duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Stimate domnule primar al orașului Pecica, Petru Antal, dragă Peti,

  de Valer Mărginean | 2 martie 2024, 9:41 AM | Topic special | Viața, așa cum e

  0

  (foto: Facebook)

  Te rog să nu te superi că-ți spun „Peti”, pentru prima oară de când a început scurta noastră istorie comună. Așa îți spun aproape toți cei care te cunosc, prin urmare, îndrăznesc și eu. Mă crezi sau nu, demult voiam să-ți scriu. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a te întreba de ce ai tăiat canalele de comunicare dintre noi (telefon, facebook). Dacă tot ne-am intersectat în această viață, măcar și pentru câțiva ani, am fi putut comunica în continuare. Mai ales, că, nu-i așa?, niciunul dintre noi nu are ceva de ascuns.

  Ca să fim sinceri până la capăt, se cade să recunoaștem că ceva, ceva comunicare tot am avut. Dar, prin intermediari. Este și asta ceva, cu condiția să nu fie doar o formă de presiune. Poate de aceea, multă vreme, n-am considerat-o comunicare în adevăratul sens al cuvântului.

  Dragă Peti,

  Evident, nu pentru acest expozeu (poate cam lung) despre comunicare îți scriu acum. La urma urmei, nu avem nicio obligație legală de comunicare. Era doar o curiozitate personală.

  M-am hotărât să-ți scriu când am aflat că, în prima dintre campaniile electorale din acest an vei avea cel puțin un frate politic cu care semeni în multe privințe. Amândoi, orgolioși, amândoi, intransigenți, amândoi ați ales să-i reprezentați doar pe cei care v-au ales dar, mai ales, v-au rămas fideli fără nicio urmă de critică. O democrație extrem de originală, dar dacă vă reușește, asta e.

  Acum, dragă Peti, dacă va fi cazul să colindați împreună Pecica și satele aparținătoare, iarăși asta e. Partidele vă vor comasați, deci veți învăța să vă supuneți. Te rog, dacă nu-ți cer prea mult, anunță-mă și pe mine înainte de a se întâmpla marea plimbare electorală comasată, să fac măcar o poză pentru eternitate.

  Legat de viitoarea posibilă, dar puțin probabilă colaborare electorală cu alde Fifor, să ai mare grijă, să nu-ți fugă piciorul de pe creangă. Așa cum te-ai cam învățaț să faci în preajma alegerilor. Jocul ăsta, Peti dragă, te depășește. Acum nu-i vorba de intrigi de bodegă cu „PPP” (Pro-Ponta-Pecica) sau „UCP” (Uniunea-Chereș-Pecica). Diferență mare, cam ca între un examen de titularizare și un doctorat. Dar, mă rog, treaba ta, faci cum știi.

  Peti dragă,

  Îți scriu acum cu intenția clară de a-ți oferi un sfat. Gratis, deci. Este, cred eu, cel mai bun moment tine să te schimbi. În bine, desigur. Ai acum ocazia – celelalte ocazii le-ai pierdut – să devii ceea ce nu ai fost în mandatele pe care le-ai avut: un om al comunității pecicane, nu un dușman al pecicanilor. Pentru că dușman este acela care-și ignoră semenii din comunitate, care, în calitate de conducător și de ordonator de credite (adică de împuternicit să administreze banii întregii comunități) nu discută cu membrii comunității și nu le spune adevărul. Poate nu ți-a spus nimeni, dar află de la mine, oamenii trebuie conduși, nu păcăliți, nu mințiți.

  La urma urmei, este vorba (și) de banii lor. Tăcând sau luând decizii pe ascuns și, uneori, cu gânduri ascunse, practic îi desconsideri pe pecicani, nu îi respecți deloc.

  Poate vrei să recitești, Peti: Administrația din Pecica își bate joc de banii de la Guvern

  Chiar dacă mi-ai dat multe ocazii să nu mai cred în tine nici cât într-o ceapă degerată, cum se spune, încă mai sper că poți să te schimbi. În bine. Pur și simplu, îndrăznesc să mai sper că poți fi capabil să fii sincer și deschis cu toți pecicanii, nu doar cu cei care îți sunt apropiați. Lasă promisiunile de-o parte – chiar nu înțelegeți, voi, politicienii, că oamenii nu mai cred în promisiunile pe care le lansați în preajma alegerilor? – și fii cinstit și corect cu oamenii care susțin, prin taxe și impozite, întreaga activitate a administrației pe care o conduci.

  Dragă Peti, ar cam fi cazul să te uiți în oglindă nu doar ca să vezi dacă ai vreun fir de păr alb. Dacă vei roși, e semn că încă mai ai o fărâmă de bun simț în tine. Dacă nu, ești pierdut.

  Îți mai amintești de postarea din 31 ianuarie, de pe grupul „Ești din Pecica dacă…” privitoare la strada 204? La fel ca alte postări, și aceasta a fost un răspuns la lăudăroșeniile pe care le-ai lansat public privind minunatele lucrări făcute sub „patronajul” tău. Evident, înțelegi că mai sunt pecicani care umblă cu ochii deschiși și văd ce „minunății” ai făcut din banii lor. Dar mai ales ce nu s-au făcut.

  Peti strada 204

  Captură din filmarea postată în 31 ianuarie de Gelu Buhas, pe grupul „Ești din Pecica dacă…”

  Totuși, continui să te lauzi și să te faci că nu sunt probleme în Pecica. Știi și tu, Peti dragă, că sunt probleme, mai ales când plouă și se „înmoaie asfaltul”. Lipsa unei infrastructuri civilizate în Pecica este o realitate, pe care nu vrei s-o recunoști. Iar în fața evidenței, încerci să păcălești lumea.

  Dragă Peti,

  Strada 204, despre care era vorba în postarea menționată, nu a fost reparată decât după apariția în spațiul public a acelor imagini. Cu toate astea, ai insistat să susții că atunci când a fost făcută filmarea  „o reparam” și că asta „se vede în poză”. Este degradant pentru un conducător să fie prins cu „mâța-n sac” când încearcă să păcălească realitatea. O realitate pe care a devoalat-o, în comentariile la respectiva postare, viceprimarul Miodrag Stanoiov: „strada a fost reparată. Mulțumim pentru sesizare”.

  Așadar, Peti dragă, văzând postarea, din proprie inițiativă sau la solicitarea cuiva, viceprimarul a trimis de îndată utilajele pe strada 204 și a nivelat „asfaltul”. Apoi, a scris că a reparat strada și, cu bun simț și în deplin respect pentru cetățenii care locuiesc pe acea stradă, a mulțumit pentru sesizare.

  Peti comentariu Mio

  Sursa: facebook, grupul „Ești din Pecica dacă…”

  Deci, nu „se repara” când s-a făcut filmarea, cum susții. „Reparația” s-a făcut abia după ce filmarea a ajuns pe facebook. Rușinos pentru un primar!

  Dragă Peti,

  Să spui adevărul este cea mai onorabilă formă de respect față de cetățeni. Sigur, îți trebuie curaj să spui adevărul, curaj care ți-a cam lipsit până acum. Poate, totuși, vei găsi puterea de a-l căuta în tine.

  Merită să citești articolul ăsta, Peti (nu l-am scris eu!): Despre minciună

  Oricum, sfatul meu pentru tine, dragă Peti, este să faci orice este omenește posibil și să spui adevărul. De exemplu, să recunoști că sub multele tale mandate de primar nu s-a investit destul în infrastructură. Poți vorbi chiar mai pe înțelesul oamenilor: în drumuri, canalizare, apă. Cu siguranță oamenii vor înțelege, mai ales dacă le vei spune și ce s-a întâmplat cu banii lor.

  Sau, ai putea să le spui pecicanilor ce-i cu parcul ăsta nou și ce interes personal ai avut (dacă ai avut un astfel de interes) pentru a-l face. Sau măcar explică-le ce-i cu fântâna arteziană din același parc. Cine și de ce a trimis vidanja care a stricat-o? Dar, mai ales, cine va suporta cheltuielile de reparații? Sau, ca de obicei, tot din banii pecicanilor?

  Peti arteziană

  După inaugurarea fastuoasă a noului parc, o vidanjă trimisă de Primărie a distrus fântâna arteziană.

  Sau, de ce a fost nevoie să construiești, din bani publici, acele garaje pe care, șmecherește, le-ai botezat „spații de depozitare”? Poate, dacă le-ai spune cinstit ce-i cu acele „spații” le-ai putea închiria mai ușor.

  Știu că ai mult de lucru, așa că mă opresc aici. Dar fii convins că am să-ți mai scriu. Nu știu dacă voi mai avea vreun sfat pentru tine, dar întrebări, cu siguranță. Și ți le voi adresa public, dacă tot ai decis să nu mai comunicăm direct.

  Până atunci, dragă Peti, rămâi cu bine.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.