marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Radu și ale sale zece cărți minunate. Acum, despre Mercea, cel care „desena inimi” (Foto)

    de Lucian Dănilă | 19 aprilie 2018, 2:33 PM | Cultură | Sport

    0

    Radu Romanescu și, post mortem, Andrei Mercea, au fost eroii zilei de 18 aprilie 2018, zi în care unul dintre cele mai mari branduri ale Aradului, UTA, a împlinit vârsta de 73 de ani. Înființată de Baronul Francisc von Neumann în 1945, UTA este poate numele arădean despre care s-a vorbit cel mai mult în afara Aradului în cei 73 de ani care au trecut de la data înființării.

    Clubul cu șase titluri și două Cupe ale României, clubul românesc care a eliminat pentru prima dată o câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, clubul românesc care s-a calificat pentru prima dată în „primăvara europeană”, clubul românesc care a stat vreme de 35 de ani neîntrerupți pe prima scenă, clubul care i-a dat fotbalului pe Petschovski, Farmati, Domide, Broșovszki, Duckadam, Coraș, iar mai nou pe Dennis Man și Țucudean, a împlinit ieri 73 de ani. Frumoasă vârstă, dar în ultimii zece ani această grupare legendară a trecut prin multe transformări care i-au pus în discuție inclusiv identitatea.

    Și totuși, la 73 de ani de la înființare, UTA există, cu nume și prenume, joacă modest în Liga a 2-a și este exilată într-o comună, la Șiria, tot acolo unde a fost și la împlinirea a 72 de ani…

    Radu Romanescu a scos la lumină cartea despre Andrei Mercea, mijlocașul Bătrânei Doamne din anii 40-50, cel care era comparat cu marele Petschovski, fotbalistul care „desena inimi”. Radu este la cea de-a zecea carte pe care o scrie, majoritatea despre UTA, cărți minunate despre o legendă și despre fotbaliști legendari. Acum a venit rândul lui Mercea, un jucător care practic și-a scris singur memoriile și le-a lăsat într-un jurnal păstrat cu sfințenie de familia lui și oferit autorului chiar de nepoata acestuia.

    Mercea a fost de patru ori campion național și de două ori câștigător al Cupei României, a fost titular de bază al naționalei României unde evolua lângă Petschovski. Cei din generația sa nu au fost prezenți pentru că nu mai sunt printre noi, dar au fost la lansarea cărții de la Biblioteca Județeană alți campioni cu UTA, Gabi Biro, Mircea Axente și Viorel Sima, dar si Metskas, Guyri Vaczi, Claudiu Drăgan sau actualul antrenor principal al echipei Cristian Todea.

    „Eu veneam de la Liga a 3-a, de la Sfântu Gheorghe, dar mi-a spus Mercea că aici e Liga 1, nu mai joci în Liga 3-a, trebuie să ai o altă conduită. Nu l-am prins jucând doar la câteva antrenamente cu noi. Nu mai putea alerga, dar era foarte tehnic. Era respectat și iubit de toată lumea, poate pe același nivel cu Petschovsky”, spune Gabor Biro

    „Un exemplu de om, un caracter atât de frumos, un fotbalist atât de elegant pe teren și în afara sa”, spune Hristos Metskas.

    „Și-a scris memoriile și a dorit să le cuprindă într-o carte, pe care a și început-o. Din păcate, destinul l-a împiedicat s-o încheie, plecând dintre noi în anul 2002, cu două luni înainte să împlinească 77 de ani”, spune Ștefan Mercea, fiul lui „Bandi” Mercea, fostul mare fotbalist al Aradului.

    Moderatorul evenimentului a fost Florin Coita, iar despre carte și personalitatea lui Andrei Mercea au mai vorbit scriitorul Ionel Costin, Gheorghe Vaczi, dar și fiul lui Andrei Mercea, Ștefan și nepoata Andreea. Vizibil emoționată, aceasta a ținut să-i mulțumească autorului pentru că astăzi povestea bunicului său va fi cunoscută prin cartea ce-i este dedicată, dar și celor prezenți la lansare.

    Cartea  „Andrei Mercea – Campionul care desena inimi” se găsește la sediul clubului UTA de pe Calea Victoriei, nr. 20.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.