Se surpă digul de pe malul Mureșului, în timp ce hârțoagele zac în sertare. Primăria susține că e treaba Apelor Române
Digul care urmărește cursul apei de-a lungul malului Mureșului a fost construit, așa cum îl știm noi, în anii comunismului, pentru a preveni ca apa să înghită străzile orașului. Inundații considerabile nu am avut de mult, iar rolul lui – momentan – este cel puțin unul ornamental, dar e folosit de arădeni și în scopuri recreative, pe post de „bârnă” a copilașilor viitori gimnaști, ori a cățeilor care își fac mândri stăpânii cu simțul lor echilibristic. Totuși, rolul lui principal nu e de trecut cu vederea, chiar dacă asta se întâmplă. Structura lui devine tot mai afectată pe zi ce trece.
Digul din ciment, care are deja o vechime de aproape jumătate de veac, a îmbătrânit urât. Asamblat din bucăți care se leagă una de alta în formă de „V”, nu există porțiune care să nu fie fisurată de-a lungul său.
Am făcut o plimbare din dreptul Parcului Aventura Voinicilor până la Baza Sportivă „Constructorul” și am analizat cu atenție fiecare porțiune. Cimentul cade pe bucăți, lăsând la vedere scheletul metalic, ruginit, la fiecare „încheietură”. Suprafața cândva netedă e acum toată zgrunțuroasă, arătând de parcă cineva a tăiat un sac și a lăsat să cadă tot conținutul de pietriș într-o formă dreptunghiulară.
Proiect pe fonduri europene în loc de o simplă reparație
Dacă am întreba Primăria Arad, știm deja răspunsul. Încă de la începutul anului 2021 a fost anunțat un proiect care prevede „revitalizarea” ambelor maluri ale Mureșului (valoarea investiției fiind estimată la 579 mii lei). Chiar săptămâna trecută ne vorbea primarul despre întâlnirea pe care a avut-o cu cei de la Agenția de Dezvoltară Regională (ADR) Vest, unde a discutat inclusiv despre acest proiect. Însă timpul trece, iar cimentul se dezintegrează tot mai tare.
Cât de costisitor ar fi fost să te asiguri că „lipești” la timp fiecare mică fisură pe care o observi că apare în cimentul digului? Nu putem să nu observăm un „șablon” care funcționează tot mai mult în urbe, copiat după atitudinea generală din epoca în care trăim. Mai bine schimbăm complet ceva, decât să reparăm. Dăm bani mulți pe investiții noi, pentru a schimba de la zero ceva ce, dacă am fi avut grijă de-a lungul timpului, ar fi putut fi într-o stare perfectă de funcționare și acum. Dar consultanții, proiectanții și constructorii trebuie să-și capete și ei salariile, așa că optăm mereu pentru varianta nouă…
Digul era neglijat și de autoritățile de acum aproape 100 de ani!
Lentoarea de reacție asupra reparării unor lucruri din oraș ne-a făcut să ne amintim de un articol din presă tocmai de acum 88 de ani! Pe atunci, ziariștii vremurilor se plângeau într-un ziar din Arad că „de trei ani cei dela conducerea primăriei arădene nu s’au gândit să repare aceste diguri. Abia acum când, din abundența zăpezii căzute în această iarnă se poate deduce o nouă eventualitate ca cea din 1932, ba poate mai dezastruoasă, un membru al comisiei încredințată cu gospodărirea orașului, s’a gândit că e timpul, cel puțin, să se întrebe de soarta locuitorilor de pe marginea Mureșului. Și i s-a răspuns că digurile vor fi reparate. Credem și noi. Dar ne gândim de ce primăria se gândește întotdeauna cu trei ceasuri mai târziu?” (ziarul Ecoul, 14 februarie 1935). Deznodământul nemulțumirii ziariștilor interbelici vi-l spunem noi: au trecut încă 35 de ani ca autoritățile să refacă corespunzător digul… cel pe care îl avem astăzi, așa, răblăgit cum e el acum.
Să sperăm că nu vor mai trece încă 35 de ani până când digul va fi din nou reparat corespunzător!
UPDATE – Primăria Arad a reacționat la articolul Special Arad
La o zi după publicarea prezentului articol, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad ne-a trimis un drept la replică prin care motivează că digul de pe malul Mureșului se află în proprietatea Apelor Române, astfel că nu se pot aloca bani din bugetul local pentru a repara ceva ce nu aparține Municipiului Arad. Pe de altă parte, primarul Gheorghe Falcă anunța în 2017 că Primăria urma să consolideze digul în cartierului Alfa, iar în 2020 s-au chiar efectuat lucrări la acea porțiune (vezi AICI). Aflăm însă că intervenția nu a fost făcută de fapt de Primărie, ci de Apele Române, printr-un program Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020.
„Digul la care se face referire în articolul anterior amintit este proprietatea publică a Statului Român, în administrarea Administrației Naționale Bazinale Mureș, conform Legii 107/1996, cunoscută ca Legea apelor. Nefiind proprietatea Municipiului Arad, refacerea lui nu poate constitui obiectiv de investiții al municipalității arădene. În schimb, Primăria Arad a notificat administratorul legal al digului în vederea luării unor măsuri de refacere a acestuia, mai ales a structurii din beton care, odată cu trecerea timpului, a suferit degradări substanțiale.
În ceea ce privește proiectul Municipiului Arad de revitalizare a malurilor Mureșului, precizăm faptul că el vizează doar amenajarea zonei delimitate de râul Mureș și dig, unde în prezent sunt și pistele pentru biciclete”, ne-a transmis Primăria Arad.
Citește și:
• Primăria consolidează și extinde digul falezei Mureșului • Special Arad · ultimele știri din Arad
Comentariile portalului
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)
… nimic rau: „Спутник” – satelit (program spatial sovietic de exceptie).Portbagajul bicicletei era gandit pentru Laika.Rudi Dassler nu putea decat sa fie incantat.Nu era chiar asa de rau, gaseai biciclete (...)
Doar așa, pedagogic: e o potrivire, nu o căutare. nola e pseudonimul meu - prescurtare de nume - de când fac jurnalism. Odată cu venirea digitalului cineva (...)