarea prezentului articol, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad ne-a trimis un drept la replică prin care motivează că digul de pe malul Mureșului se află în proprietatea Apelor Române, astfel că nu se pot aloca bani din bugetul local pentru a repara ceva ce nu aparține Municipiului Arad. Pe de altă parte, primarul Gheorghe Falcă anunța în 2017 că Primăria urma să consolideze digul în cartierului Alfa, iar în 2020 s-au chiar efectuat lucrări la acea porțiune (vezi AICI). Aflăm însă că intervenția nu a fost făcută de fapt de Primărie, ci de Apele Române, printr-un program Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020.

    „Digul la care se face referire în articolul anterior amintit este proprietatea publică a Statului Român, în administrarea Administrației Naționale Bazinale Mureș, conform Legii 107/1996, cunoscută ca Legea apelor. Nefiind proprietatea Municipiului Arad, refacerea lui nu poate constitui obiectiv de investiții al municipalității arădene. În schimb, Primăria Arad a notificat administratorul legal al digului în vederea luării unor măsuri de refacere a acestuia, mai ales a structurii din beton care, odată cu trecerea timpului, a suferit degradări substanțiale.
    În ceea ce privește proiectul Municipiului Arad de revitalizare a malurilor Mureșului, precizăm faptul că el vizează doar amenajarea zonei delimitate de râul Mureș și dig, unde în prezent sunt și pistele pentru biciclete”
    , ne-a transmis Primăria Arad.

    Citește și:

    Da’ digu’, da’ digu’, da’ digu’… ?! „Ecoul” unui ziar de altădată • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Primăria consolidează și extinde digul falezei Mureșului • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Apariția acelor crăpături pe digul de beton se datorează nepăsării și lipsei întreținerii costul reparațiilor fiind unul modic.
      Proiectele pt care se dorește găsirea de finanțări europene nerambursabile au ca scop refacerea malurilor dinspre apă ca spațiu de promenadă.
      Și dacă s-ar aștepta acel proiect european problema tot nu ar fi rezolvată, problema se rezolva cu 2 dorei de la Recons și câțiva saci de ciment când vremea permite și dacă se dă ordin de Împărăție.

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. Raluca, să fim serioși, probleme sunt doar acolo la îmbinări și nu în profunzime, doar la partea de sus unde sunt îmbinările. Cimentul acela e foarte tare, are și fier în el, nu s-a facut doar așa acum mulți ani. Trebuie făcut un cofrag mic pe lateral și sub acel pervaz și turnat beton și nu ar mai arăta așa urât, estetic deranjează, nu e vorba de rezistență la betonul ăla,doar la îmbinări a căzut pt ca nu avea acolo fier, chiar pe margine.

      Sunt atâtea alte probleme pe mal/dig, de exemplu scările care au fost făcut în bătaie de joc, strâmb și finisate foarte prost. Parcul cel nou din Micalaca, de la piciorul podului, ce așteaptă?
      Noul pod peste Mureș de pe Andrei Saguna realizat de PAB e în grafic? Pasajul de pe Șiriei?
      S-a scris că la Afi, unde se construiesc noile magazine, va fi un sens giratoriu, se mai face?
      În alte orașe se țin ziariștii de capul autorităților și se prezintă starea șantierelor periodic, la noi nu vezi nimic prin presă.
      Informațiile vin cu pipeta de la PRESĂ doar când organizează primăria o ședință.
      Mergeți pe șantier periodic și faceți un foto-reportaj, sunt câteva șantiere deschise în Arad.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Eu vă iau cu dumneavoastră, deși dumnevoastră mă luați direct cu prenumele. În fine, trecând peste asta, eu am observat doar că digul e tot mai degradat deși se putea repara deja de mult timp…. iar despre restul aspectelor pe care le-ați criticat, eu cred că nu prea ne-ați urmărit, de regulă facem reportaje și analizăm la fața locului situația, nu suntem jurnaliști de birou. Am fost și pe Mărului, și în interiorul Colegiului Ghiba Birta, și la Parcul Micălaca 300 etc, acolo, pe teren, ca să nu scriem din povești. Despre lucrările la noul pod aveți dreptate, acolo nu am ajuns încă, dar vă promitem că o să ne îndreptăm atenția și către cele pe care le-ați semnalat dumneavoastră.

        Toate cele bune și o seară frumoasă!

        +3 voturi
        +1
        -1
      • „În alte orașe se țin ziariștii de capul autorităților și se prezintă starea șantierelor periodic, la noi nu vezi nimic prin presă” spuneți dumneavoastră. Înseamnă că seria „Cu un ochi pe Moise” v-a evitat total. O serie care apărea în fiecare zi de vineri…

        +3 voturi
        +1
        -1
    3. F. corect articol! 👍
      .
      Trăim intr-o lume lui „totul sau nimic”, iar , de obicei, e … „NIMIC” !
      .
      Nu mai știm ce înseamnă „ingrijire”, „întreținere”, „recondiționare”, etc.
      Lăsăm lucruri – care puteau fi f. ușor de întreținut sau recondiționat – , să se distrugă de tot, și preferăm să le înlocuim, MULT MAI COSTISITOR, cu altele așa-zis „noi”, dar care sunt MULT MAI PROST EXECUTATE, dar „spoite” frumos, ca să „ia ochii”….
      Și-atunci ne mirăm, că în Turcia, majoritatea cladirilor prabușite AU FOST CELE DESTUL DE RECENT construite și au rezisttat altele mai vechi …! 🤔
      Erau vremuri când cei vinovați de asemenea „neglijențe” CRIMINALE (având ca și consecință pierderi semnificative de vieți), ERAU CONDAMNAȚI la ani grei de pușcărie sau, chiar, la pedeapsa capitală, acum aceștia stau bine-mersi, iar victimele nepăsări, neglijenței, hoției sau lăcomiei lor, sunt trecute la… „victime colaterale”. 😡
      .
      Cam la fel se va întâmpla și dacă natura „se va supăra” brusc, dându-ne un potop de ploi, diluviene, mai multe zile la rând, iar orașul va fi inundat tocmai din cauză că partea de sus a digului nu va putea rezista tocmai datorită acestor „mărunțișuri” (după părerea unora).
      Să nu uităm că trăim, în prezent, într-o lume a lui „să se facă” (adică ALȚII, nu noi), iar în cazuri de forță-majoră, vom „căuta cu lupa” voluntari care să umple saci cu nisip și să întărească digul.
      Majoritatea va aștepta să facă ceilalți !
      .
      Bineînteles că, la final, NIMENI NU VA FI DE VINĂ, ci doar natura, că și-a permis să ne trezească din dulcele somn al nepăsării, indolenței și „puturoșenie” noastre și ale AUTORITĂȚILOR. 😣
      .
      Somn ușor pe mai departe…!😴
      Dar momentul trezirii va fi dur și trist (vezi Turcia).

      +8 voturi
      +1
      -1
    4. @Aradean
      Chiar nu cred ca Aradul are o problemă la capitolul jurnaliști din contra presa din Arad aș încadrao peste media pe țară, în multe orașe este o presă majoritar tabloidizata.
      Problema e ca șantierele de anvergură nu prea există în oraș și atunci și dacă își doresc nu au despre ce scrie la capitolul ăsta.
      Probabil anul viitor fiind an electoral va fi un aflux nemaivăzut de șantiere.
      Anul ăsta în afara de gazonul de la UTA și câteva reabilitări de școli nu se anunță nici un șantier nou cu impact major asupra municipiului în județ Da sunt așteptate câteva șantiere mari. Centura SE, CF AR-TM, Drumul Express Arad-Oradea.
      Și noul spital Matern și refacerea CET Hidrocarburi așteaptă licitații.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • La cum arată în anumite locuri, cred că am voie să folosesc o figură de stil, nu? În definitiv, sunt jurnalist, fac articole, nu rapoarte tehnice. Reportajele permit folosirea figurilor de stil, cu scopul de a da nuanță. Rapoartele tehnice le las celor de la Primărie, care sper să repare totuși digul, să nu aștepte până când cuvântul meu ușor hiperbolizat se adeverește 😉

        +2 voturi
        +1
        -1
    5. Digul cred ca este de pe vremea romanilor,asa arata,si a rezistat mult timp.Cat despre interesul administratiei,cred ca este nul,pentru ca in tara nu se mai fabrica ciment,balast nu are de unde scoate,si desigur,trebuie facut un studiu,apoi o licitatie,si tot asa…apoi vine o firma de casa a jefuitorilor,si il va…strica de tot.Asta e soarta Aradului.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Mă distrează mereu cum unii oameni gândesc strict în bariere politice. Și sunteți depășit, ați uitat că acum PNL și PSD se iubesc la Arad. Lăsând gluma deoparte… Nu mi-a comandat nimeni articolul ăsta, cum nu îmi comandă nimeni nici un articol pe care îl scriu, de altfel…. am avut doar o dezamăgire să observ halul în care a ajuns digul. Iar observația că e a Apelor Române se confirmă, am adăugat apoi o actualizare la articol. Confuzia a fost provocată de un anunț din 2017 a lui Gheorghe Falcă, pe atunci primar, care spunea despre un plan de a repara digul, iar apoi în 2020 de un anunț făcut pe facebook-ul primăriei despre muncitorii care reparau porțiunea de dig din Alfa (vedeți linkul de la finalul articolului). Având informația inițială din 2017 că e ceva ce va face primăria, am concluzionat că era proiectul ei. Acum am aflat că în 2020 intervenția a fost făcută de Apele Române, informație pe care o puteți citi și în actualizarea de la finalul articolului.

        Faptul rămâne același, digul arată execrabil și trebuie reparat. Ok, nu de primărie, ci de altă instituție. Priviți imaginile și apoi spuneți-mi că digul e frumos și nu trebuie reparat!

        +3 voturi
        +1
        -1
    6. Doamna Medeleanu, de ce sariti in extrema cealalta, cu ”rapoarte tehnice”? Nu era mai simplu ceva de genul ”digul a ajuns intr-o stare de degradare avansata” sau altceva? Nu va dau eu lectii, Doamne fereste, ca nu-s jurnalist, dar voiam doar sa subliniez exagerarea. Ca una e figura de stil si alta titlul de tip ”wow”. Bine macar ca n-ati facut trimitere la cate mii de victime ar face Muresul daca ar inunda prin portiunile care lipsesc din dig! Eh, acum nu va suparati si dvs ca am indraznit, precum alti colegi sensibili din redactie 😉

      0 voturi
      +1
      -1
    7. A postat și vicele pe subiectul falezei dar alt proiect față de:
      Ce promitea G.Falca în 2017:
      În ceea ce priveşte proiectele despre faleza Mureşului, edilul Aradului a detaliat: „Primul este un SF (studiu de fezabilitate-n.r.) de amenajare a râului Mureş de la Parcul Copiilor până la Podul Decebal. Vrem să avem un spaţiu în plus pentru promenadă, de la actualul trotuar, pe o lungime de 5-8 metri, o extensie spre Mureş. Vom duce faleza cât mai aproape de apă. Lucrul acesta l-am discutat cu reprezentanţii Apelor Române şi am primit sprijinul lor pentru acest proiect, dar şi pentru al doilea proiect care înseamnă amenajare zonă dig mal de la Podul Traian până la autostradă.
      Intrebarea este ce se întâmplă cu zona din vecinătatea apei din SF ul lui Falca reieșea ca lumea se va putea plimba deasupra apei atât de avansat va fi trotuarul ceea ce sună demn de sec. 21 dacă nu se face asa și doar se cosmetizeaza ce există deja e frecție la picior de lemn mai bine nu se face deloc și sumele respective sa fie investite pentru ștrand sau altceva.
      Un proiect ca Faleza Mureșului când o reabilitezi e un proiect cu durata de viața de 50 de ani dacă doar se fușerește pt campania electorală suntem o glumă de oraș.

      +1 voturi
      +1
      -1
    8. din pacate pe Mures mai trebuiau facute lucrari de dragare si amenjare, digul e o problema in caz de inundatie, insa marginea de sus de beton e ultima problema. Nu a comentat nimeni cand mafiotul din arad si-a construit casa din Micalaca inainte de dig intre mures si dig, ilegal cu spaga si amenintari direct de la ministere, fost boxer traficant de droguri. In rest in caz de viitura sau inundatie exista riscul ca apa sa se infiltreze pe sub dig daca nu se fac lucrarile de reparatie necesare, apa intra pe unde poate, Intai demolati pe mafiotul ala dupa care puteti comenta ca e sparta marginea de sus a digului. Apele romane, sunt contaminati politic si mai preocupati de amante decat de apararea orasului. E o mizerie si acolo

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.