duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Seria „Primăriile la control”. Primăria Pecica își prezintă proiectele într-o conferință de presă la CJA

  de Mihai Todoca | 3 februarie 2022, 5:33 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Consiliul Județean Arad și-a propus să înceapă o serie de conferințe de presă în care fiecare primar să vină și să prezinte proiectele pe care le are în derulare și/sau planurile de viitor pentru comunitatea pe care o gospodărește. Conferințe la care vom fi prezenți și noi pentru a pune întrebări legate de proiectele menționate, dar și de problemele pe care le întâmpină localitatea respectivă.

  O mișcare destul de inteligentă, din punct de vedere politic, însă una pe care noi, jurnaliștii, am considerat-o de bun augur, având în vedere că încă sunt primari care refuză dialogul cu presa, sau se ascund în spatele cererilor în baza legii 544.

  După cum ne-am și așteptat seria de conferințe de presă a fost deschisă de Petru Antal, primarul Pecicăi și de ce să nu o spunem, protejatul președintelui Consiliului Județean.

  Acesta ne-a prezentat proiectele pe care administrația din Pecica le-a câștigat, suma nefiind una chiar de neglijat: 35 de milioane de euro care vor fi pompate în infrastructură, modernizare, extinderea spațiilor verzi, iluminat etc.

  Printre proiectele care ne-a atras atenția unul ne-a atras atenția mai mult. Acesta are în vedere realizarea unei rețele de distribuție a energiei termice prin încălzirea cu apă geotermală (prin foraje la o adâncime de 1200 de metri) a 13 clădiri din zona centrală (școli, grădinițe, hala agroalimentară, sala de sport și sediile primăriei). Întrebat dacă acest proiect se va extinde și pentru pecicani, primarul ne-a răspuns că :

  „După cinci ani (de la data recepției n.red), vom putea să folosim toată investiția să o folosim și în alte două scopuri. Să extindem acestă rețea geotermală în localitate pentru încălzirea locuințelor private și al doilea lucru să creăm ștrandul termal” .

  Nu este un lucru mic pentru pecicani, dar trebuie să menționăm că primii care vor ajunge să beneficieze de apă geotermală pentru încălzirea locuințelor, vor fi cei care locuiesc la blocuri și asta nu mai devreme de șapte ani.

  La finalul articolului veți putea vedea în detaliu prezentarea proiectelor care vizează dezvoltarea orașului Pecica.

  L-am întrebat pe primar care ar fi cele mai mari probleme pe care administrația le-a identificat , dar pe care până acum nu a reușit să le soluționeze:

  „Dacă vorbim de orașul Pecica, atunci vorbim de infrastructura rutieră, asfaltarea străzilor. Acesta este cel mai important lucru, iar în satele aparținătoare pe lângă infrastructura rutieră este și rețeaua de gaz și apă-canal”. Cu toate acestea, primarul spune că:

  „Lucrăm la toate. Pentru rețeaua de apă-canal este un proiect câștigat deja , dar nu este implementat, cel mai probabil vom începe pe la sfârșitul anului sau începutul anului viitor”.

  Aici președintele CJA a dorit să completeze:

  „În orașul Pecica nu s-a făcut până acum infrastructura rutieră pentru că am așteptat să introducem rețeaua de apă-canal, gazul și toate celelalte rețele subterane. Nu am dorit să procedăm ca în alte localități unde acum asfaltează, iar anul viitor sparg pentru a introduce celelalte rețele. Se pierd milioane de lei investiți, dacă ajunge să se spargă tot”.

  În ceea ce privește zona limitrofă orașului, în utimul timp s-a putut observa mărirea zonei de lângă autostradă, zonă unde Duvenbeck  a achiziționat deja un teren cu intenția de a-și muta parcul logistic care cuprinde 1000 de camioane. L-am întrebat pe primarul Antal dacă sunt și alți investitori interesați de zona respectivă:

  „Sunt foarte multe firme interesate, unele dintre ele sunt deja la faza de PUZ (trei firme n.red), în timp ce altele sunt în faza de achiziție a terenurilor (alte șapte companii)”, a completat primarul Pecicăi.

  Vom urmări proiectele anunțate de primar, cât și conferințele de presă care vor veni, pentru că știm: pe foaie sună și arată frumos, însă nu întotdeauna se întâmplă la fel și în realitate.

   

   

  Listă proiecte pentru Pecica, co-finanțate de Consiliul Județean

  Pecica-Turnu: proiect al Consiliului Județean, finanțat din fonduri europene.

  Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată-cofinanțare extindere rețele de apă și canalizare în Pecica

  Modernizare strada nr. 222 Pecica

  Reabilitare exterioară sala sport Gheorghe Lazăr

  Reabilitare încălzire şcoală gimnazială nr.2

  SF+PT+alee pietonală, strada 334/1 oraș Pecica

  Modernizare străzi cu marcaje rutiere în orașul Pecica

  Modernizare străzi în loc. Sederhat

  Utilităţi locuinţe sociale pentru romi

  Modernizare clădire nr. 5, str. 3

  Reabilitare gard Gh. Lazăr local 2

  Extindere rețea canalizare zona 500

  Reamplasare și construcție stații de autobuz

  Grădiniță de 4 grupe  cu program prelungit în orașul Pecica

  Modernizare străzi în orașul Pecica

  Extindere Liceu cu corp P+1E, str .2, nr. 37 oraş Pecica

  Îmbunătățire a mediului urban prin: reconversia și refuncționalizarea unor terenuri neutilizate în vederea realizării de parcuri publice

  Construire, extindere, reamenajare clădiri existente și curte școală- școala gimnazială nr.2, str.2, nr. 176, oraș Pecica

  Extindere și eficientizare iluminat public în orașul Pecica și satele aparținătoare – POR

  Îmbunătățirea mediului urban prin reconversia și refuncționalizarea unor terenuri neutilizate în vederea realizării de parcuri publice – POR

  Modernizare străzi 419,420 și 421

  Îmbunătățirea mediului urban prin reconversia și refuncționalizarea unor terenuri neutilizate în vederea realizării de parcuri publice – Contract de finanțare 2227/30.05.2018  – POR

  Construire, extindere, reamenajare, renovare clădiri existente, reamenajare curte școală – Școala Gimnazială nr. 2 Pecica – Contract de finanțare nr. 1793/05.03.2018 – PNDL

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.