duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Statuia „Aradul întristat” va fi restaurată și expusă într-o sală dedicată în Muzeu

  de Special Arad | 1 februarie 2024, 2:39 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  (foto: Complexul Muzeal Arad)

  Complexul Muzeal Arad anunță într-o postare de Facebook că vicepreședintele Asociației „Kölcsey” din Arad, Fekete Károly, și directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, au avut o întâlnire de lucru în vederea extinderii expoziţiei „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată monumentului „Aradul întristat” („Búsuló Arad”).

  „Realizat din marmură albă de Carrara de către sculptorul Aradi Zsigmond în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, monumentul a fost amplasat de-a lungul timpului în diferite spații publice din Arad, pentru ca în perioada interbelică să fie retras în depozitul de istorie al muzeului”, aflăm din postarea Complexului Muzeal.

  Statuia „Aradul întristat” urmează să fie restaurată de sculptorul Kocsis Rudolf (cel care a realizat și sculptura lui Lajos Szantay) și apoi prezentată publicului în expoziția „Tezaur 1848-1849. Repere din Colecţia de relicve a muzeului arădean”, care se va redeschide la Palatulul Cultural odată cu inaugurarea muzeului de istorie după marea renovare, actualmente în plină desfășurare.

  Un alt bust „pierdut” în depozitul muzeului

  O altă operă de artă redescoperită în depozitul muzeului în timpul restructurării instituției din ultimele luni este bustul doctorului Darányi János, unul dintre cei mai apreciați medici arădeni, din anul 1860 director al spitalului județean. Bustul din marmură a fost considerat pierdut din anul 1934. Până atunci, timp de 34 de ani, a fost amplasat în actualul Parc al Copiilor. Provizoriu, acesta va fi amplasat în incinta Colegiului „Csiky Gergely”, iar după reabilitarea clădirii fostului Spital Municipal, va fi amplasat în parcul din curtea unității medicale.

  Bustul medicului Darányi János
  Foto: Andrei Ando / adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.