Știri dintr-o lume mai bună. Ce au făcut doi tineri arădeni cu banii de la nuntă?
Sunt știri dintr-o lume mai bună chiar și în Arad, iar uneori nu trebuie să le cauți, vin ele singure spre tine.
Sunt gesturi care, de cele mai multe ori, rămân ascunse, gesturi aproape de neînţeles pentru o lume în care oamenii uită să privească în jur, în care nu se mai simt responsabili să facă ceva pentru cei care nu mai pot face față singuri destinului.
Și totuși, un astfel de gest, cât se poate de real s-a întâmplat în Arad şi am decis să-l punem în lumina reflectoarelor în speranţa că ar putea deveni viral, un model pentru alți oameni care încă cred că lumea asta poate fi mai bună.
Iată-l: doi tineri arădeni, proaspăt căsătoriţi, au venit luni, imediat după nuntă, într-o luni de iulie, la sediul Centrului de recuperare pediatrică DALIA, cu un plic în mână. Au vrut să lase plicul la recepţie, să spună doar că speră că suma din plic va face bine copiilor de aici, atât cât poate face bine o sumă mică de bani, şi să plece.
Dar au fost invitaţi de angajaţi să o cunoască pe cea care a pus pe picioare asociaţia şi centrul, Mădălina Cimpoieş, şi să-i întâlnească pe copiii care vin aici pentru tratamente de recuperare, cei mici la care s-au gândit tinerii căsătoriţi.
Ce ascundea plicul celor doi tineri arădeni, veniţi dintr-o lume mai bună?
După un tur al centrului şi după propunerea acceptată de a sta la o foarte scurtă poveste la o cafea, tineri au plecat, lăsând plicul la recepţia centrului DALIA.
Mădălina Cimpoieş ne-a destăinuit că a deschis plicul la scurt timp după ce tinerii au plecat sperând să găsească înăuntru câteva sute de lei. Dar nu a fost aşa: în plic se aflau bani suficienţi pentru o lună de miere în ţări occidentale.
„Le-am arătat colegilor şi ne-au dat la toţi lacrimile. Au fost lacrimi de fericire. Am trecut şi mai trecem prin momente grele şi astfel de surprize sunt balsam pentru inimă. Acum, de pildă, ne străduim să autorizăm cele 8 noi cabinete de tratament pe care vrem să le punem la dispoziţia copiilor cu boli grave, la etajul clădirii, dar procedura e extrem de greoaie, iar legile pe care le ştim valabile azi, mâine nu mai sunt, se tot schimbă.
Mai apoi, căutăm, din februarie, cred, un logoped, mai avem nevoie de măcar un logoped pentru că la noi sunt peste 90 de copii care ne trec pragul şi foarte mulţi dintre ei au nevoie de logoped, dacă s-ar putea în fiecare zi. Dar nu am reuşit încă să găsim. Ştim că nu e uşor, că la noi vin cazuri grave, care au nevoie de atenţie deosebită, că cei care nu sunt obişnuiţi să muncească cu copiii cu probleme grave de sănătate pleacă trişti de aici, că nu putem da salariile pe care le găsesc în altă parte.
Aşa că eram cu optimismul la pământ când au venit tinerii. Mi-am reveni imediat gândindu-mă că mereu, când ne-a fost greu, un înger salvator a bătut la uşa noastră”, mi-a povestit Mădălina.
(Câteva dintre firmele care au făcut donaţii pentru DALIA de-a lungul anilor)
Câteva sute de oameni de bine şi câteva campanii pentru copiii DALIEI
Centrul de recuperare pediatrică DALIA primeşte ajutor de la peste 250 de oameni inimoşi care donează, lună de lună, 4 euro. Au trimis un prim SMS la 8864 cu textul DALIA şi au acceptat ca donaţia să fie recurentă. Alături de ei sunt firme care au ales să direcţioneze parte din impozitul pe venit către DALIA. Toţi aceştia fac posibilă existența centrului, care se susţine exclusiv din donaţii.
E nevoie, pentru ca activitatea să meargă strună şi copiii să aibă la dispoziţie zi de zi cele necesare tratamentului de recuperare, de minimum 2.000 de donatori. Dar acest plan s-a dovedit, de-a lungul anului de când a fost lansată campania de SMS-uri, un vis mult prea fantezist şi pentru un optimist incurabil aşa cum e Mădălina Cimpoieş.
Câteva portavoci pentru DALIA și întâlnirea față în față
Pe lângă toţi cei enumeraţi mai sus, pe lângă cei care au cumpărat tricouri în cadrul campaniei încă active „Tricouri cu suflet”, mai sunt şi oameni care influenţează destine şi care au ales să le fie alături nu doar cu donaţii, ci şi cu mediatizarea centrului şi a luptei pe care copiii de aici o poartă zi cu zi.
Au primit scrisori de la copii, de la părinţii lor şi de la DALIA şi le-au făcut publice pe facebook actorul Zoltan Lovas, medicul pediatru Simona Dumitra, omul de afaceri Adela Cristea, care au acceptat astfel să preia ştafeta luptei lor şi i-au chemat pe cei care îi urmăresc să contribuie cum pot la ştirile astea dintr-o lume mai bună.
Şi nu au făcut-o degeaba. Fără să cunoşti ce se întâmplă în spatele uşilor Centrului de recuperare pediatrică DALIA e greu, poate, să devii generos. Dar după ce afli povestea de aici e aproape imposibil să rămâi indiferent. Tinerii căsătoriţi îl cunoscuseră, se spune, pe unul dintre micuții care vin aici, la centru, pentru tratamente de recuperare. Iar când știi cum arată lupta lor, când îi cunoşti pe cei mici şi zâmbetele calde care străbat dincolo de durere, știi cât bine poți face și ce înseamnă o faţă inundată de bucurie, aşa cum e uneori faţa copiilor de la DALIA.
Despre șansa la viață și știrile dintr-o lume bună
Cei mai mulţi dintre copiii de aici se luptă zi de zi pentru viața lor și au nevoie zi de zi de tratamente. Poveştile lor nu sunt cele pe care de obicei ești pregătit să le asculţi.
Dar dacă le asculți, dacă treci pragul unui astfel de centru, dacă te întâlnești cu copii care se luptă oră de oră pentru viaţa lor şi cu părinţi care speră că şi mâine e o zi în care micuţii lor ar putea să facă un progres cât de mic (să stea în fund, să facă un pas în faţă, să spună un cuvânt, să mănânce singur, să ţină creionul în mână ca să deseneze un soare), o să îţi dai seama în ce lume bună trăieşti tu şi câte ştiri bune sunt în jurul tău.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Mulțam de comentariu. Mă onorează!
E de ilustrație, dar seamănă foarte bine cu cea din poveste. Cea originală mai există doar în părți, roțile sunt undeva în pod, cadrul tot (...)
Frumoasă istorioara, bicicleta din poză e chiar cea din poveste? Sau a-ți vrut să exemplificati modelul? Semicursiera și pegasul au fost cele mai fiabile biciclete. Cu dinam care alimenta (...)