Firma guvernului maghiar, Manevi Zrt., care a cumpărat și Teatrul Vechi din Arad, rămâne fără Castelul Wesselényi din Jibou

  de Special Arad | 21 December 2022, 1:26 PM | Recomandările editorilor | Regional

  1

  Castelul Wesselényi din Jibou în anul 2013 (foto: Nuber Levente / Wikipedia)

  Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou, prin hotărârea în primă instanţă pronunţată marţi, anunţă agenția maghiară de presă MTI, citată de HotNews.

  Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani. Până la urmă, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

  Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului. Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului său de preempţiune.

  Conform preşedintelui CJ Sălaj, între Consiliul Judeţean Sălaj şi proprietarul castelului a existat o corespondenţă scrisă, în cadrul căreia instituţia şi-a exprimat intenţia de a negocia cumpărarea castelului.

  Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro reprezentând preţul de vânzare, precum şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78.448 euro şi cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72.623 lei.

  Firmele Micro Vision Consult și Manevi Pro Transilvania, cunoscute ca fiind intermediare pentru trecerea unor imobile istorice în posesia MANEVI Zártkörű Részvénytársaság – fundația controlată de Guvernul maghiar, sunt cele care au achiziționat, în 2021, și Teatrul Hirschl (Teatrul Vechi) din Arad, cu 200.000 euro. Același grup de firme a luat în vizor, tot în 2021, și fostul Hotel Ardealul din centrul Aradului.

  Citește și:

  •  Vânzare finalizată. Teatrul Vechi a trecut oficial în mâinile Guvernului maghiar chiar în timpul în care unii își răceau gura (clar, de pomană!) la dezbaterea publică

  •  Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Păi (cum am spus și în alt comentariu), dacă nouă nu ne pasă de istoria noastra și de excepționalele monumente arhitecturale care le-am moștenit, le iau alții și se ocupă alții de ele…☹
   Iar noi rămanem cu veșnicele scuze, explicații, justificări și regrete tardive (de multe ori, nici acestea sincere…!).😡
   Și, aș mai avea o OBSERVAȚIE:
   – să nu ne mai tot ascundem în spatele comuniștilor că aceștia ar fi distrus comorile arhitecturale ale Romåniei, pt că este o minciună sfruntată!
   – comuniștii, da au dărâmat diverse case vechi ca să facă loc cartierelor de blocuri, dar majoritatea dintre acestea erau, in general, total nereprezantive arhitectural – ba, chiar, niște biete maghernițe -, dar NU S-AU ATINS (poate cu câteva excepții) DE VALORILE ARHITECTURALE ale României!
   Ba chiar le-au conservat (da…, nu restaurat) destul de acceptabil, ca să vină, apoi, acești RECHINI IMOBILIARI și așa-zișii PSEUDO-MOȘTENITORI, din capitalismul „de junglă” actual, să LE DISTRUGĂ și SĂ LE DĂRÂME în „foamea disperată” după bani. 😥
   Asta e REALITATEA, oricât nu ne place s-o auzim….!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.