duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cetatea Șoimoș, ferită de ochii SRI-ului, a devenit țintă a Guvernului maghiar, cu incompetența sau complicitatea conducerii Primăriei Lipova

  de Alin Olteanu | 1 februarie 2023, 1:00 PM | Investigaţii

  6

  Sursa foto: Wikipedia / primarialipova.ro

  Societățile comerciale care funcționează în România, în speță, Cluj, societăți care sunt „acoperiri” pentru grupul Fidesz (cu vârful Victor Orban care conduce Ungaria), cumpără de ani buni proprietăți de milioane de euro în întreaga Transilvanie. Mai precis, Micro Vision Estate SRL, Micro Vision Consult SRL și Ardealul Nou SRL (toate cu acceași adresă în Cluj Napoca), firme administrate de un anumit Fekete Radu Mihai (28 de ani) și aflate sub „tutela” unei alte societăți, Manevi ZRT din Ungaria, sunt implicate direct (așa cum am mai scris și în alte articole pe Special Arad) în cumpărarea unor proprietăți din Cluj, Sălaj sau Arad (Hotelul Ardealul și Teatrul Vechi). Cu privire la aceste tranzacții nu o să insistăm acum, dar o să vă lăsam la final link-urile cu respectivele articole.

  Ca să o spunem direct, la această oră, profitând de incompetența sau complicitatea unora care conduc Primăria Lipova, dar și cu sprijinul unor parlamentari interesați, aflați la putere, societatea „Ardealul Nou”, prin Radu Mihai Fekete, și-a fixat atenția pe Cetatea Șoimoș, cea care „veghează” Lipova de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Cum și-a fixat atenția? O să aflați puțin mai târziu, fiindcă acum vrem să vă redăm o „părticică” de istorie recentă, în care sunt implicate Agenția de Dezvoltare Regională Vest, Consiliul Județean Arad și… și trebuia să fie, implicată și Primăria Lipova, doar că… n-a dorit, n-a vrut, a refuzat, n-a acceptat, sunt proști toți de acolo, sunt interesați, sunt manipulați, sunt cumpărați, ori cum vreți dumneavoastră să catalogați refuzul acestei administrații (parcă blestemate) de a accesa fonduri europene.

  Important de la bun început este următorul aspect: până deunăzi, societățile lui Fekete au cumpărat proprietățile de la firme și persoane private. În cazul Cetății Șoimoș, este pentru prima oară când interesele acestuia ajung direct în fața unei autorități de stat.

  Așadar, printr-o adresă trimisă către CJ Arad, în iunie 2022, ADR Vest solicită următoarele:

  „Agenția pentru Dezvoltare Regională a regiunii Vest are ca obiectiv principal dezvoltarea regiunii. În acest sens, dincolo de finanțările accesibile prin POR Vest 2021-2027, încercăm să vă sprijinim în finanțarea proiectelor de investiții prin identificarea unor surse de finanțare alternative. Astfel, a fost identificată o sursă de finanțare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului (INP), care are în vedere dezvoltarea Planului Național de Restaurare (PNR). În acest sens, ADR Vest a propus un număr de 8 potențiale Obiective de patrimoniu/Monumente istorice din cadrul Regiunii Vest, în vederea includerii în Planul Național de Restaurare (PNR). Unul dintre acestea este „Cetatea Șoimoș, jud. Arad, cu o valoare estimativă de 65 milioane lei. Pentru includerea obiectivului de patrimoniu în Planul Național de Restaurare (PNR), sunt necesare următoarele documente… ” ș.a.m.d.

  Ulterior, în iulie 2022, CJ Arad a trimis o adresă către Primăria Lipova:

  „Unul dintre obiectivele de valoare necontestată ale județului îl reprezintă Cetatea Șoimoș, pentru a cărei conservare și restaurare sunt necesare resurse financiare și umane însemnate. Consiliul Județean Arad a inclus proiectul de conservare și restaurare a Cetății Șoimoș, județul Arad, pe toate listele de idei de proiecte/proiecte potențiale transmise la solicitarea potențialilor finanțatori, pentru a identifica sursele de finanțare cele mai potrivite. Urmare demersurilor susținute atât de autoritatea locală, cât și de Consiliul Județean Arad, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a identificat o posibilă sursă de finanțare prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului (INP). Vă transmitem atașat adresa Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest nr. 20.645/30.06.2022. Vă rugăm să ne transmiteți un punct de vedere privind aspectele din adresă, respectiv dacă propunerea de finanțare prezintă interes pentru dvs. Menționăm că valoarea finanțării de 65 milioane lei este estimativă, putând fi majorată dacă este necesar și accesarea acesteia nu presupune o competiție de proiecte. Finanțarea alternativă disponibilă prin POR 2021-2027 este de doar 5 milioane euro și presupune un apel de proiecte la nivelul regiunii, conform minighidului diponibil pe site-ul ADR Vest”.

  Ca să traducem ce am scris mai sus: ADR Vest invită CJ Arad, ca acestă instituție să invite Primăria Lipova, să trimită niște documente pentru a accesa fonduri de milioane de euro necesare lucrărilor de (măcar) întreținere a Cetății Șoimoș.

  Așa cum ați răspuns dumneavoastră, cititorii, solicitării CJ Arad, așa a răspuns și Primăria Lipova oficial: NIMIC! ZERO!

  Neoficial, din ce am reușit să aflăm, e că administrația din Lipova ar fi declarat pe anumite canale că se ocupă „ea” de Cetate și că n-are nevoie de ADR Vest, adică de fonduri nerambursabile. Incompetență? Complicitate? Vă lăsăm să îi catalogați (și) dumneavoastră, după ce citiți ce au făcut mai-marii Primăriei Lipova la finalul anului trecut, în noiembrie. Au propus, iar consilierii din LIPOVA au votat (probabil neștiind despre adresele oficiale ale ADR VEST și Consiliului Județean Arad) un studiu de prefezabilitate făcut de o societate comercială, anume societatea Ardealul Nou, din Cluj Napoca. Pentru ce acest studiu făcut, repetăm, de o societate comercială interpusă intereselor grupului maghiar Fidesz? Pentru, spun incompetenții sau complicii din Primăria Lipova, „a se putea stabili dacă restaurarea sau punerea în valoare a obiectivului Cetatea Șoimoș poate fi realizată în condiții economice satisfăcătoare”. Dar de ce nu este făcut acest studiu de către Primăria Lipova, accesând fonduri europene, acum avem un răspuns cât de cât. Pentru că societatea Ardealul Nou are de gând să concesioneze pentru 99 de ani acest obiectiv si, din câte am reușit să mai aflăm, are acest plan și pentru Castelul de la Bulci și altele.

  studiu fezabilitate Ardealul Nou

  (Petiția SC Ardealul Nou aprobată de CL Lipova în noiembrie 2022 – extras din procesul verbal al ședinței)

  Primarul Florin Pera: „Nu” – unui proiect de aproximativ 13 milioane de euro, „poate” unor fonduri de 5 milioane de euro, „Da”- pentru societatea Ardealul Nou din Cluj

  Primarul Florin Pera a recunoscut, într-o discuție telefonică pe care am avut-o, că a primit o adresă a Consiliului Județean Arad prin care i s-a cerut Primăriei și CL-ului Lipova dreptul de proprietate a Cetății pentru a putea fi accesate fondurile amintite de ADR Vest: „Noi nu credem că e bine asta, cetatea a mai fost zece ani la CJ și nu s-a întâmplat nimic, totuși e vorba despre o emblemă a Lipovei. Și noi intenționăm să depunem proiect pentru fonduri europene, pentru Cetatea Șoimoș – se dau 5 milioane de euro, dar încă nu s-a deschis linia de finanțare. CJ Arad poate să facă orice, poate obține fonduri și dacă are drept de administrare”. Totuși, în discuția avută, l-am simțit pe primarul Pera ca și cum nu ar fi pregătit pe „temă”, ca și cum nu ar depinde de el viitorul Cetății sau ce se întâmplă în acest moment, ca și cum ar fi manevrat din spate de ceva sau cineva, despre care nu poate să vorbească. Astfel că, în momentul în care l-am întrebat dacă, deși nu a dat niciun răspuns oficial CJ-ului la adresele primite, se mai face ceva sau mai face cineva ceva în privința Cetății Șoimoș, acesta ne-a spus: „Păi v-am zis că nu s-a deschis încă linia de finanțare. Până atunci nu facem nimic”. Am insistat spunându-i că am auzit că face cineva un studiu de fezabilitate… Florin Pera ne-a spus: „Da. O societate care a venit la noi printr-un avocat. Eu nu am participat la discuții. Au cerut să facă un studiu de prefazibilitate. Consilierii l-au aprobat. Să îl facă și să vină cu propuneri concrete și după aia vedem”, dar am remarcat oricum că Pera nu a spus nimic despre petiția societății din Cluj până nu am întrebat noi…

  ***

  Sursele noastre susțin că manevra, probabil că așa o catalogați și dumneavoastră deja, după ce ați citit cele scrise mai sus, nu e a primarului. Deși cu complicitatea sa… Ci ar aparține secretarului CL Lipova, soție a șefului clubului de fotbal din localitate. Că legătura cu societatea Ardealul Nou ar fi fost făcută ca urmare a afacerii „Denis Rusu”, fotbalist care a ajuns de la Lipova la CFR Cluj și acum înapoi. Gratis, dar asta este o altă poveste, cu privire la care o să ne axăm, probabil, în viitor.

  Ce e bine? E bine că nu s-a parafat nimic încă. Și că instituțiile care veghează la securitatea statului român, sau chiar Anticorupția – de ce nu?, au timp să își facă treaba. Să afle cu exactitate ce urmărește societatea care a intrat cu forța în Primăria și Consiliul Local Lipova. Bineînțeles, dacă sunt interesate de asta.

  Despre Micro Vision, Manevi și alte interese ale Guvernului maghiar:

  • Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul…

  • Vânzare finalizată. Teatrul Vechi a trecut oficial în mâinile Guvernului maghiar chiar în timpul în care unii își răceau gura (clar, de pomană!) la dezbaterea publică

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu credeam ca se poată concesiona și istoria!
   Maine poimâine Ardealul Nou va fi cu proprietari noi cum sugestiv se intitulează această firmă.
   Țara asta este sortită dezintegrarii și depopularii parcă și Ucraina are mai multe speranțe pe termen lung pt ca au un filon naționalist solid la noi naționalismul se termină până la bani.
   De asta profită interpușii lui V. Orban.

   +11 voturi
   +1
   -1
  2. Felicitări pt investigație, dar înfiorător articol:
   – cum „ciurucurile” care ne conduc de ani de zile, au ajuns să ne vândă până și istoria noastră, la un preț mai mic decât al traseistelor de pe Valea Mureșului.😡
   .
   Vedeți de ce tot „latru” că TREBUIE MERS LA VOT și ÎNLOCUITĂ CLASA POLITICĂ ACTUALĂ 👹, indiferent cu cine, dar NEAPĂRAT înlocuită… !!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Eu cred ca ungurii nu vor lua cetatea si sa o duca la Budapesta,ca nu au ce face cu ea…Sa-i lasam sa o reabiliteze,sa devina centru turistic,si asa incompetentii din primarie vor incasa ceva bani,fara sa miste un deget,dupa ce au miscat din urechi…

   +13 voturi
   +1
   -1
  4. Inca un articol scris de ziaristi din Arad rasisti. Atatia ani nimeni din Arad nu a renovat cetatea Lipova si nici o alta cetate din Judet. Se degradeaza pe zi ce trece. Macar „ungurii” fac ceva nu ca cei din Arad interesati sa prinda doi trei dealeri si cam asta e actiunea prin Arad. Daca autoritatile din Arad nu ar mai fi atat de impotriva locuitorilor si sa domeneasca asupra lor, daca ziaristii din Arad nu ar mai fi atat de cacat, poate s-ar schimba ceva si nu ar trebui vanduta cetatea „ungurilor”. Si nu prea vad diferenta dintre atmosfera in Ungaria (extremismul de acolo) si prostia de la Arad cu toate autoritatile locale de cacat incepand cu Politia si Procuratura. Poate diferenta este ca in Ungaria este la fel de mult extremism, prostie, nationalism si legi draconice impotriva populatiei dar cu cladiri renovate spre deosebire de Arad si Romania in General

   +13 voturi
   +1
   -1
  5. Românii au lăsat-o să se dărâme natural, că probabil era reședința regelui Ungariei și nu dădea bine la dacomanie.
   Acum nu lăsăm nici națiunea interesată să o refacă? Asta sună a ticăloșie și iconoclasm cultural promovat de Special Arad.

   Păi cine e mai extremist, românul naționalist Special sau ungurul naționalist de Peșta?

   Istoria aparține tuturor, nu unor verzi cu doage lipsă.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.