vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Singurul guvern din UE, cel al Ungariei, este suspectat de „spargerea” telefoanelor jurnaliștilor de investigație 

  de Special Arad | 19 iulie 2021, 2:12 PM | Internaţional

  0

  De când Viktor Orbán a devenit prim-ministru în 2010, Ungaria a scăzut de la locul 23 la locul 92 în Indicele Mondial al Libertății Presei(foto: newsreap.com)

  Guvernul lui Viktor Orbán a lansat o nouă armă în războiul său împotriva presei din Ungaria, potrivit analizei criminalistice a mai multor dispozitive mobile, folosind unele dintre cele mai invazive programe spion din lume împotriva jurnaliștilor de investigație și a cercului unuia dintre ultimii proprietari de media independenți din țară.

  Proiectul Pegasus, o investigație colaborativă condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a analizat înregistrările divulgate care sugerează că o gamă largă de oameni din Ungaria au fost selectați ca potențiale ținte înainte de o posibilă încercare de hacking cu sofisticatul spyware Pegasus, vândut de compania israeliană NSO Group. În mai multe cazuri, analiza criminalistică a confirmat că dispozitivele au fost infectate cu Pegasus.

  Datele divulgate includ numerele de telefon ale persoanelor care par a fi ținte ale securității naționale legitime sau a anchetelor penale.

  Cu toate acestea, înregistrările includ și numărul a cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cel puțin cinci jurnaliști.

  Telefoanele a doi jurnaliști de la partenerul de proiect Pegasus din Ungaria, ziarul de anchetă Direkt36, au fost infectate cu succes cu spyware-ul, inclusiv Szabolcs Panyi, un cunoscut reporter cu o gamă largă de surse în cercurile diplomatice și de securitate națională.

  Analiza criminalistică a dispozitivului său de către Amnesty International a afirmat în mod concludent că a fost compromis în mod repetat de Pegasus pe parcursul unei perioade de șapte luni în 2019, infecția venind adesea la scurt timp după solicitările de comentarii făcute de Panyi către oficialii guvernului maghiar.

  Mai multe detalii pe theguardian.com

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.