miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Speciala zilei: Avem nevoie de un cutremur, dar nu unul care să ne miște pământul, ci mintea

  de Lucian Dănilă | 15 februarie 2023, 11:14 AM | Opinii

  4

  Lumea s-a cutremurat în ultimele zile. În Siria și în Turcia asistăm la tragedii uriașe, zeci de mii de oameni care și-au pierdut viața, alte zeci de mii de oameni care vor rămâne traumatizați pe viață, pagube materiale imense, localități întregi distruse, și tot ceea ce ține de o catastrofă de asemenea proporții.

  Dar în ultimele zile, pământul s-a zgâlțâit și la noi. Oltenia, Timișul, Carașul, Aradul sau Hunedoara, întreaga zonă de sud-vest a simțit cum pământul fuge de sub picioare, cum casele ni se clatină. Ne-am speriat, chiar și cei care nu am simțit cele două cutremure din ultimele zile, dar nu am suferit. Nu a murit nimeni, nu a fost nimeni rănit, iar pagubele sunt minore, câteva case crăpate în zona epicentrului și senzația că indiferent cât de tari ne credem, suntem atât de mici în fața naturii.

  Noi am avut noroc că seismul nu a fost la fel de puternic precum cel din Siria și Turcia. Altfel, acum ne număram morții. Așa, ne numărăm proștii…

  Valuri de teorii conspirative au revărsat pe rețelele de socializare în ultimele zile. Cei care erau cei mai vocali în lupta anti-vaccin, care în ultimul an au devenit experți în tactici militare și în geopolitică, aceiași sunt cei care știu ei cum stă treaba cu activitățile seismice. Sunt chiar cei care nu știu să-și scrie nici numele corect din trei sau mai multe încercări…

  Prostul satului a fost, până cu nu mult timp în urmă, un caz izolat. Izolat chiar și la birtul din sat, acolo unde era mereu lăsat singur la masă. În ultima vreme, însă, prostul satului s-a făcut mare, a ajuns prostul statului și acum emite păreri pe rețelele de socializare. Dacă înainte îl știau câțiva vecini sau colegi de serviciu, acum îl știe toată lumea. Acum au devenit „emițători” de păreri, iar ei dețin rețeta adevărului absolut. Nimeni și nimic nu-i poate convinge că nu e așa cum spun ei.

  Trăim într-o țară în care aproape jumătate dintre cei care sunt consumatori de produse media și au conturi pe rețelele sociale sunt analfabeți funcțional, deci jumătate dintre cei care citesc nu înțeleg ceea ce citesc. Iar cineva este direct interesat ca lucrurile să rămână la fel și pe viitor.

  Cine? Statul. Adică cei care ne conduc.

  Statul va fi mereu direct interesat să conducă o țară de proști, o țară în care votul să nu fie dat în urma unor dezbateri de idei, de proiecte, ci mereu în schimbul unei porții de mici, de fasole sau pentru 50 de lei. 

  Țara asta are mare nevoie de un cutremur, dar nu de unul de pământ, care să semene panică, să se lase cu victime umane și pierderi materiale. Țara asta are nevoie de un cutremur la nivel educațional, unul puternic, foarte puternic, care să pună în mișcare mintea colectivă a acestei nații, să scuture România din temelii și apoi să se reclădească pe criterii de competență.

  Iar cu cât de jos va fi epicentrul unui astfel de cutremur, cu cât de adânc va fi pe scările sociale, cu atât va cădea mai ușor tot ceea ce e putred în vârf, pentru că întotdeauna un mare cutremur se simte cel mai puternic la înălțime. Cei care stau cel mai sus, vor fi mereu cel mai scuturați. Prea stau comozi de atâția și atâția ani, pe banii noștri, pe prostia noastră…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.