joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Profesorul Cătălin Puia, consilier local în Sântana, a fost pedepsit „drastic” pentru ieșirea violentă la adresa colegei sale, Oana Toma: un bobârnac și-un șut pe lângă…

  de Andreea Daniela B. | 30 septembrie 2022, 11:44 AM | Sântana | Știri Arad

  7

  În urmă cu aproape o lună, consilierii locali din Sântana au reușit să se facă remarcați la nivelul întregii țări. Mai exact, Cătălin Puia, de la PNL, s-a ridicat în timpul unei ședințe de consiliu și a fost gata să-i dea o „lecție” colegei de Consiliu Local de la USR, Oana Toma, care, din câte se spune, l-ar fi jignit printr-o remarcă prin care dădea de înțeles că acestuia nu prea îi place să citească. Auzind acele cuvinte, consilierul PNL a uitat că este filmat și într-o fracțiune de secundă a sărit la bătaie, fiind imobilizat de unul dintre colegii lui din consiliu chiar înainte să reușească să ajungă la consilieră.

  „Ședințele de consiliu local Sântana sunt transmise în direct pe internet. Acest demers menit să asigure transparență a scos la iveală, în ședința din 30 august, comportamentul violent al consilierului PNL Puia Silviu Cătălin vis à vis de colega noastră, consiliera Oana Toma. Imaginile și sunetul vorbesc de la sine”, au scris consilierii USR pe Facebook. „Este foarte îngrijorător să avem asemenea oameni în demnități publice. Politica se face demn, în slujba cetățeanului. Nu este firesc ca cineva să fie supus amenințărilor sau violenței fizice doar pentru că susține un alt punct de vedere. Înțeleg că domnul în cauză este profesor, ceea ce face și mai gravă ieșirea violentă din acea ședință. Suntem în fața unei crize majore de încredere a populației în clasa politică și în tot ceea ce ține de autoritatea statului. De aceea îi solicit de urgență lui Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, să îi retragă sprijinul politic consilierului Puia. O asigurăm pe colega noastră, Oana Toma, că munca pe care o depune la Sântana este apreciată și va avea în continuare toată susținerea noastră pentru ca pe viitor să nu mai fie expusă acestui tip de situații‘, a transmis în continuare Răzvan Anghel, președintele USR Arad.

  consiliera usr agresata

  Facebook/USR Arad

  Din păcate, acest consilier nu este unul „fara nume”, ci un profesor și manager al echipei de fotbal din localitate, după cum spune chiar el în mesajul de „prezentare” de pe vremea când doar candida la funcția de consilier local.

  „Mă numesc Silviu Cătălin Puia, sunt profesor de educație fizică și sport la Liceul Tehnologic ,,Stefan Hell” din Sântana. Candidez pentru funcția de consilier local din partea PNL. Ca manager general al secției de fotbal din cadrul Clubului Sportiv ,,Unirea Sântana” (funcție neremunerată), m-am implicat și mă voi implica în continuare în a atrage cât mai mulți tineri spre a practica sportul într-un cadru organizat. Mă voi implica în vederea îmbunătățirii bazei materiale a tuturor instituțiilor de învățământ de pe raza localității Sântana și a satului Caporal Alexa, precum și a bazei materiale a Clubului Sportiv ,,Unirea Sântana”. Pentru a putea realiza aceste obiective, am pregătit o serie de proiecte pe care le voi propune administrației locale”.

  Nu știm cât de remarcat s-a făcut acesta prin propunerile lui, însă cu siguranță a reușit să atragă atenția acum. Mai exact, în ședința din data de 30.08.2022, în timp ce consilierii locali discutau teme politice și votau hotărârile, Cătălin Puia era foarte ocupat…cu telefonul, privind atent la un meci de fotbal. De acolo și până la criza de nervi a fost doar un pas. Cu siguranță că, după cum suntem obișnuiți, o mână o spală pe alta, iar primarul orașului a ținut să povestească pe Facebook ce s-a întâmplat din punctul lor de vedere (al liberalilor).

  „La ultima ședință de consiliu local s-a iscat o dispută verbală între doi consilieri locali. Doamna Oana Toma a adresat cuvinte jignitoare domnului Cătălin Puia, iar acesta, într-o secundă de revoltă, s-a ridicat de pe scaun și i-a răspuns în aceeași manieră. Conflictul respectiv se putea încheia pe loc prin scuze pe care fiecare dintre cei doi ar fi trebuit să și le adreseze reciproc. În loc să procedeze așa, inițiatoarea conflictului transformă acest incident într-un caz național, manipulând opinia publică și pozând în victimă nevinovată, agresată de un consilier căruia îi vrea neapărat capul, cu toate că agresiunea verbală a fost reciprocă. Pe lângă aceasta, USR-ul laudă, în necunoștință de cauză, activitatea și implicarea consilierului local Toma în rezolvarea problemelor orașului, omițând să spună că, anul acesta, doamna Toma a fost prezentă fizic doar o singură dată la ședințele consiliului local. În rarele sale prezențe doamna Toma s-a remarcat și de altă dată prin declanșarea unor conflicte verbale cu cei care nu sunt în aceeași tabără. Prin urmare, dacă USR cere sancționarea domnului Puia, ar trebui să ceară, în aceeași măsură și sancționarea doamnei Toma. Asta dacă dorește să fie echitabil și corect”.

  Și dacă tot au apărut în discuție și alte aspecte în legătură cu care primarul a avut nelămuriri, mai exact prezența consilierei USR la ședințele de consiliu, în timpul ședinței din data de 29.09.2022 s-au lămurit lucrurile. Concret, la aceste ședințe, consilierii au dreptul să participe atât online, cât și fizic, impactul fiind același, iar aceste prezențe fiind contorizate exact la fel. Din motive bine întemeiate, consiliera USR a participat la majoritatea ședințelor din spatele ecranului, ceea ce putea să o dezavantajeze și să o încurce doar pe ea, căci de acolo ți se restricționează într-un fel sau altul participarea, însă asta nu ar fi trebuit să fie o problemă pentru ceilalți din sală atât timp cât restul consilierilor din același partid cu ea nu au nimic de obiectat, mai ales că practica aceasta e obișnuită și la case mai mari ca Sântana.

  WhatsApp Image 2022 09 29 at 18.03.26

  Până la urmă… ce s-a decis?

  Am participat la ședința de consiliu din data de 29.09.2022 cu scopul de a înțelege dacă s-a ajuns, după o lună de zile, la o hotărâre privind conflictul dintre cei doi. Inițial, dorința celor din comisia de disciplină a fost ca ambii participanți la conflict să fie trași la răspundere, însă în final voturile au hotărât altceva.

  „În urma analizei situației, cât și a materialului video existent oferit de către reclamant, reiese faptul că discuția de șicanare este pornită de către doamna consilier local Oana Adina Toma, ce îi aduce jigniri domnului consilier Silviu Cătălin Puia referitoare la faptul că nu știe să citească maxim un rând, acesta fiind deranjat de la vizionarea unui meci de fotbal așa cum reiese din imaginile existente pe materialul video, iar acesta se ridică cu o tendință de a se îndrepta spre doamna consilier Oana Adina Toma, cu un limbaj amenințător sub o formă evidentă de furie, acesta fiind oprit de domnul consilier Drida Adrian pentru a evita orice situație ce ar fi putut degenera o situație rușinoasă, chiar și de agresare fizică. Domnul consilier local Silviu Cătălin Puia dovedește deschidere în colaborare cu privire la situația creată, conformându-se la cele solicitate de către comisie, acesta depunând la registratura Primăriei Sântana la nici 24 de la solicitare, materialul trimis atât pe email, cât și pe whatsapp. (…) În urma analizei s-a hotărât astfel: domnul consilier local să fie sancționat conform art. 77, aliniatul 1, litera f, diminuarea indemnizației lunare cu 10% timp de două luni (notă red. adică 140 de lei în total). Această hotărâre este votată cu cinci voturi pentru aplicarea ei. Domnul consilier local Alin Horvath consideră că ieșirea nervoasă impardonabilă a domnului consilieri local Silviu Cătălin Puia a fost produsă de către doamna consilier, ca urmare a propus sancționarea și doamnei consilier local conform articolului 77, aliniatul 2, litera f, pentru o lună de zile. Ca urmare a voturilor, doamna consilier nu va fi sancționată.” 

  Desigur, acest raport a adus în continuare nemulțumiri, mai ales pentru că așa-numitul Alin Horvath nu a fost prezent fizic la ședința în care s-a produs scandalul, deci nu a auzit toată conversația dintre cei doi consilieri. Mai mult, în timpul ședinței s-ar fi făcut și alte acuzații, precum cele de hoție, venite chiar din partea primarului, care desigur nu au dus la scandal și nu au făcut pe nimeni să se ridice în picioare și să sară la bătaie.

  În final, trebuie menționat că hotărârea pe care a luat-o comisia de disciplină nu este una definitivă. Concret, ei trebuiau să pregătească o HCL (hotărâre de consiliu local) pe care să o prezinte în fața consilierilor și să o supună la vot. În schimb, cu toate că planul era ca aceasta să intre pe ordinea de zi de ieri, 29.09.2022, ea s-a făcut nevăzută, ba chiar a dispărut de tot și doar după multe insistențe din partea consilierilor a fost citit raportul comisiei, în ideea ca acesta să fie transformat în hotărâre ulterior…cândva. În plus, ca să fie sancționat pentru comportamentul neetic, e nevoie de  majoritate a voturilor, deci în jur de 9, ceea ce ar însemna ca unii dintre colegii din PNL să voteze… împotriva lui.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ”Domnul consilier local Alin Horvath consideră că ieșirea nervoasă impardonabilă a domnului consilieri local Silviu Cătălin Puia a fost produsă de către doamna consilier, ca urmare a propus sancționarea și doamnei consilier local ”, cum vine asta?? Adica in cazul unui viol e de vina victima ca s-a imbracat cu fusta scurta? Adica violenta fizica si verbala e scuzabila?? Imi pare rau de sotia domnului…

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Sunt doar jocuri de imagine. Doamna consilier nu s-a remarcat cu nimic, nu a relalizat nimic, nu a produs nimic, asa ca acum pentru supravietuirea ei politica a „realizat” un eveniment prin provocarea d-lui consilier pentru ca el sa reactioneze ca astfel ea sa cerseasca dupa atentie publica si sa nu fie uitata de tot.

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.