Șeful biroului de Protecție Civilă din Primăria Arad trimite obligatoriu sute de angajați, anual, direct la Genesys, la teste psihologice și de medicina muncii. Întâmplător, soția sa are contract cu clinica

  de Raluca Medeleanu | 10 februarie 2020, 10:56 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

  1

  imagine cu rol ilustrativ

  De multe ori auzim autoritățile locale cum se eschivează, în diferite discursuri, că ar face „aia sau aia”, dar e greu în România, nu avem destui bani în buget și „alea, alea”. Ce se întâmplă însă cu acele cheltuieli pe care tot aceleași autorități locale le fac fest, chiar dacă legislația nu le impune câtuși de puțin acest lucru? Periodic, se aruncă bani pe tot felul de „necesități”, care de fapt nu sunt câtuși de puțin necesare. Dacă exemplele cu achiziționarea tocmai de iphone-uri X pentru angajații Primăriei sau cu acei saci de rafie extracostisitori sunt deja notorii, despre care ne-am chiar săturat să tot auzim, vă oferim acum un alt exemplu, care – la prima vedere – pare doar „încă o răutate” din partea noastră pentru că îl aducem în lumina reflectoarelor. Vorbim despre banii pe care Primăria Arad îi cheltuie pe controale medicale peste controale, la un număr de angajați mult mai mare decât este necesar. Responsabilul cu această decizie are, surprinzător sau nu, soția angajată (medic) tocmai la unitatea medicală privată la care se virează banii pentru aceste controale. O fi întâmplător… n-o fi?

  Sumele care se scurg astfel din buget, anual, ajung la ordinul zecilor de mii de lei și, după cum veți vedea, cheltuielile acestea ar putea fi evitate, legea arătând clar că aceste controale periodice sunt obligatorii doar pentru anumite categorii de angajați, situația fiind la fel și pentru testările psihologice periodice. Cu toate acestea, Primăria Arad face acest lucru la aproape toți angajații, un număr deloc neglijabil, întrucât bugetul ajunge să se ridice la 65.000 lei într-un an.

  Primăria Arad are încheiat un contract de prestare servicii cu Genesys Medical Clinic S.R.L..  „Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor, care împreună cu testarea psihologică a aptitudinilor în muncă se face potrivit prevederilor din anexele actului normativ, diferit în funcţie de expunerea profesională. Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform modelului prevăzut în anexa actului normativ. Examinarea se realizează etapizat, pe durata întregului an, în funcţie de expunerea profesională. Nu au fost depistate cazuri nesatisfăcătoare în urma examinării. În anul 2019 pentru servicii de medicina muncii a fost alocat un buget de 65.000 lei cu TVA”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  În timp ce am așteptat răspunsul de mai sus, am descoperit, pe surse, o foaie care circulă prin toate birourile, cu programările la clinica privată cu care instituția are contract, angajații Primăriei fiind atenționați că, dacă nu merg, o fac pe proprie răspundere, „încălcând legea”. Mai mult, aceștia ar fi puși să semneze și o cerere prin care sunt puși să își exprime „dorința” unui control psihologic periodic. Exces de zel? Așa am zice, menționând că ne-am dori să vedem același exces de zel și când vine vorba de strategiile de dezvoltare a orașului.

  Vă mai spunem că persoana care are semnătura principală pe caietul de sarcini, pentru realizarea acestui contract cu Genesys, domnul Ioan Hajdu, are soția angajată chiar la Genesys, medic de Medicina Muncii. Interesantă coincidență… Mai mult, din informațiile pe care le deținem, anii anteriori chiar doamna în persoană s-ar fi deplasat direct în clădirea Primăriei pentru a realiza controalele medicale pentru angajații Primăriei. În 2019  însă „procedura” s-a domolit, angajații fiind trimiși, pe rând, la spitalul privat, prin circulara de mai sus. Vă dați seama ce cozi interminabile? 🙂

  Ce prevede legea

  Angajații care trebuie să facă examen medical periodic sunt cei care lucrează în condiții de izolare, cei care lucrează în mediu toxic, cei care își suprasolicită aparatul locomotor, personalul din sectoare speciale cu risc de transmitere a bolilor infecțioase, personalul didactic din instituţii de învăţământ, personalul care lucrează în tura de noapte, pompierii salvatori intrauzinal, salvamarii, salvamontiștii, sau alte categorii de salvatori… și angajații care au putere de decizie în instituții. Pentru restul funcționarilor, legea nu prevede așa ceva, întrucât aceștia sunt doar în funcții de execuție, fără putere de decizie, astfel că aceste cheltuieli pe care le fac autoritățile locale sunt absolut inutile, banii aceștia – sume deloc neglijabile – putând fi folosite pentru lucruri mai importante, care să aibă și un impact concret asupra bunului mers al orașului.

  Dar poate nu ne credeți pe cuvânt când spunem că nu e necesar ca acești bani să fie cheltuiți periodic, pentru toată lumea. Pentru a ne susține afirmația, vă extragem categoriile de personal care sunt vizate în HG 355/2007, pentru examenele periodice:

  Fişa 139. Personal cu funcţie de decizie (funcţionar public aflat temporar într-o funcţie din viaţa politică sau socială, cu atribuţii de interpretare şi aplicare a legilor în vigoare în domeniul său de activitate): Examen medical la angajare:- examen clinic general- examen psihologic (coeficient de inteligenţă, teste de comportament, teste de personalitate)- examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii, Examen medical periodic: – examen clinic general – anual;  examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) – din 2 în 2 ani;  examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii Contraindicaţii:- psihoze

  Fişa 140. Personal care în cadrul activităţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei: Examen medical la angajare:- examen clinic general (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)- examen psihologic- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică- probe vestibulare, probe de echilibru- audiogramă- ECG- glicemie; Examen medical periodic:  examen clinic general – anual (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)- examen psihologic, testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică – anual; probe vestibulare, probe de echilibru – anual – audiogramă – anual- ECG – anual- glicemie – anualContraindicaţii:- tulburări psihice de orice natură- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie- hemeralopie- surditate bilaterală- epilepsie- diabet zaharat decompensat- etilism cronic- tulburări neurologice severe- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă)

  Primăria are peste 700 de persoane cu funcție de decizie? Sau toate conduc mașinile instituției?

  Așa cum am subliniat deja, în lege scrie clar, pentru personalul cu putere de execuție din cadrul instituțiilor publice, control medical este obligatoriu doar în momentul angajării, în cazul în care funcționarul este mutat într-un alt departament diferit de activitatea pe care a făcut-o până la mutare și pentru cei care conduc mașina instituției. Atât. În rest, singurii care  trebuie obligatoriu să fie supuși unui control medical periodic sunt cei care iau deciziile, adică „șefii”. Dar numărul angajațiilor care au putere decisivă e mult mai mic decât cei care au doar putere executivă în instutuții.

  Cu toate acestea, Primăria Arad ne-a comunicat două lucruri destul de diferite, la o distanță de 15 zile. În primă instanță, ne-a informat că peste 700 de angajați sunt supuși controlului medical anual, iar pe de altă parte, ne-a trimis ulterior caietul de sarcini întocmit corect, cu semnătura domnului Hajdu, care prevede că cei care trebuie să facă aceste controale sunt angajații cu putere de decizie, cei care conduc mașina instituției și cei care lucrează în cabinetele școlare (deci nu cei angajați ÎN Primărie).

  Primul răspuns al Primăriei:

  „Primăria Municipiului Arad are în acest moment un număr de 734 angajați. De controlul medical periodic beneficiază toți angajații îndreptățiți legal, aflați în activitate, aproximativ 720 de angajați. De testarea psihologică beneficiază toți angajații îndreptățiți legal, aflați în activitate, aproximativ 629 de angajați. După caz, fiecare angajat efectuează o examinare medicală periodică pe an, ce variază în funcție de prevederile legale cu privire la funcția de încadrare, de riscurile la care este expus, în funcție de schimbările survenite în raportul de muncă după caz, de afecțiunile medicale de care suferă după caz, și de decizia medicului de medicina muncii după caz, angajatorul respectând obligațiile legale ce-i revin. După caz, fiecare angajat efectuează o testare psihologică pe an, în funcție de prevederile legale cu privire la funcția de încadrare, de riscurile la care este expus, în funcție de schimbările survenite în raportul de muncă după caz, de afecțiunile medicale de care suferă după caz, și de decizia medicului de medicina muncii după caz, angajatorul respectând obligațiile legale ce-i revin”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Caietul de sarcini:

  View Fullscreen

  Care este bugetul pe care îl alocă Consiliul Județean Arad și Prefectura Arad pentru controalele medicale

  Reamintim că bugetul Primăriei, pentru controale, este de 65.000 lei pe an. Cu această sumă în minte, vă reproducem răspunsurile primite de la Consiliul Județean și Prefectură:

  Consiliul Județean Arad a evitat să ne informeze care este firma cu care are întocmit contractul, însă ne-a spus că bugetul este de 805,00 lei/lună bară TVA (adică în jur de 9.660 lei pe an), specificând că serviciile medicale fiind scutite de TVA prin lege.
  „Evaluarea și monitorizarea stării de sănătate a lucrătorilor se efectuează tuturor angajaților instituției noastre, după cum urmează: examenul medical la angajarea în muncă (obligatoriu tuturor lucrătorilor care urmează a fi angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată; lucrătorilor care își schimbă locul de muncă sau sunt detașați în alte locuri de muncă ori alte activități; lucrătorilor care își schimbă meseria sau profesia); examenul medical de adaptare în muncă (se efectuează la indicația medicului specialist de medicina muncii în prima lună de la angajare); examenul medical periodic (obligatoriu tuturor angajaților conform fișelor de aptitudini întocmite și a planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului); examenul medical la reluarea activității (se efectuează după o întrerupere a activității de minimum 90 de zile, pentru motive medicale sau de 6 luni, pentru orice alte motive, în termen de 7 zile de la reluarea activitățiî)”. Despre examenul psihologic, CJA ne-a informat că se face o dată pe an angajaților cu funcții de conducere în cadrul instituției, respectiv personalului cu atribuții în siguranța transporturilor și a celor angajați ca salvator montan în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad. „Pe parcursul anului 2019 nu au fost depistate cazuri nesatisfăcătoare în urma efectuării controlului medical și psihologic”.

  Prefectura Arad are incheiat contract de prestari servicii de medicina muncii cu S.C. Mediprest SRL, iar bugetul anual alocat pentru aceste servicii este de 6.000 lei. „Precizăm că evaluarea medicală a tuturor angajatilor se efectueaza anual sau de câte ori este nevoie conform legislatiei în vigoare, în funcție de identificarea factorilor de risc pentru fiecare loc de munca precum si la reluarea activitatii după o intrerupere de minim 90 de zile pentru motive medicale sau de șase luni pentru orice alte motive. În ceea ce priveste consilierea psihologică a angajatilor, aceasta nu se impune deoarece conform fișelor de identificare a factorilor de risc întocmite la nivelul Institutiei Prefectului — Judetul Arad nu au lost identificate riscuri care să necesite o astfel de evaluare”

  Erată. Ne cerem scuze pentru eroarea care s-a strecurat în rândurile de mai sus, prin care dăm de înțeles că examenul medical periodic trebuie efectuat doar pentru anumite categorii de persoane. În fapt, doar examenul psihologic periodic este opțional, dat fiind faptul că articolul 20 din legea mai sus invocată stabilește că „Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor”. Fișele citate de noi ne-au indus în eroare, întrucât acestea vin ca o completare a articolului respectiv din lege, nefiind de sine stătătoare. Cu toate acestea problema rămâne aproape neschimbată, fiindcă avem în continuare situația în care municipalitatea virează sume mari de bani, prin achiziție directă, la o firmă cu costuri mai mari decât altele din oraș, firmă la care, în mod surprinzător, lucrează soția celui care a întocmit caietul de sarcini.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.