Plecat… prin gardul Spitalului la Compartimentul Audit al Primăriei Lipova, Sorin Rusu, directorul „de tristă amintire”, vrea înapoi!





UPDATE: Sorin-Dănuț Rusu s-a săturat de sinecura de auditor în care s-a autoexilat, cu binecuvântarea primarului Mircea Jichici, după ce s-a prins că e „cel mai urât dintre pământeni” la Spitalul Orășenesc Lipova… Incompetența s-a îmbinat armonios cu plictiseala… cum ar veni… rezultând o despărțire cu scuipături.
De altfel, relația dintre Sorin Rusu și Compartimentul Audit al Primăriei Lipova nici n-avea cum să nu se sfârșească altfel decât printr-un divorț pe „nepotrivire de caracter”: începuse contra naturii (ce dreaq să înțeleagă Rusu din actele alea?…), s-a „fundamentat” pe incompatibilități crase, care, firesc, s-au stabilizat pe… stat în fund, pe scaun, toată ziua, și uitat urât la pereți și pe acte de autorecuzare la Legea 161/2003: „măi, io nu pot să fac control acolo, că acolo am neamuri, interese”… puii lui… Asta-i ca și cum te-ai căsătorit a „n”-a oară, dar ai venit în căsnicie, la pachet, cu tot cu relațiile anterioare.
Divorțul dintre Sorin Rusu și Compartimentul Audit este, așadar, iminent, iar oficializarea sa e chestiune de zile… dar problema nu e că pleacă – colegii săi din Primărie chiar se bucură de acest fapt! -, problema e că vrea înapoi de unde a plecat… respectiv în fotoliul de director al Spitalului. Și singurul obiect care nu înjură pe tema acestui fapt e… fotoliul respectiv – că e obiect neînsuflețit… În rest, tot ce e însuflețit în spitalul ăla, își începe conversația la cafea cu „hai, mă, iarăși Rusu!”
Titlul Principal (19 mai, 2014): Căutând gardul și gradul Spitalului Orășenesc Lipova și dând peste… o grămadă de porcării
E clar ca bună-ziua că economistului Sorin-Dănuț Rusu – cel care, încă, figurează ca director al Spitalului Orășenesc Lipova – nu-i place ce face!… De aceea, probabil, nici nu face nimic, în afară că strică ce au făcut alții… cu 10… 20… 100… 200 de ani înaintea lui. Când am fost să-l vizităm, nu demult, ne-am dus setați pe subiectul „unde-i gardul?!”, aflând de la localnici că ultima tâmpenie pe care a comis-o e că a dispus demolarea vechiului, esteticului și valorosului gard care împrejmuiește așezământul de pe vremea când era în posesia și administrarea călugărițelor catolice din Ordinul Franciscan (Congregaţia Fiicelor Sfântului Francisc de Assisi… o organizație cu sediul în Timișoara, care a și semnat definitiv actul de cedare a clădirii și tuturor utilităților către Primăria Lipova, la finele lui 2011).
În martie, 2012, Nicolae Ioțcu ÎNSUȘI anunța că pentru Spitalul Orăşenesc Lipova s-au alocat de la Guvern o groază de bani… dar politicienii s-au certat pentru ei, așa că au rămas necheltuiți și li s-au luat îndărăt!
„Pentru reabilitarea spitalului este alocată suma de 2.500.000 de lei. Cu banii primiţi se va reabilita spitalul, dar şi se va extinde. Primarul oraşului Lipova (n.r.: Marius Jurcă, la acea dată) a anunţat că va avea loc şi şedinţa de consiliu local în care se va regăsi şi proiectul privind rectificarea de buget” – anunța atunci președintele CJA. S-a făcut și o conferință de presă, s-a sărbătorit virtuala deschidere a plicului… numai că banii, concret, n-au mai ajuns neam în Lipova, din cauza (bineînțeles!) certurilor politico-financiare… mai precis a potentaților care nu s-au înțeles asupra firmelor care trebuiau să ia caimacul. Această sumă, adunată cu încă 1.700.000 de lei – sumă alocată de fosta administraţie a oraşului Lipova – ar fi urmat să fie folosită pentru reabilitarea pavilionului central, respectiv extinderea părţii din spate a spitalului, prin construcţia unui corp nou, în care ar fi funcţionat trei secţii: chirurgie generală, obstretică-ginecologie şi ATI, precum şi pentru înfiinţarea unui compartiment de primire urgenţe. A fost pentru prima dată în ultimii zece ani (iată… s-au făcut 12) când de la Ministerul Sănătăţii s-au alocat bani pentru investiţii la Spitalul Orăşenesc Lipova, înţelegându-se importanţa strategică a acestui spital pentru toţi locuitorii de pe Valea Mureşului, singurul pe o distanţă de 80 de kilometri. S-a schimbat conducerea primăriei, vezi-bine, iar cei care au preluat frâiele administrației au… dat-o de gard, așa încât „Ministerul Sănătăţii a decis retragerea sumei de 2.500.000 lei, urmare a faptului că nu a fost cheltuită” – poate fi sinopisul unui scenariu de film cu proști, a cărui punct culminant s-a consumat la finele lui noiembrie, 2012, când Ioțcu a solicitat „demisia primarului Mircea Jichici , pentru management defectuos şi lipsă de interes în ceea ce priveşte investiţiile în oraşul pe care îl conduce. La fel, Sorin Rusu, managerul spitalului, ar trebui să îşi dea demisia şi să lase locul unei persoane preocupate cu adevărat de sănătatea pacienţilor.” Nu l-a băgat nimeni în seamă… în afară de presă.
Sorin Rusu și-a pus în cap proprii colegi, așadar, comițând cretinisme pe bandă rulantă
Chiar dacă clădirea nu e trecută pe lista construcțiilor de patrimoniu – singura explicație care se recomandă ca logică este că dacă ar fi figurat pe lista respectivă, nu s-ar mai fi putut interveni la modul brutal în structura ei – și chiar dacă nu există un plan managerial în ceea ce privește… nimic, medicii de acolo își fac treaba… cum pot, și ei. Singurul care-i încurcă este tocmai directorul, Sorin Rusu, care când nu e în concediu (adică vreo jumătate de an) e cu urechea ciulită exclusiv la sarcinile de partid trasate de Jichici și Damian – mai precis, de consilierul Dan Damian, prin intermediul lui Mircea Jichici. Trăznaia cu gardul vechi demolat și vândut ca fier vechi unui țigan din zonă, care la rândul lui l-a scos la vânzare pe un site specializat pe asta, i-a enervat la culme pe toți. „Din câte știm – nu suntem informați oficial despre ce se petrece în spitalul ăsta, așa că totul e la nivel de zvon – se intenționează construirea unui platou-parcare, în vederea probabil a acelei extinderi despre care s-a discutat în 2012, când erau bani alocați… Acum nu mai sunt… deci punem carul înaintea boilor și distrugem promițând că vom construi” –se plâng sursele noastre.
Proiectul „noului spital” e o utopie fără gard…
Sorin Rusu ar fi autorul unui proiect pe care nu l-a văzut nimeni, afară de „inițiații” care îl vor și executa… când vor intra banii… În viziunea – mai degrabă utopică, și ea, decât realizabilă – a actualilor edili, clădirea recondiționată cu… termopane și izolații ieftine, ușor de efectuat, ar fi înconjurată de o parcare betonată care să fie, implicit, heliport pentru un elicopter… și ăla iluzoriu… Dar până atunci, actualul manager și-a depus diligențele pentru a accede la funcția de auditor în cadrul Primăriei Lipova… din ciclu „dacă nu știi să faci nimic, atunci verifică-i pe alții ce și cum fac”… Vestea e menită să-i bucure pe medici, care, în felul acesta, vor scăpa de el. În ultimul rând, dar probabil cel mai grav este că managerul a și făcut angajări la spital, aducând trei medici rezidenți. Acești medici, ajunși la „destinație”, după ce li s-au făcut formele de angajare, s-au trezit că n-au obiectul muncii, în sensul că secțiile în care ar fi trebuit să-și desfășoare activitatea nu există decât în fotografii!.. Promisiuni… unele pe baza cărora Spitalul Lipova a primit gradul IV (deși este de gradul V „cu nivel de competență limitat”) cu plan de conformare de la Casa de Asigurări de Sănătate, asta însemnând un „nivel de competență bazal”. Acest plan de conformare presupune înființarea unei linii de gardă, cu serviciu chirurgical permanent, plus înființarea unui centru de primire urgențe (UPU) și un personal care să poată rezolva circa 90% din cazuri, compus din minimum patru medici de urgență, șase asistente și patru infirmiere. Practic, managerul n-a făcut nimic din promisiunile cuprinse în planul de conformare, însă banii de la Casa de Asigurări de Sănătate îi primește pentru fiecare serviciu medical. Unde mai punem că la mijloc e și „ceva” evaziune fiscală și deturnare de fonduri, în sensul că de peste un an de zile, de când Spitalul a primit pe „bărbi” gradul III, Casa de Asigurări de Sănătate decontează sume ca și cum serviciile prestate ar fi de Gradul IV, iar cei nou sosiți sunt salarizați ca și cum ar munci. (Alin Olteanu, Lucian Valeriu)
De dragul echilibrului, citește și
Comentariile portalului
Asta, chiar îi tâmpit!!!!!!!
Vă vine sau nu să credeți, eu, personal, cred că decizia CCR a fost într-adevăr abuzivă. Strict etic. Dar era o dilemă mare, în același timp, pentru (...)
Punctual, am spus că vă contraziceți cu afirmația „Fondurile UE trebuie alocate conform unor reguli bine stabilite”, după care ați dat-o cu lozinca „statul în genunchi” și (...)