joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aer de festival la Timișoara: de astăzi, oficial, Capitală Europeană a Culturii | Video

    de Tomck@t | 17 februarie 2023, 9:02 PM | Cultură | Regional | Reportaj

    0

    Special Arad e prezent!

    Nu părea să fie nimic ieșit din comun pe străzile Timișoarei la primele ore ale dimineții: pe o stradă centrală, de lângă Piața Operei, s-a schimbat o vitrină spartă a unui magazin, la schela metalică-grădină verticală din Piața Operei (numită „Pepinieră”) încă s-a lucrat astăzi, iar plantele din interior sunt cam uscate, în Piața Libertății s-a plantat un copac, femeile de servici au măturat pe trotuare și, mai târziu, pe la ora 16, pe strada Coriolan Brediceanu a fost și un accident, o tamponare. Însă pe străzile orașului s-a simțit astăzi un soi de aer de vacanță, o „lejereală” estivală… chiar dacă suntem abia în februarie.

    Este o zi mare pentru Timișoara: astăzi are loc marea deschidere a programului „Capitală Europeană a Culturii”.

    În momentul redactării acestui text, TVR 1 – broadcaster-ul oficial al evenimentului – transmite în direct Ceremonia de gală din Palatul Culturii, iar în centrul orașului este o forfotă ca într-o veritabilă Capitală Europeană a Culturii, cu mii de oameni. În special în Piața Unirii, unde au început deja concertele:

    poza din drona timisoara capitala culturala europeana 2023
    Foto: Primăria Municipiului Timișoara

    De asemenea, timișorenii și turiștii – români sau străini (și s-au auzit mai multe limbi, de la engleză la franceză și arabă) – au putut trece astăzi în agendă, încă de dimineață, o serie de evenimente artistice, expoziții, workshopuri, dezbateri. Asta a făcut și Special Arad.

    La Casa de Cultură a Studenților, programul care se întinde pe 3 zile a început azi cu un atelier de ceramică pentru copii și urmează să aibă loc ateliere de linogravură și sunet, două spectacole de teatru, două concerte, lectură publică de poezie însoțită de suport audiovizual și un performance, la Galeria Jecza poate fi vizitată expoziția „Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Lucrări din cinci decenii” (curator: Thomas Hirsch, Germania), care readuce în conștiința publicului un moment remarcabil al avangardei internaționale din anii 1970, când cei doi artiști au reprezentat Pavilionul României la Bienala de la Veneția, la Bastionul Maria Theresia, precum și la Comenduirea Garnizoanei, poate fi vizitată expoziția „RomaMoma Library”, un proiect expozițional care „imaginează” – și pune în practică, de altfel – un muzeu transnațional al romilor, la Kunsthalle Bega se găsește instalația multimedia semnată de Adina Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, o „pătrundere” în filmul „Nu mă atinge-mă” și o nouă etapă a cercetării Adinei Pintilie asupra politicii și poeticii intimității și corpului, iar la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, precum și la Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania se găsește expoziția colectivă „Chronic desire / Sete cronică”, care propune practici artistice care sondează istoria și pot aduce, astfel, în discuție momentul critic actual — politic și ecologic. Tot la Comenduirea Garnizoanei poate fi vizitată expoziția „Lucruri mărunte, lucruri prețioase” de Mircea Nicolae, care se construiește în jurul lucrării Romanian Kiosk Company, realizată în 2010, ce constă într-o serie de sculpturi și un video care completează instalația sculpturală. „Lejereala” se simte cel mai bine la Indecis artist run space, un fel de KF, unde curatorii Ștefan Tiron, Mimi Ciora, Sergiu Sas și arădeanul V. Leac – toți patru colaboratori al grupului artistic arădean kinema ikon – îi așteaptă pe cei curioși la expoziția „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului”, să vadă cum l-au salvat pe cățelul Laika din spațiu (și nu numai). Expun artiștii Mimi Ciora, Declan Clarke, Cocalar Cosmos, Timotei Drob, Ion Dumitrescu, Suce Fraga, Irina Gheorghe, Cătălin Ghercioiu, Kaps Crew, Laika, Marius Leftarache, Silvestru Muntean, Dmitri Miticov, Plevna, Alin Răuțoiu, Walter Riess, Mihai Sava, Ing. Nicolae Stăncioiu, Jean Lorin Sterian, Valentin Tănase, Vlad Gheorghe Cadar, Viorel Pîrligras, Koter Vilmos, Carolina Vozian și arădenii Linda Barkasz și dyslex. Chiar lângă, în Spațiul Minitremu, se găsește expoziția „Minitremu 10+”, care marchează zece ani de activitate a asociației Minitremu și a acestui spațiu incluziv de cercetare artistică și învățare colectivă.

    Deși vizitarea expozițiilor și acțiunilor culturale menționate mai sus poate dura ore întregi, acestea sunt doar o mică parte din programul Deschiderii programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. Urmează (câteva au și început deja) concerte cu artiști și trupe precum Taraf de Caliu, Implant pentru refuz (cu Adi Despot și Dan Byron), Fritz Kalkbrenner, Muaré Experience, Doctorul Sinteză & K-lu, EMAA, Tarek Atoui, Jay-Jay Johanson, Irina Sârbu & Band, Lajkó Félix & Vołosi și nu numai! Programul complet se găsește aici.

    Toate acestea, doar în acest weekend. Evident, programul cultural va dura un an întreg, pe tot parcursul anului 2023.

    Din programul „Opening Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” fac parte și două evenimente la Arad (sâmbătă), organizate de Asociația Doar Mâine și grupul kinema ikon. Mai multe detalii:

    • Evenimentele marca „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” debutează și la Arad, cu „Post-educația. Pedagogii ale crizei 2023”

    • Live audio performance marca kinema ikon la muzeul arădean, în weekendul deschiderii programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.