marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Statuia lui Szántay, un minim de efort în semn de omagiu pentru un talent ilustru, sfârșit în chin

  de Raluca Medeleanu | 22 februarie 2020, 8:01 PM | Cultură | Topic special

  0

  Despre Lajos Szántay (sau Ludovic Szántay, cum mai apare) putem spune fără nicio urmă de îndoială că a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți ai Aradului, clădirile pe care le-a conceput fiind adevărate embleme, fără de care ne-am închipui cu greu orașul nostru. Din păcate, talentul și viziunea sa nu au fost defel apreciate de comuniști, munca lui fiind – evident – asociată cu „imperialismul decadent” de care regimul trebuia să se descotorosească cât mai repede. Astfel, ilustrul arhitect a sfârșit în frig și foamete, murind în podul unuia dintre palatele pe care chiar el l-a proiectat, cunoscut astăzi ca Palatul Szántay.

  Anii au trecut, regimul s-a schimbat, iar acum, după 59 de ani de la moartea sa, într-o seară de sâmbătă înstelată, arădenii s-au adunat pe treptele Palatului Cultural, un alt edificiu proiectat de el, pentru a inaugura o statuie care să-l omagieze.

  Statuia din bronz platinat (realizată de sculptorul Rudolf Kocsis) ni-l înfățișează pe maestru impozant, la o înălțime ușor exagerată în acest scop, de 2,20 m, purtând în piept, pe partea stângă, lângă inimă, o insignă cu sigla Ordinului Arhitecților. E aproape de ușa de intrare, își ține jobenul în ambele mâini, parcă invitându-te să intri în clădire: „Poftiți, la mine în casă! Vă rog, simțiți-vă bine!”.

  Odată cu inaugurarea statuii, municipalitatea a organizat în holul Filarmonicii și o expoziție cu imagini ale clădirilor proiectate de Szántay, dar și documente și fotografii personale, iar apoi i-a dedicat și un concert simfonic (compoziții de Beethoven, Bach, Franck și Boëllmann), întrucât acesta a fost și un violonist de excepție, cântând peste treizeci de ani în orchestra Filarmoni­cii Aradului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.