luni, 16 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e. Secretul lui Bachus, groapa lui Antal Petru și energia verde din Vladimirescu

    Groapa betonată a lui Antal Petru, care a stârnit noi suspiciuni privind modul în care respectă proiectele

    Ce-ar fi viața fără provocări? Parafrazând replica unui personaj de film – în care era vorba despre un personaj celebru la sfârșitul anilor ’70 care, în viața reală s-a îmbogățit din „îndoitul” vinului. Cu apă, dar mai ales cu aditivi – fără provocări, viața e pustiu. Filmul în cauză, numit „Secretul lui Bachus”, chiar dacă este ușor propagandistic, așa cum erau multe filme artistice din acei ani, reflecta o anumită realitate din acele vremuri în care prejudicierea statului era drastic pedepsită.

    Gheorghe Ștefănescu, cel care a pus pe picioare ceea ce s-a numit „afacerea Bachus”, prin care statul român a fost prejudiciat cu 5 milioane de dolari, a fost condamnat destul de rapid, apoi executat pur și simplu.

    Regretatul actor Ștefan Mihăilescu-Brăila, explicând că „viața e pustiu” în filmul Secretul lui Bachus (1984)

    Pare ciudat, nu-i așa? Executat pentru „un mizilic” de 5 milioane de dolari. Păi, astăzi, pentru suma asta nici nu se deschide dosar penal. E ca o amendă de circulație. Viața schimbă realitatea sau invers? Probabil noi, oamenii schimbăm realitatea, iar viața e așa cum e, printre altele, cu multe provocări.

    Citiți amănunte aici: Afacerea Bachus

    De la „Secretul lui Bachus” la „secretele” lui Antal

    Una dintre provocări a fost, este și va fi, drumul spre mai bine. Ce nu a fost cum este acum, este direcția spre binele personal, în detrimentul celui colectiv, o direcție spre care s-a făcut în ultimele trei decenii un drum larg, ce se lărgește mereu. Am tot scris despre drumul ăsta – dar, ce zic eu drum, că este autostradă în toată regula, cu multe benzi, dar o singură direcție – și despre oameni care, după ce-au fost aleși, se plimbă doar pe acest drum.

    A rămas, desigur și acel drum, tot mai ingust, care duce spre binele colectiv, pe care circulă puțini aleși. Tot mai puțini. Iar când se întâmplă ca un obișnuit al „autostrăzii” este văzut pe acest drumeag, se nasc, firesc, suspiciuni. Așa s-a întâmplat cu primarul Antal de la Pecica.

    A plătit pentru un proiect finanțat din fonduri europene, prin care urmează să fie extrasă apă geotermală ce va fi folosită la încălzirea sediului primăriei, plus alte câteva clădiri publice. Spuneam că a plătit, pentru că nici el, nici echipa sa de proiectări nu a făcut proiectul cu pricina, dar nu mai intrăm în amănunte, bine că s-a reușit atragerea banilor pentru acest proiect benefic comunității locale din Pecica.

    Se știe că nu-i în stare să comunice cu pecicanii decât pe alese – nu are „audiența” decât cu cei care-l susțin, celorlalți le-a tăiat accesul la pagina de facebook unde face el comunicările. Ce nu se știe, este că această lipsă de comunicare atrage și mai multe suspiciuni, cum a fost cea legată de groapa imensă, săpată în aproierea forajului de extracție a apei geotermale. Ei bine, văzând că muncitorii au început să toarne beton în acea groapă, mulți pecicani au intrat la bănuieli, crezând că, după bunul obicei al primarului, a trecut peste proiect și vrea să astupe groapa.

    Nu se confirmă, de această dată, bănuielile pecicanilor. Acolo se va ridica „punctul termic”, o clădire semiîngropată, acoperită cu gazon, după modelul „brevetat” la Ferma de bivoli – ce nume pentru ceea ce Antal zice că-i un obiectiv turistic!

    Sigur, aceste suspiciuni n-ar fi apărut dacă primarul Antal ar comunica normal cu cetățenii. Cu toți cetățenii, nu doar cu cei aleși de el după sprânceana pensată. Dar, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu poate lau, așa că-l lăsăm pe Antal Petru cu problemele lui.

    Pentru că un alt ales merită mai multă atenție. Un primar care răspunde chiar și celor care-l critică și care conduce o administrație mult mai performantă decât cea din Pecica – pe care doar președintele Cionca o vede „model de performanță”. Despre Mihai Mag, primarul de Vladimirescu este vorba.

    Cel care deja are finalizat proiectul de alimentare cu energie electrică obținută din panouri fotovoltaice a cladirii primăriei, de aproape un an. Iar acum urmează să pună în practică un altul, prin care va fi creat un parc fotovoltaic ce va asigura curentul electric pentru iluminatul public. Iar asta va asigura o economie la bugetul local de aproximativ 700 de mii de lei anual.

    Mai mult, în cadrul aceluiași proiect, va fi reabilitată clădirea Școlii gimnaziale din satul Horia și va fi schimbat total sistemul de încălzire. Încălzirea în pardoseală nu-i o noutate, dar extragerea căldurii necesare încălzirii agentului termic din apa rece extrasă din puțurile ce vor fi forate, are un mare grad de noutate la noi. Nu am greșit, extragerea căldurii din apa rece, nu din apa geotermală!

    Evident, și acest proiect va fi finanțat din fonduri nerambursabile. Fonduri la care, bunăoară, primăria Arad nu are deocamdată acces, proiectul depus fiindu-i respins. Pentru că, așa se întâmplă în viață când faci proiecte cu mintea la drujba cu care conduci Aradul.

    Citiți și: Cum și de ce să realizăm proiecte geotermale? La energie geotermală, suntem mult în urma Ungariei

    Din păcate, județul Arad este printre județele care nu se înghesuie să facă proiecte de folosire a energiei „verzi” obținută prin panouri fotovoltaice sau prin exploatarea apei geotermale. Deși avem și soare, și apă geotermală. Dar despre toate astea vom mai vorbi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poate va pricepeți Este adevărat ca apa geotermala este radioactiva? De ex cea de la Felix și nu e recomandat sa stea în ea mai mult de 60 min într-o zi? Există analize chimice sa confirme sau infirme aceste lucruri? Relata un domn în social media despre aceste lucruri și întreba de ce în Italia și Germania nu sunt populare Băile termale deși au resurse mari de asa ceva, spunea ca radioactivitatea apei e problema.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • @Zevzec – Am auzit despre o anumită doză de radioactivitate a apei termale din Bihor încă din anii ’80. Este motivul, ziceau unii atunci, pentru care existau, la Felix, placuțe prin care femeile gravide erau atenționate să nu intre în apă – după o vreme, cică au fost scoase acele plăcuțe.
        Nu am date certe, dar promit că voi acorda atenție acestei probleme.

        +7 voturi
        +1
        -1
      • @cetatean – cu siguranță vă refeiți la primăria Pecica. Alte primării din județul Arad nu știm să aibe asfel de probleme.
        La Pecica, unde, conform declarației domnului Iustin Cionca, președuntele CJ Arad, activează cea mai performantă administrație locală din județ, sunt probleme cu banii de câteva luni. Sunt întârzieri și la plata unor facturi la utilități și, cum spuneți, acum, la plata salariilor.
        Sunt promisiuni că se vor plăti salariile săptămâna viitoare.
        Cu adevărat un „model de administrație”.
        Cauze? „Profesionalismul” conducerii primăriei, în primul rând.

        +5 voturi
        +1
        -1
    2. Populaţia este în general puţin conştientă de efectele contaminanţilor din apa de băut, şi cu atât mai mult, a contaminanţilor radioactivi. Uneori mass-media, în căutarea unor subiecte apocaliptice, se aţinteşte asupra acestor probleme, dar în grabă, lipsită de profesionalism, aplecându-se asupra unor aspecte sau fapte puţin relevante şi, după câteva zile, abandonând subiectul în favoarea altora, „la zi”.
      – Poate profitând de această stipulare, poate datorită lipsei de aparatură şi personal de specialitate, rareori un sistem de apă public a efectuat monitorizarea parametrilor de radioactivitate, astfel că populaţia nu are posibilitatea să cunoască situaţia reală privind starea apei pe care o bea. Mai mult, datorită perpetuării secretomaniei perioadei comunist e din domeniul nuclear, nici organizaţiile neguvernamentale de profil nu au acces la acele puţine date disponibile care mai există la autorităţile teritoriale de sănătate publică.
      – Radioactivitatea apei este determinată de prezența radonului în ea, a produselor sale de descompunere. este singurul gaz, în condiţii normale, care are numai izotopi radioactivi, şi este considerat un pericol pentru sănătate datorită radioactivităţii.
      Radioactivitatea intensă a împiedicat, de asemenea, studierea chimică a radonului şi sunt cunoscuţi doar câţiva compuşi.
      Concentrația lor împarte apele în ape cu conținut scăzut de radon și ape cu nivel ridicat de radon. Concentrația radonului în sursele naturale variază de la 1 la 300 nCi/L. Ele se disting prin concentrația de radon. Cel mai mare conținut de radon a fost măsurat în izvoarele Rudas

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.