joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria găsește metoda exproprierilor pentru deblocarea lucrărilor la pasajul din Micălaca

    de Raluca Medeleanu | 3 martie 2020, 1:08 PM | Administraţie | Topic special

    2

    Imagine din arhivă

    De ani de zile, pasajul din Micălaca pare deja un proiect sortit eșecului. Din varii motive, construcția stagnează, transformându-se treptat în ruină. Acum, Primăria Arad intenționează să se implice în „poveste”, printr-o mișcare strategică menită să deblocheze lucrările. Mai exact, primarul Călin Bibarț a anunțat astăzi că municipalitatea se va folosi de un proiect de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din Grădiște, pentru a avea posibilitatea să înainteze demersurile de expropriere a terenurilor din zonă și, astfel, CNAIR să poată continua construirea pasajului.

    Bibarț a declarat că a purtat mai multe discuții atât cu CNAIR cât și cu cetățenii din zonă pentru a încerca deblocarea lucrărilor, însă – potrivit primarului – proprietarii terenurilor s-ar fi prezentat cu avocați, anunțând că vor să întocmească PUZ în vederea dezvoltării zonei, însă scopul ascuns ar fi doar posibilitatea de a cere despăgubiri mai mari la o viitoare expropriere de Statul Român. Dat fiind acest fapt, întomirea proiectului de hotărâre care va fi supus la vot vineri, în Consiliul Local, ar fi o soluție de a porni exproprierile.

    „Având în vedere că acolo în zonă în subteran e parte din sistemul de alimentare cu apă și canal al Compania de Apă, am luat decizia să expropriem noi, municipalitatea, terenurile respective, cât încă sunt la un preț ok, nefiind afectate de PUZ-uri și așa mai departe. De aceea avem ședință de Consiliu vineri, am convocat-o de urgență (…). Oricum, acolo cartierul s-a m-ai dezvoltat. Rețeaua de apă și canal la un moment dat nu va mai face față. De la momentul la care s-a terminat strada Cometei, se va termina și pasajul, zona respectivă va deveni în mod natural o zonă cu interes industrial și consumul de apă și capacitățile de canalizare vor fi mai mari, va trebui să avem nevoie și de o stație de pompare, așa că pentru a ne asigura că nu vom avea niciun fel de surprize”, a spus Bibarț.

    Trecerea proiectului de extindere a canalizării din Grădiște e doar un prim pas, exproprierile urmând să înceapă abia după ce municipalitatea va finaliza strângerea CF-urilor și a documentației necesară. Momentan, primarul a declarat că nu cunoaște nici costurile la care se vor ridica exproprierile, nici numărul exact de proprietari, ci doar că suprafața estimată este de 5 hectare. Cu toate acestea, se așteaptă să aibă parte și de opunere din partea proprietarilor, dar a declarat că eventualele procese sunt ceva ce municipalitatea își va asuma.

    Nu se cunoaște nici o perioadă estimativă pentru întregul demers al exproprierilor și, automat, al reînceperii lucrărilor la pasaj.

    „În funcție de cât durează pentru CNAIR să facă devizele și să mai facă ce trebuie cu cei de la Enel, pentru că știți că sunt acolo și niște stâlpi de înaltă tensiune care trebuie mutați, dar ca să câștigăm timp, noi facem acest demers(…). Ieri, în ședință, au fost cei de la CNAIR cu tot ce înseamnă documentația tehnică, au fost cei de la Apă Canal pentru vedea de rețelele lor și să vadă cam ce ar fi necesar în timp să dezvolte ca și capacitate. Știți că departe, pe drumul Șiriei, e uzina de apă, de acolo vine rețeaua”, a afirmat primarul.

    Întrebat fiind dacă această strategie poate fi numită „un artificiu”, acesta a spus că într-un fel da, dar că ar prefera să fie considerat drept o măsură de precauție: „eu îl consider un pas al administrației locale de a debloca o situație și de a ne asigura pe viitor că nu vom fi și noi în aceeași situație la momentul la care vrem să ne dezvoltăm rețeaua și sistemul de apă și canalizare și să vină niște proprietari să ne spună «ce căutați aici?». Și e o proiecție în timp, cu siguranță cele două obiective când vor fi finalizate între pasaj, strada Cometei și centură, zonă care încetul cu încetul nu va mai fi de agricultură, deja sunt câteva firme acolo, clar se vor dezvolta și altele. Ar fi păcat să stăm până atunci când trebuie să mărim capacitățile și să ne mai trezim și cu o surpriză și să avem și pasajul blocat. Cred că e o măsură cât se poate de logică, normală, necesară și de bun simț, în interesul public”, a spus Bibarț.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.