Statuia lui Szántay, un minim de efort în semn de omagiu pentru un talent ilustru, sfârșit în chin

  de Raluca Medeleanu | 22 februarie 2020, 8:01 PM | Cultură | Topic special

  0

  Despre Lajos Szántay (sau Ludovic Szántay, cum mai apare) putem spune fără nicio urmă de îndoială că a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți ai Aradului, clădirile pe care le-a conceput fiind adevărate embleme, fără de care ne-am închipui cu greu orașul nostru. Din păcate, talentul și viziunea sa nu au fost defel apreciate de comuniști, munca lui fiind – evident – asociată cu „imperialismul decadent” de care regimul trebuia să se descotorosească cât mai repede. Astfel, ilustrul arhitect a sfârșit în frig și foamete, murind în podul unuia dintre palatele pe care chiar el l-a proiectat, cunoscut astăzi ca Palatul Szántay.

  Anii au trecut, regimul s-a schimbat, iar acum, după 59 de ani de la moartea sa, într-o seară de sâmbătă înstelată, arădenii s-au adunat pe treptele Palatului Cultural, un alt edificiu proiectat de el, pentru a inaugura o statuie care să-l omagieze.

  Statuia din bronz platinat (realizată de sculptorul Rudolf Kocsis) ni-l înfățișează pe maestru impozant, la o înălțime ușor exagerată în acest scop, de 2,20 m, purtând în piept, pe partea stângă, lângă inimă, o insignă cu sigla Ordinului Arhitecților. E aproape de ușa de intrare, își ține jobenul în ambele mâini, parcă invitându-te să intri în clădire: „Poftiți, la mine în casă! Vă rog, simțiți-vă bine!”.

  Odată cu inaugurarea statuii, municipalitatea a organizat în holul Filarmonicii și o expoziție cu imagini ale clădirilor proiectate de Szántay, dar și documente și fotografii personale, iar apoi i-a dedicat și un concert simfonic (compoziții de Beethoven, Bach, Franck și Boëllmann), întrucât acesta a fost și un violonist de excepție, cântând peste treizeci de ani în orchestra Filarmoni­cii Aradului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.