miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Administrația din Pecica își bate joc de banii de la Guvern

  de Valer Mărginean | 20 septembrie 2022, 8:14 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  De multe ori m-am întrebat de ce vorbesc aleșii noștri, aproape exclusiv, despre investiții. Sigur, mai sunt și excepții, una fiind tocmai primarul Aradului care nu prea are timp și chef de investiții, pentru că are altele pe cap – de la ronduri, la Geani, de la „descoperirea” statuilor, la acoperirea somnoroșilor din Poliția locală, ca să nu mai vorbim de „seculara” bătălie, mereu pierdută, cu Falcă.

  Unul dintre motivele limbuției pe teme de investiție ar putea fi tentația, aproape bolnavă a aleșilor de a se prezenta alegătorilor ca oameni harnici, gospodari, de nădejde, adică, tocmai buni de reales. Despre sinceritatea acestei auto-prezentări, ar fi multe de discutat, dar dincolo de cauzele declanșatoare de laude.

  Altul ar putea fi îngustimea portofoliului de idei și sărăcia fondului principal de cuvinte pe care cei mai mulți dintre aleși sunt capabili să le utilizeze în mod curent. Ce ar putea spune, bunăoară, un primar care, în fața unui microfon, înghite între subiect și predicat ca și cum acolo ar fi un loc numai bun pentru o virgulă? Să-și expună viziunea politică, veți spune, care, pusă în practică, ar naște o strategie de dezvoltare și ar justifica sensul investițiilor. Sau ar putea vorbi despre calitatea vieții locuitorilor urbei care l-a ales primar, despre poluare, zgomot, dezvoltare profesională și multe altele. Ar fi mai greu, nu-i așa? Cum să vorbească despre strategie de dezvoltare un primar cu o singură „viziune”: îmbogățirea proprie?

  Revin la ideea de sinceritate a limbariței despre investiții. Cele mai mari cuvinte se rostesc la aprobarea finanțării, Aproape că îți vine să crezi că lucrarea este deja gata și cetățenilor le-a crescut vertiginos nivelul de trai sau confortul zilnic. Când colo…

  trot bun

  „Modernizare” prin cârpire, fără refacerea terenului, cu trotuare inclinate spre curțile oamenilor pentru a intra mai bine apa când plouă

  Profitând de vacanța judecătorească, primarul orașului Pecica, Antal Petru a făcut „turul” presei locale cu anunțul privind finanțarea prin programul „Anghel Saligny” a proiectului de modernizare a 43 de străzi din oraș. 25 de mii de lei, veselie mare, speranțe pentru pecicani că vor scăpa, în sfârșit de noroaie. Mulți însă își amintesc de o altă mare „realizare” a administrației condusă de Antal Petru, începută în 2018 și rămasă și astăzi nefinalizată. Și tot cam despre aceeași sumă era vorba și atunci, doar numărul străzilor era mai mic: 20. Mărită ulterior la 23, pentru că și strada pe care și-a ridicat primarul un căsoi trebuia asfaltată, nu?

  obiect contract 20 strazi

  Conform anunțului de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a celor 20 de străzi din Pecica, finanțat prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii a fost atribuit firmei Colosseum Print SRL care trebuia să termine lucrarea în 3 ani. Se întâmpla în 18 iunie 2018 iar o lună mai târziu, primarul Antal declara în presa locală că „A fost o procedură mai îndelungată, care nu a depins de noi. Birocraţia şi apoi contestaţiile au amânat începerea lucrărilor, dar acum am intrat în linie dreaptă. Cerem înţelegere și răbdarea locuitorilor pentru disconfortul creat, deoarece rezultatul merită deranjul”. Învingătorilor li se acceptă și ușoarele distorsionări ale adevărului sau micile amnezii. Cu atâția bani de la guvern în „buzunar” și cu un constructor prietenos, se poate întâmpla să uiți că „birocrația” poate însemna și hotărârea cu care ai luptat pentru cauza constructorului în cauză. Unul care avea experiență în Pecica unde a construit și celebrele locuințe pentru romi, prin ANL, care i-au adus primarului necazuri încă nejudecate de instanțele penale (puteți citi AICI și AICI). Dar ce contează câteva picături de neadevăr într-o mare de minciuni?

  În aceeași vară firma câștigătoare a început lucrările în trombă, apoi, toamna a început s-o lase mai moale, a venit iarna, a venit apoi căldura primăverii și-a verii, doar firma n-a mai venit la un moment dat. A lăsat totul baltă, și-a luat „jucăriile” și dusă a fost. Toată lumea aștepta reacția dură a primarului Antal cel iute la mânie. Doar că, deși era limpede că Pecica, pe care el o reprezenta, a pierdut prin abandonarea lucrărilor comisă de firma cea prietenoasă, primarul nici nu a vrut să audă de vreo expertiză care să ateste stadiul și valoarea lucrărilor efectuate până la momentul abandonului de Colosseum. Cu atât mai puțin despre daunele la care ar fi fost îndreptățit beneficiarul (orașul Pecica). Pe scurt, Antal Petru cel aprig la mânie, s-a comportat suspect de calm, de parcă el, personal, ar fi fost dator firmei. Chiar așa, de parcă ar fi primit ceva de la firmă și a rămas cu datoria… Evident, nu a primit nimic, Antal Petru fiind recunoscut pentru cinstea-i fără pată, dar atunci așa părea, că este dator firmei.

  pavele bn

  S-au terminat banii, s-au terminat și pavelele iar trotuarul s-a înnoroiat până la șosea

  Lunile au trecut și primăria a găsit un alt constructor, din Arad, dispus să continue lucrările abandonate. Doar că, normal, nu a fost dispus să plătească și oalele sparte de Colosseum sau de cel care nu a vrut să solicite daune. Prin urmare, a fost modificat proeictul tehnic, modificări care trebuiau notificate și acceptate de finanțatorul numit Guvernul României. Mă rog, amănunte care nu sunt valabile și în Pecica. Și-apoi, oricum Guvernul nu verifică lucrările pe care le finanțează pentru administrațiile locale, realitate pe care primarul Antal o cunoaște din experiența cu acele case pentru care va avea de umblat prin instanțele penale.

  Așa se face că din tot acel proiect minunat, cu străzi asfaltate, cu piste pentru biciclete, cu rogole (șanțuri) carosabile cu capac, parcări pentru autoturisme și stații de autobuz s-a cam ales praful. Iar asta nu are legătură cu pandemia, cum spunea primarul, în octombrie 2021, ocolind, iarăși, adevărul: În cursul acestui an, Primăria Orașului Pecica a reușit, în mare, să recupereze întârzierea în implementarea proiectului de modernizare a 20 de străzi, cauzată de pandemie”. A mai găsit o scuză (pandemia) ca să ocolească, iarăși, adevărul că întârzierea se datorează abandonului declarat de Colosseum. Iar lipsa banilor i se datorează exact lui, cinstitului, onorabilului, competentului primar Antal Petru, cel care n-a luat nicio măsură împotriva firmei care și-a asumat executarea lucrării. Mă rog, chestiune de caracter, de responsabilitate.

  santuri bn

  Rigole acoperite, cu beton sau mai mult cu pământ, brevetate de administrația din Pecica

  Dacă la început trotuarele au fost realizate, conform proiectului, cu pavele – lucrare mai scmpă, desigur, pentru că implică și mai multă manoperă – noul constructor a fost nevoit, din lipsă de bani, să le facă cu asfalt (despre a cărui calitate ar fi multe de discutat, dar nu numai la trotuare, ci și cel turnat pe carosabil, care s-a deteriorat înainte de a fi dat în folosință). Evident, după obiceiul casei, modificările astea de soluții tehnice s-au făcut pe șest, cum se spune, adică fără aprobarea prealabilă a modificării proiectului tehnic. Cum spuneam, după deschiderea finanțării, nimeni nu mai bagă în seamă Guvernul.

  Imaginile, realizate în urmă cu două luni, vorbesc de la sine despre stadiul lucrărilor ce trebuiau finalizate anul trecut. Parcări nu există decât pe hârtiile din dosarul proiectului tehnic, la fel și stațiile de autobuz. Trotuarele sunt, care cu pavele, care cu asfalt, care cu… noroi (când plouă). Rigolele sunt o glumă de prost gust. Pe unele străzi, până și vechile șanțuri au fost acoperite, darămite să fie betonate și acoperite. Bătaie de joc pe bani de la Guvern, dar și pe nervii pecicanilor cărora le intră apa în curți la fiecare ploaie (lucrări de „mare calitate”, supravegheate periodic de marele primar, după cum se lăuda pe facebook, până s-a trezit că nu mai are constructor).

  rigole bn

  „Asigurarea continuității scurgerii apelor pluviale, prin realizarea de șanțuri, respectiv rigole carosabile cu capac” – așa este prevăzut în proiect și, după cum se vede, exact așa este „realizat”

  Este de la sine înțeles că Inspectoratul de Stat în Construcții nu a fost de acord cu recepția acestei mizerii. Dar nici nu mai are vreo importanță. Străzile astea pot rămâne așa, neterminate – mai puțin strada 419, pe care se înalță falnicul imobil cu etaj al familiei Antal. Important este că primarul Antal al Pecicăi este pregătit să înceapă un nou dezastru, de data asta pe 43 de străzi. În ritmul ăsta, cu dărnicia Guvernului și cu administrația asta, Pecica are toate șansele să ajungă localitatea cu cele mai multe străzi asfaltate fără asfalt, pe banii Guvernului. Prin urmare, dacă nu va fi cumva „ascuns” după procesul pentru terenul pe care s-au ridicat casele ANL, Antal Petru merită un nou mandat…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.