Se impune punerea în siguranță a Hotelului Ardealul. Primăria realizează un acord cu proprietarul





Hotelul Ardealul, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, este un monument istoric al Aradului, o clădire simbol veche de peste 180 de ani. De-a lungul timpului, i-au fost schimbați mai mulți proprietari, însă în ultimii ani a ajuns să fie tot mai degradată, acum devenind un potențial pericol pentru pietonii și mașinile care trec zilnic în acea zonă intens circulată din centrul orașului. În acest sens, consilierii locali sunt chemați în ședință, joi, 27 iunie, pentru a aproba primul set de documente necesare – dacă nu în vederea reabilitării – măcar a punerii în siguranță a fațadelor.
Ultimele noutăți pentru Hotelul Ardealul au fost că a fost cumpărat (o mare parte din el, cel puțin) cu 5,8 milioane euro. Acest lucru s-a întâmplat în martie 2023, cumpărarea fiind realizată de o firmă care e în strânse conexiuni cu Guvernul Maghiar, care „colecționează” clădiri istorice din vechiul imperiu, pe ideea de a le conserva.
La Arad însă, Manevi Pro Transilvania, căci despre ea este vorba, nu a mai făcut niciun pas după achiziție. Aceeași firmă a cumpărat și fostul Teatru Hirschl, cunoscut arădenilor drept Teatrul Vechi, pe care nu s-a mai văzut nicio intervenție, în afară de montarea unor schele din lemn, menite să protejeze trecătorii de elementele care se desprind din el.
• Citește și: Vânzare finalizată. Teatrul Vechi a trecut oficial în mâinile Guvernului maghiar · Special Arad
În ceea ce privește Hotel Ardealul, Manevi Pro Transilvania a achiziționat doar partea în care funcționa hotelul efectiv (mai exact părțile înregistrate ca apartamentele 2, 3, 6B, 7 și 8 d), întrucât partea cu sala de bal, care ulterior a fost Cinema Mureșul, iar apoi a găzduit temporar o biserică neoprotestantă, este în continuare în proprietatea Municipiului Arad. Din informațiile pe care le deținem, firma respectivă intenționa să preia și acea parte din clădire, însă momentan nu s-au mai făcut demersuri în acest sens.
Reabilitare nu. Doar punere în siguranță.
Nicio discuție despre o viitoare reabilitare nu se întrezărește deocamdată la orizont. Monumentul istoric este într-o stare tot mai accentuată de degradare, iar de aceea s-a luat decizia să se ia o măsură similară ca cea pentru Teatrul Vechi, adică să se pună în siguranță.
În acest sens, consilierii locali vor aproba un proiect de hotărâre privind realizarea unui acord de principiu între Primăria Arad și Studio Concept Line SRL (împuternicit al firmei Manevi) pentru punerea în siguranță a fațadelor și învelitorii.
Avizul pentru acest acord a fost deja aprobat de Direcția Județeană de Cultură, în luna mai, instituție care este un factor decisiv în orice acțiune ce vizează monumentele istorice. Următorul pas, după aprobarea acestui acord în Consiliul Local, este ca proprietarul să obțină apoi de la Primărie autorizația de construcție pentru intervențiile menționate.
• Citește și: Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul… · Special Arad
Comentariile portalului
Un articol care DOARE...
Ce ai vrea sa afli?
== CA ARADEAN TREBUIE SA FI COMPLE TAMPIT SA VOTEZI O ALTA PUTOARE LA COTROCENI . ==CHIAR DACA TZI SPUNE LA ADUNARE CE TREBUIE SA VOTEZI TOTUSI TREBUIE SA AI UN MINIM (...)