Primarii orașelor din județul Arad și proiectele lor ambițioase: în mare parte, din păcate, tot apa, gazul, asfaltul, canalizarea și lumina „modelează” Primăria!

  de Mihai Todoca, Andreea Daniela B. | 5 octombrie 2020, 12:42 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  2

  Am crezut că o să ni se consume bateriile la telefoanele redacției în momentul în care am decis să îi contactăm pe toți primarii orașelor din județul Arad pentru a le oferi șansa, încă o dată, după campania electorală în care probabil că au promis multe, să ne spună care sunt cele mai ambițioase proiecte ale lor pentru următorii patru ani. Ne-am înșelat… bateriile sunt bine mersi, așa încât o să fie suficiente să îi sunăm și peste câteva luni să îi întrebăm dacă prioritățile nu li s-au modificat sau dacă, din fericire, nu au „lovit” alte proiecte, mai mari și mai importante pentru comunități. Da, știm, drumurile, introducerea apei, canalizarea străzilor, introducerea gazului, iluminatul public, sunt priorități pentru comunitate, chiar dacă suntem nevoiți să spunem asta la 30 de ani după Revoluție. Cu mici excepții, ne-am fi așteptat ca primarii noștri să anunțe, așa cum i-am întrebat, la capitolul „cel mai ambițios proiect”, altele decât drumurile, introducerea apei, canalizarea străzilor, introducerea gazului și iluminatul public – acestea fiind obiective normale pentru orice primar aflat în funcție. Dar, dat fiind faptul că mandatele lor abia acum încep (chiar dacă mulți dintre ei sunt cu „repetiție”), ne permitem să nu comentăm, ci doar să îi lăsăm să vă spună la ce să vă așteptați, dumneavoastră, beneficiarii activității lor. A doua întrebare era legată de funcțiile de viceprimar în orașele județului, noi solicitându-le o opțiune.  

  Petru Antal, Pecica: „Apă, canalizare și asfalt”

  Petru Antal, primarul orașului Pecica ne-a spus că, până în 2024, el și echipa sa ar vrea să introducă rețelele de apă și canalizare pe străzile din oraș, dar și în satele aparținătoare, unde acestea lipsesc. La fel, edilul își propune să introducă rețeaua de gaz în localitățile Turnu și Sederhat și să continue asfaltarea în Pecica și nu numai.

  Lista obiectivelor nu se oprește aici și conține printre altele finalizarea unei școli din Pecica, construirea unui teatru de vară, un parc de joacă pentru copiii în Sederhat, modernizarea drumul spre Bodrogu Vechi și iluminatul public pe sistem led.

  Cu privire la funcția de viceprimar, primarul Antal merge înainte alături de Miodrag Stanoiov, cel care i-a fost „secund” și în ultimii patru ani.

  Cristian Feieș, Sebiș: „Gaz, apă și stație de epurare”

  Urmând tradiția din familie, Cristian Feieș este noul primar al Sebișului. Ca proiect de căpătâi, acesta își propune să realizeze aducțiunea de gaz în oraș, înlocuirea rețelelor de apă și o stație de tratare a apei. Pentru postul de viceprimar, încă nu știe (sau ține secret negocierile) să ne dea foarte multe detalii: „Am purtat discuții cu toți competitorii politici, dar nu am ajuns la un consens deocamdată. Noi tragem către partidele de dreapta, însă nu excludem varianta propusă de USR (Dar USR e de stânga? – nota red.)”.

  Bogdan Ban, Curtici: „Centura, reabilitarea zonei centrale și ștrandul”

  Primarul Curticiului, Bogdan Ban vrea să scoată traficul greu din oraș prin realizarea centurii. Lucru despre care am mai scris AICI : „Noi mergem mai departe în formula aceasta, avem rezultate, iar pe viitor pentru că mi-ați cerut să identific cele mai importante proiecte, aș spune realizarea Centurii Nord-Vest, reabilitarea întregii zone centrale a orașului Curtici, și dacă reușim vom dori să construim și ștrandul”, ne-a declarat telefonic primarul reales al Curticiului Bogdan Ban. În privința viceprimarului, rezultatul alegerilor permițându-i continuitatea, Bogdan Ban îl va avea tot pe Ioan Doba.

  Călin Abrudan, Ineu:„Cetatea, pistele de biciclete, pod peste Criș”

  „Sunt trei proiecte care, zic eu, vor da o altă culoare orașului. Cetatea Orașului (Restaurarea Cetății prin proiectul „Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului”, finanțat cu fonduri europene nerambursabile, prin programele de finanțare ale MDRAP și ADR Vest.  n.red)”, vom realiza și pistele de biciclete cu tot ce înseamnă bike sharing, autobuz electric articulat, un pod nou peste râul Crișul Alb și modernizarea în întregime a stațiilor de autobuz. Iar cel de-al treilea proiect ar fi componenta socială, am prins un proiect cu două clădiri. Una va servi drept locuință socială, iar una cu extensia Centrului de zi, o sală multifuncțională” ne-a precizat primarul reales, Călin Abrudan. Acesta ne-a mai spus că își dorește și reabilitarea Cartierului Rromilor, introducând rețelele de apă, canalizare și asfaltarea străzilor acestuia. Ca viceprimar, tot Ionel Alb va rămâne viceprimar.

  Ioan Mărginean, Nădlac: „Zonă Industrială și campusul școlar”

  Primarul din Nădlac, Ioan Mărginean, sperăm să atragă investitori cât mai repede, o dată ce Zona Industrială din Nădlac va fi finalizată, știut fiind faptul că aceasta ar fi  un catalizator al creării locurilor de muncă. „Două proiecte sunt foarte importante pentru Nădlac: „Zona industrială, să tragem utilitățile, să atragem investitori și să terminăm campusul școlar. Zona Industrială este obiectivul principal, pentru că aceasta va atrage multe locuri de muncă. Avem PUZ-ul pentru ea, anul acesta sperăm că se va asfalta și drumul, iar apoi mai urmează să tragem utilitățile. După care, bineînțeles, vine partea atragerii investitorilor”, ne-a spus Ioan Mărginean.

  Întrebat dacă își va continua proiectele cu actualul viceprimar, Somrak Dusan, primarul ne-a spus că momentan sunt negocieri și nu ar putea ști cine îi va fi alături în primărie: „Toată lumea lucrează, toată lumea vrea să fie vice, deci nu știm, nu pot să vă spun nimic. Încă se negociază. Vom vedea”.

  Chișineu Criș: „Centura și ștrandul”

  „Eroul” alegerilor locale din acesta an, Flavius Chereji, cel care l-a detronat pe Gheorghe Burdan la Chișineu Criș, ne-a declarat că prima dată vrea să ajungă în birou și să vadă fiecare lucru nefăcut, ori care trebuie rezolvat de urgență. Totuși, are și el propriile planuri. În lunile de campanie și precampanie ne-a povestit cum a mers pe stradă ca să stea de vorbă cu oamenii și a aflat câtă nevoie au aceștia de unele lucruri pe care își propune să le ducă la capăt în mandatul pe care îl are la dispoziție. „Este vorba despre Centura din Chișineu Criș de care vrea să se ocupe, însă nu uită nici de spital acesta fiind pe lista principală de atribuții. Mai mult, el ar vrea să le ofere locuitorilor din orașul său și un loc unde să se poată relaxa și a adus în discuții ștrandul orășenesc pe care vrea să-l facă” – a completat noul primar.

  Trecând la subiectul legat de viceprimari acesta ar avea două variante. Surpriza fiind însă că, pe locul doi ca favorit pentru poziția de viceprimar se află Zoltan Biro de la UDMR care a și susținut echipa PNL în lupta pentru primăria Chișineu Criș. Desigur, dacă nu era vorba despre majoritate, pe locul viceprimarului era deja instalat Torsan Teodor.

  Lipova: „Gazul”

  Primarul Florin Pera, pus pe scaunul de edil de către fostul primar Mircea Jichici (acesta va fi cu siguranță desemnat city manager al orașului), este mulțumit – cum altfel? – de tot ceea ce s-a făcut până acum în Lipova și se declară determinat să continue proiectele. Desigur, întrebat despre cel mai ambițios proiect acesta ne-a spus că este vorba despre introducerea gazului metan.: „Sunt multe de făcut în oraș si au fost făcute multe în ultimii opt ani, dar proiectul de introducere a gazului metan cred că este cel mai important”.

  Nu am reușit să aflăm nimic despre poziția de viceprimar în mandatul 2020-2024 pentru că primarul ne-a spus că lista e lungă și fiecare dintre cei aflați pe ea este un posibil candidat: „În acest moment toți consilierii locali care au obținut un mandat sunt posibili viceprimari”.

  Pâncota: „Bază sportivă cu bazin de înot”

  Dan Pocrișer, primarul reales al Pâncotei, ne-a spus că cel mai ambițios proiect al său pentru mandatul 2020-2024 este legat de o bază sportivă cu bazin de înot, un proiect greu, dar nu imposibil de dus la capăt dacă echipa se mobilizează și nu are parte de prea multe piedici.

  Viceprimarul este, fără nicio îndoială, același ca și până acum. Primarul ne-a spus cât se poate de ferm că menține ceea ce a declarat și în campania electorală și, datorită bunei colaborări din primul mandat, va rămâne alături de Ion Boiciuc.

  Astfel, cinci viceprimari din nouă, au scaunul asigurat pentru un mandat de încă patru ani. De restul vom afla.

  Sântana: „…”

  Pe Daniel Tomuța, cel care își păstrează funcția de primar al orașului Sântana pentru încă un mandat, îl așteptăm să ne răspundă. Am încercat să îl contactăm pe toate căile posibile și mai că ne vine să îl declarăm pierdut… măcar pentru o săptămână două. Poate, într-adevăr, și-a luat omul concediu după campanie și încearcă să se rupă de realitatea contemporană „câteva zile”. Însă, după, dacă citește aceste rânduri, îl așteptăm cu răspuns la întrebările noastre.

  Sântana: „”

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.