Restricții mai aspre la Arad, față de cele impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență

  de Raluca Medeleanu | 14 octombrie 2020, 11:50 AM | Coronavirus | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  În urmă cu patru zile anunțam că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a început să emită în țară mesaje RO-Alert care avertizează asupra ratei mari de răspândire a coronavirusului. Dacă până acum aceste mesaje au fost trimise în zone în care rata era peste 2 la mia de locuitori, iată că azi chiar și arădenii au primit pe telefoane atenționarea.

  Potrivit informațiilor oferite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), Aradul are o rată de 1,5 la mia de locuitori. Trebuie menționat însă că mesajul trimis de CJSU Arad este oarecum în contradicție cu Hotărârea emisă ieri de același Comitet, întrucât în mesaj arădenii sunt informați că masca de protecție trebuie purtată peste tot, pe când în Hotărârea nr. 56 din 13.10.2020 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei extraordinare a CJSU Arad se stipulează următoarele locuri în care masca trebuie purtată obligatoriu:

  „Spațiile publice din județul Arad, pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri, în intervalul orar 06:00 – 24:00”, se arată în Hotărârea CJSU de marți, care a intrat în vigoare astăzi.

  Măsuri mai stricte decât în hotărârea luată la nivel național

  Obligativitatea purtării măștii peste tot intră în vigoare doar la depășirea ratei de 3 la mia de locuitori, așa cum impune Hotărârea  Comitetului Național pentru Situații de Urgență (Hot. nr. 49 din 13.10.2020), însă la Arad CJSU a emis mesajul RO-Alert în care comunică oamenilor să poarte masca peste tot, chiar dacă rata de incidență e la jumătate din cea prevăzută la nivel național.

  O altă măsură mai aspră pe care a luat-o Comitetul este să închidă toate localurile (în interior), deși la rata de incidență la care se află Aradul, măsura națională specifică următoarele: „În localitățile în care incidența e între 1,5 și 3 la mie, vor funcționa la capacitate de 30% și cu limitarea programului”. 

  Citește și: 

  Se închid localurile, piețele, cinematografele, sălile de spectacole, fitness și jocuri de noroc în Arad și încă zece localități din județ!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.