vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ajun de Moș Nicolae. Tradiții și obiceiuri

    de Andrada Bobiș | 5 decembrie 2022, 9:55 AM | Altădată

    0

    (foto: evz)

    În noaptea aceasta de 5 spre 6 decembrie, toți copiii îl așteaptă cu multă nerăbdare pe Moș Nicolae, ca să le pună daruri în cizmulițe.

    Copiii își pregătesc cu multă bucurie ghetuțele sau cizmulițele astfel încât ele să fie bine lustruite ca Moș Nicolae să le aducă daruri celor cuminți.
    Tradiția spune că Moș Nicolae lasă câte o nuielușă copiilor neascultători.
    Legenda lui Moș Nicolae, pe care mulți nu o cunosc.
    Cea mai cunoscută legendă despre Moş Nicolae este povestea a trei fete sărace, care nu aveau zestre și astfel nu se puteau mărita. Tatăl fetelor urma să le vândă unor bărbaţi înstăriţi, iar când Sfântul Nicolae a aflat durerea celor trei fete le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut în ghetele fetelor, iar tatăl lor nu a mai fost nevoit să le vândă. De atunci a apărut obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.
    Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
    În cele mai multe părți ale Europei, Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios și ocrotitor al copiilor, al orfanilor, văduvelor sau a fetelor sărace.
    Tradiția spune că Moș Nicolae vizitează școlile și casele pentru a-i găsi pe copiii care au fost cuminți și harnici de-a lungul întregului an. În alte regiuni se spune că el apărea pe la ferestrele locuințelor pe un cal alb sau un măgar, numai noaptea și avea la el o listă cu cadourile dorite de copii.
    O altă tradiție mai spune că la ferestre, copiii lasă prăjituri sau alte bunătăți, iar dimineața dacă acestea nu mai sunt, atunci Moș Nicolae le-a vizitat casa în timpul nopții.
    În seara de 5 spre 6 decembrie obiceiul spune că este bine să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.
    Se mai spune că în nopţile sfinte de sărbători se deschid cerurile şi preț de câteva secunde Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și-a nevoiașilor poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.
    Se zice că, Moș Nicolae fiind ocrotitorul sărmanilor, ziua de 6 decembrie a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile, iar pe cei care se implică în astfel de acțiuni, Moș Nicolae îi va proteja mereu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.