joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Sancțiuni ca sancțiuni, dar soluții? Supravegherea video a pubelelor de gunoi a pornit un val de critici în rândul arădenilor

    de Raluca Medeleanu | 28 iulie 2021, 6:33 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    Imagine cu rol ilustrativ / arhivă

    Comunicatul trimis în această dimineață de Primăria municipiului Arad, prin care se anunță că oamenii care aruncă deșeuri necorespunzătoare în pubele sunt, de acum, monitorizați pe camerele video disponibile în municipiu și astfel amendați a stârnit reacții negative în rândul arădenilor, în mediul online.

    Reacțiile oamenilor vin și în contextul în care chiar săptămâna trecută consilierii locali au votat creșterea tarifului de colectare a gunoiului (vezi AICI). Aceștia critică serviciile precare prestate de operatorul de salubritate menajeră Retim (nerespectarea orarului de ridicare a gunoiului, mizeria lăsată în urma colectării, lipsa colectării selective permanente și omogene în oraș) și acuză municipalitatea de lipsa unei soluții în ceea ce privește deșeurile rezultate mai ales din construcții.

    Redăm mai jos câteva dintre comentariile postate pe pagina de Facebook a Special Arad, în dreptul comunicatului preluat de la Primărie:

    „Din cauza unor regulamente proaste, cetățenii ajung infractori”, scrie V.E.

    „PERFECT, asta nu rezolvă nimic, doar mută gunoiul din stânga în dreapta. În țările mai civilizate, orașul oferă un loc de colectare selectivă a deșeurilor, oricine poate să ducă acolo ce are de reciclat / aruncat. VREM LOC DE COLECTARE/RECICLARE GRATUITĂ în Arad”, scrie G. Z-H.

    „Ce se întâmplă cu boschetarii ce scormonesc prin gunoaie, le aruncă pe jos sau dintr-o pubelă în alta etc.? Unde se pot arunca hainele vechi, mobilierul uzat, sau molozul? Și cine verifică ce s-a aruncat în punga de plastic?”, se întreabă A-B. Z. (aici ne permitem să-i răspundem noi la o parte din întrebare: hainele vechi, dacă sunt totuși într-o stare bună, se pot pune în pubelele special amenajate pentru donat haine, de exemplu, din fața Catedralei Ortodoxe de la Podgoria).

    „Problema cu molozul e incredibilă! Mă tot documentez pentru o situație de construcție și treaba stă așa: plătești o taxă de vreo 500 de lei la Primărie pentru că depozitezi pe domneiul public, daaaaar apoi rămai cu el, nu îți spune nimeni unde să îl duci și nici nu îl ridică de la Primărie”, scrie A.R..

    Lipsa de soluții pentru debarasarea molozului nemulțumește arădenii de ani de zile

    În timp ce la Arad tot ce auzim este că „x sau y a fost amendat”, în municipiile vecine autoritățile locale oferă mai multe soluții.

    NmIwNTkyMjkzNjIzMGFiZGNhZGFmYTg4YTM.thumb

    La Oradea, de exemplu, există un centru de colectare unde oamenii pot să se debaraseze de absolut orice tip de deșeuri, de la crengi, mobilă, la gresie sau faianță.

    La Timișoara, unde operatorul de ridicare a gunoiului este tot Retim ca la noi, există în contractul cu Primăria puse la dispoziție patru centre de colectare în care oamenii pot arunca – tot gratuit – deșeurile voluminoase, vegetale și din construcții, cu o limită de un anumit număr de metri cubi pe lună. „Pentru a preveni abandonul deșeurilor și sancționarea cetățenilor, Primăria Municipiului Timișoara împreună cu Retim Ecologic SA a deschis patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor vegetale, voluminoase de uz casnic si deșeuri rezultate din construcții și demolări”, se arată pe site-ul oficial Retim. Mai mult, conform contractului, Retim are oblicația să organizeze trimestrial campanii de colectare a deșeurilor voluminoase din zona 1 a județului Timiș, anunțate în prealabil.

    Revenind la municipiul Arad, pentru a oferi un astfel de serviciu ca în orașele vecine, ar trebui emisă o Hotărâre de Consiliu prin care Primăria să poată acoperi aceste costuri din bugetul local. În lipsa unui asemenea document, la ora actuală colectarea și deversarea molozului se poate face doar pe cheltuiala arădeanului și rămâne la decizia lui să aleagă o firmă privată care să ridice molozul și să îl transporte la groapa de gunoi de la FCC Environment.

    Pe de altă parte, la Arad s-a votat în martie 2021 o hotărâre prin care mașinile care abandonează ilegal deșeuri vor fi confiscate, în urma unui protocol dintre Primăria Arad și Garda de Mediu.

    Unde sunteți voi pubele subterane?

    În ceea ce privește soluționarea problemei legată de mizeria pe care o fac oamenii străzii când caută în pubele și împrăștie conținutul, municipalitatea arădeană anunțase încă din 2016 un plan prin care ar fi urmat să fie introduse pubelele în subteran (cu un soi de lift), pe model similar celui existent deja la Cluj Napoca, iar în 2017 chiar s-a și aprobat realizarea unui studiu de fezabilitate în acest sens, pentru 303 astfel de platforme de colectare subterană. Potrivit documentului (vezi AICI), costurile erau estimate la 20.313.200 lei, lucrările fiind planificate să se extindă pe o perioadă de patru ani.

    platforme subterane gunoi aradplatforme subterane gunoi arad 2

    Subiectul a revenit în discuții în 2019. „Lucrările efective vor demara încă de la începutul lunii octombrie. Vor fi executate peste 300 de asemenea platforme, distribuite în mod eficient pe cartiere, fapt ce va contribui și la o mai simplă colectare a deșeurilor, dar și la eliminarea caracterului inestetic și poluant al actualelor ghene. Pentru un oraș civilizat, pentru Arad”, declara Călin Bibarț, în septembrie 2019.

    Suntem în iulie 2021. Nu am văzut încă nicio astfel de lucrare. Nu putem spune nici că am observat vreo împunătățire la modul în care este gestionată colectarea gunoiului în municipiu. Cu excepția inaugurării stației de sortare la începutul acestui an, (lucru care trebuia să se întâmple în urmă cu mai mulți ani) nu putem spune că am văzut vreo acțiune suplimentară, în afară de comunicate peste comunicate în care arădenii sunt mustrați că nu știu să fie civilizați. Și de-ar fi așa în toată țara, am mai înțelege. Însă aici nu legislația e deficitară, ci bunăvoința autorităților locale de a face un lucru bun, într-adevăr pentru Arad.

     

    Citește și: ULAL Arad: Starea deplorabilă, dăunătoare sănătății populației și mediului, a locurilor unde se colectează deșeurile este o combinație de eșecuri ale Consiliului Județean și ale Primăriei 

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. De cand e treba primariei sa supravegheze pubelele unei firme private ?
      Chestiunea e curioasa pt. ca la nemultumirile cetatenilor legate de activitatea Retim, primaria radpunde ca nu poate interveni in activitatea unei firme private.
      De ce sa nu li să permita unora sa arunce gunoiul in acele pubele daca nu au unde ? E mai bine daca-l arunca pe marginea drumurilor, pe malul Muresului sau prin paduri ?

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.