Ungurii cumpără Ardealul. Dar vor și Mureșul…
Hotelul Ardealul, un monument istoric important al orașului nostru, are soarta pecetluită. După ce ani de zile a fost lăsat de izbeliște și pasat de la un proprietar privat la altul, acum Consiliul Județean și Consiliul Local Arad renunță la dreptul de preempțiune pentru a da undă verde noului cumpărător… o firmă a statului maghiar, dacă e să cităm nenumărate publicații din Ardeal. Spunem renunță fiindcă știm că e cam penurie de bani la cele două consilii și mai știm că nici măcar pentru 200.000 de euro nu s-au înduplecat să păstreze Teatrul Vechi. Atunci, cum să dea 3.500.000 de euro pentru Hotel Ardealul?
Acesta, la Hotel Ardealul ne referim, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, iar în camerele sale au fost cazate de-a lungul timpului mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad.
Excluzând sala de bal – fostul cinema Mureșul (care aparține RADET și mult timp a fost închiriat de omul de afaceri Adrian Mateiaș), hotelul a fost cumpărat cu 750.000 euro, în 2019, de „Pensiunea Mayumi SRL”, care e deținută tocmai de persoana care cocheta recent și cu cumpărarea Teatrului Vechi (un cetățean din Sântana, cu nume nemțesc), dar care nu a făcut nicio mișcare. În martie 2021, a fost făcută o promisiune de vânzare-cumpărare de către acesta către o societate, Micro Vision Consult SRL, dar, din informațiile noastre, doar ca un mic pas spre ceva mult mai mare. Adică, acest pas este că societatea a decis, pentru un profit substanțial, să îl scoată rapid la vânzare – un gest pe care, așa cum veți vedea, îi este deja caracteristic. Din informațiile pe care le deținem, Micro Vision Consult SRL s-ar fi angajat să cumpere Hotelul Ardealul (atât cât poate din el la această oră) cu suma de 3,5 milioane de euro, asta în cazul în care Consiliul Județean Arad, respectiv a Consiliului Local, nu își exprimă preempțiunea.
Dar asta nu e tot! Sursele noastre, care nu au dorit să își dezvăluie identitatea, ne-au declarat că, de fapt, promisiunea de vânzare-cumpărare între Micro Vision Consult și Pensiunea Mayumi SRL nu ar fi singura și că ar mai exista una, cel puțin verbală. Anume aceea că Micro Vision Consult (firmă cu un singur angajat, din Cluj) urmează sau s-a angajat să vândă Hotelul mai departe, înainte de a-l cumpăra, către o societate din Budapesta, controlată tocmai de Guvernul Maghiar: MANEVI Zártkörű Részvénytársaság. Iar prețul ar fi undeva la vreo șase milioane de euro.
O firmă cunoscută pentru cumpărarea mai multor edificii din România
Nu este prima dată când MANEVI Zártkörű Részvénytársaság pune mâna pe un monument istoric de la noi din țară. Tot prin intermediul firmei Micro Vision Consulting SRL, aceasta a pus mâna în 2020 pe castelul Wesselényi de la Jibou (județul Sălaj), fostul sediu al Primăriei Carei și Hotelul Dacia (județul Satu Mare), în toate cazurile ieșind scandal în presa locală. De asemenea, prin fundația Sapienta, a cumpărat și cel mai vechi hotel din Cluj, Hotel Melody, tot în 2020, la suma de 6 milioane de euro.
Scopul acestor achiziții ar avea de a face, la prima impresie, cu statul maghiar, prin Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány). Potrivit presasm.ro, fundația se ocupă de protejarea „clădirilor istorice, cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei”.
Dat fiind faptul că atunci când a fost ridicat Hotelul Crucea Albă (Fehér Kereszt), Aradul era sub Imperiul Austro-Ungar, iar administrația era maghiară, este de înțeles interesul pe care îl are statul maghiar pentru acest edificiu. Mai mult, din informațiile pe care le deținem, chiar dacă momentan este de vânzare doar partea de hotel a clădirii, se dorește cumpărarea integrală a imobilului, adică inclusiv fosta sală de bal, care a găzduit ulterior cinematograful Mureșul (sau discoteca Viva).
Și pentru ca să înțelegem situația exactă, este de menționat că regimul Orbán urmărește de mult „privatizarea” bunului public în fundații în care statul nu va mai avea drept de intervenție, așa cum este și fundația amintită. Se cumpără terenuri, edificii, castele peste tot în Ungaria – Balatonul este de pe acum un lac aproape privat -, dar și în fostele teritorii: Slovacia, Croația, Slovenia sau România. Rațiunea este simplă, anul viitor vor fi alegeri în Ungaria, iar în cazul în care Viktor Orbán va pierde, va rămâne cu o avere uriașă „salvată” în aceste fundații. Altfel spus, nu neapărat statul maghiar cumpără, ci administrația Orbán, cea care astfel își pune, probabil, bani albi pentru zile negre. Cu alte cuvinte, în spatele acțiunii este de fapt o manevră financiară și mai puțin preocuparea statului maghiar.
Două ședințe definitorii, ambele în această săptămână
Pentru ca demersul de vânzare-cumpărare să poată fi făcut în condițiile legii, așa cum am menționat, Consiliul Județean și Consiliul Local trebuie să supună la vot neexercitarea dreptului de preempțiune (adică renunțarea la întâietate pe care o au, conform legii, la cumpărarea imobilului). În proiectul de hotărâre al Consiliului Local, aflăm că motivul pentru care municipalitatea nu se opune acestei achiziții este că are un buget limitat.
UPDATE: Cum era de așteptat, punctul 1 introdus suplimentar pe ordinea de zi din cadrul ședinței ordinare a CJA, cel care viza supunerea la vot la neexercitarea dreptului de preempțiune, a trecut în ședința ordinară fără nici un fel de intervenții sau discuții între consilieri. Cu excepția celor de la USR, toți consilierii (absent fiind Florin Remețan) au votat „pentru” neexercitarea dreptului de preempțiune asupra Hotelului Ardealul, astfel imobilul istoric fiind cu un pas mai aproape de Micro Vision Consulting
Comentariile portalului
Faceti lucrarile etapizat pe sectiuni ale cladirii sau pe etaje ca sa se stinga si scandalul. Altfel astia o sa ajunga la Bucuresti si auzim iar ''de toate ... s.a. (...)
Bravo pt articol Tom si bravo pt birt Ioana, o parte importanta din viata mea
Erata : "viceprimar" in loc de "primar"