Să nu îi uităm! Memorialul Sighet publică lista țăranilor executați la Arad și Bihor, în perioada 1-3 august 1949

  de Special Arad | 1 august 2018, 12:13 PM | Altădată

  3

  (foto: Jurnalul.ro )

  Răscoalele din judeţul Bihor şi Arad din iulie 1949 au fost primele şi au rămas cele mai importante din lungul şir al răscoalelor ţărăneşti. Ele au avut loc la mai puţin de cinci luni de la plenara CC al PCR din 3-5 martie 1949, care hotăra „transformarea socialistă a agriculturii”, după ce patru ani la rând partidul negase cu îndârjire intenţia de a colectiviza pământul, ne informează memorialsighet.ro.

  Încă înaintea plenarei crescuse teroarea „cotelor”. Ţăranii erau disperaţi că statul îi obligă să ia pâinea de la gura copiilor pentru a-şi achita datoriile în cereale, din ce în ce mai împovărătoare.

  Ca să le interzică orice posibilitate de evaziune, partidul a hotărât ca treieratul cerealelor să se facă numai la aria comunală, de unde recolta putea fi controlată şi rechiziţionată până la ultimul bob.

  Procedeul era, în acelaşi timp, o constrângere economică şi una politică, pentru că ţăranul muritor de foame putea fi, în viziunea comuniştilor, convins să se înscrie în colectivă din disperare.

  Acestea au fost cauzele răscoalelor care s-au declanşat, aproape concomitent în mai multe judeţe ale României, în plină vară şi în timpul primei recolte de după „plenara colectivizării”.

  În iulie 1949 au izbucnit simultan răscoale în foarte multe comune. Intensitatea maximă a fost atinsă în judeţele Bihor, Arad, Botoşani şi Suceava.

  Țăranii s-au revoltat împotriva sistemului împovărător de cote.

  Ca un exemplu pentru amploarea fenomenului, documentele oficiale menționează pentru vara anului 1949 diferite manifestări de revoltă ale țăranilor în 54 de comune bihorene din plasele Beiuș, Beliu, Plasa Centrală, Marghita, Săcuieni, Sălard, Salonta, Tileagd și Tinca. Practic, din cele 12 plase ale județului Bihor, numai trei nu au fost afectate de nemulțumirea populară.

  Apogeul răscoalelor a fost atins în ultimele zile ale lunii iulie 1949 în câteva localități bihorene, între care Girișul Negru, Batăr, Talpoș, Tăut (29 iulie), Cociuba Mare, Belfir (30 iulie), Ucuriș și Susag (31 iulie). În ultima zi a lui iulie revolta s-a extins și dincolo de granița județului Bihor cu Aradul, în special în localitățile Berechiu, Șomoșcheș, Șepreuș și Apateu.

  Rapoartele trimise către CC al PMR menționează un număr de cca 20-23.000 de țărani participanți la revoltele din județele Arad și Bihor.

  Securitatea a acţionat cu o violenţă ieşită din comun, pentru a împiedica generalizarea rezistenţei ţăranilor la colectivizarea forţată. Represaliile întreprinse în primele zile ale lui august de Comandamentul Unic constituit special pentru reprimarea urgentă și în forță a revoltelor au fost extrem de dure și s-au soldat cu execuția a zeci de țărani, reținerea și anchetarea a sute de țărani și deportarea altor sute (în special familiile celor executați și arestați).

  În timp ce peste 1600 de țărani ţărani au fost deportaţi și câteva sute au fost condamnaţi ţăranii nepedepsiţi au fost obligaţi să predea cotele însoţiţi de lăutari.

  În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.

  Lista țăranilor executați din județul Arad și Bihor:

  Șepreuș (Arad)
  Mihai Incicău (50 ani)

  Teodor Pârvu (36 ani)

  Ioan Pârvu

  Ioan Stana

  Mihai Iacoban

  Apateu (Arad)

  Ioan Mang (34 ani)

  Simion Stana (28 ani)

  Petru Moț (53 ani)

  Aurel Moț (23 ani)

  Gheorghe Malița

  Berechiu (Arad)

  Gheorghe Ilonca (20 ani)

  Mihai Haiduc

  Ion Buzgan

  Petre Ilonca

  Șomoșcheș (Arad)

  Ioan Faur, 54 ani

  Gheorghe Marginea, 43 ani

  Avram Iancu (Arad)

  Ioan Pataş

  Chișlaca (Arad)

  Ioan Moț

  Susag (Bihor, în prezent Arad)

  Ioan Hurth

  Teodor Hurth

  Gheoghe Petran zis Țibic

  Coroi (Bihor, în prezent Arad)

  Matei Leucuția

  Belfir (Bihor)

  Ladislau Csak

  Iosif Lorincz

  Iosif Biro

  Girișu Negru (Bihor)

  Ioan Bolog

  Gheorghe Botou

  Silviu Sârbu

  Batăr (Bihor)

  Ion Crăciun

  Ioan Sucigan

  Vasile Sucigan

  Gheorghe Crăciun

  Bicaciu (Bihor)

  Dumitru Petruț

  Gheorghe Ivan

  Ianoșda (Bihor)

  Ștefan Bucico

  Petru Turcuț

  Ucuriș (Bihor)

  Ioan Mateoc, tatăl

  Ioan Mateoc, fiul

  Flore Mateoc

  Alexandru Mateoc

  Ioan Bodean

  Ion Aderii Florea

  Ion Panda

  Tăut (Bihor)

  Iancu Ion Todincă

  sursa: memorialsighet.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Da „Era Comunistă” este una de tristă amintire.
    Dar nu doctrina a omorât oamenii aceștia.
    Călăii au fost tot români. Din cei cu o singură „Morală”: mie să-mi fie bine! Bag p…a în toți!

    Ași vrea să văd o listă cu numele celor care au dat ordinele de execuție, executanții care au ținut puștile, politrucii care au coordonat toate aceste represalii. Și avem destule liste de completat cu din ăștia din aceeași perioadă.
    Ar trebui expuși cu tot arborele genealogic, să-i cunoască și cei de azi.
    Securiști și Milițieni de opotrivă, colaboratori obedienți, ce azi încasează pensii grase, pentru serviciile de călăi, din dictatura lui Ceaușescu. (de ex.)

    Crezi că azi nu există printre români, din ăștia, mercenari/ măcelari de oameni, care să se vândă pentru propria prosperitate, călcând pe cadrave??? Servitori umili, pupincuriști de meserie, gen Flutur … și mulți, mult prea mulți grețoși, cam peste tot pe unde te uiți. O armată numeroasă de „credincioși”.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.