joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Un loc pentru arădeanul Rudolf Wittman pe străzile din Ucraina

  de Adriana Barbu | 10 decembrie 2023, 12:13 PM | Foto | Știri Arad | Topic special

  1

  Nu a ajuns încă să-i fie cinstită memoria în România, la Arad, unde s-a născut, a copilărit, a trăit cea mai mare parte din scurta lui viață, dar are un loc numai a lui în Ucraina. Un panou care să cinstească memoria lui Rudolf Wittman, arădeanul de 27 de ani, mort în războiul din Ucraina, a fost amplasat în centrul orașului Khmelnytsky, din nordul Ucrainei.

  Din Ucraina, pentru Rudolf Wittman

  Iubita arădeanului, Ivanna Petrasiuk, a postat pe facebook, în data de 8 decembrie, o fotografie cu panoul amplasat în centrul orașului ucrainean în amintirea prietenului său, panou cu un imens portret a lui Rudi, străjuit de steagurile Ucrainei și ale României. Poza făcută pe strada din Khmelnytsky a fost însoțită de un text al Ivannei în ucraineană, care ar putea fi tradus astfel: „Nu am unde să mă duc…
  Este singurul loc unde pot veni să pun flori și să aprind o lumânare. Acesta este singurul loc în care să fii.. e drum lung până la Arad… Rdf Rvin, inima mea, viața mea….
  Cine se miră că trăiesc, le spun că trăiesc. Rudi a crezut oricum că sunt puternică. Voi fi puternică pentru el. Gândiți ce vreți, îi am pe Rudy, Sonya, pe mine și Ucraina în suflet.”

  La Arad, alături de 25 de camarazi de război

  Ivanna a fost şi cea care a anunţat moartea arădeanului pe frontul din Ucraina şi cea care a însoţit sicriul tânărului din Ucraina până în România. Ivanna a fost prezentă la Arad la înmormântarea lui Rudi, alături de familia arădeanului, de rude, prieteni, vecini şi de 25 de camarazi de război care au primit învoire să vină în România pentru a-l conduce pe ultimul drum pe luptătorul pentru libertatea Ucrainei.

  În timp ce pe străzile din Ucraina, arădeanul pe care vecinii noștri îl consideră eroul lor, şi-a găsit un loc numai a lui, la Arad procedurile pentru amplasarea panourilor care vin să cinstească memoria lui Rudolf Wittman nu au fost încă finalizate.

   

  eurou Rudolf Wittman ucraineana

  (Textul scris în ucraineană, ce se va regăsi pe una dintre laturile panoului din Parcul Eminescu)

  Asociaţia Aradul Civic a propus Primăriei Arad amplasarea de panouri care conţin informaţii şi imagini din viaţa lui Rudi. Consiliul Local Municipal şi-a dat acordul pentru amplasarea acestora iniţial în Parcul Eminescu, iar mai apoi, după ce Târgul de Crăciun se va încheia, în Piaţa Avram Iancu. Panourile au fost finalizate, dar se aşteaptă încă după aprobări.

  „Am cerut un vot în CLM pentru amplasarea panourilor iar acest vot a fost un vot pozitiv, în unanimitate. Panourile vor fi instalate după ce vom primi avizul în Parcul Eminescu, până în data de 07.01.2024, apoi vor fi amplasate în Piața Avram Iancu”, a punctat, imediat după vot, Siegfried Mayer, omul din spatele tuturor demersurilor publice legate de eroul arădean.
  Panoul, o construcţie cu trei feţe, are pe fiecare dintre laturi afişate fotografii cu Rudi şi un text în limbile română, maghiară şi ucraineană, şi vine să le amintească arădenilor de compatriotul lor, devenit erou al Ucrainei.

  Rudolf Wittman eroul ucrainenilor

  (Rudolf Wittman, arădeanul mort pe frontul din Ucraina în 22 octombrie 2023)

  Câteva cuvinte despre Rudolf Wittman

  Rudolf Wittman s-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost elev la Colegiul Csiky Gergely. În 2015 a susținut examenul de bacalaureat, apoi a lucrat pentru o companie multinațională timp de doi ani, fără a renunţa însă vreodată la visul său de a deveni militar profesionist. Pe 15 mai 2017 a ajuns în Legiunea Străină Franceză; în mai 2022, contractul său cu legiunea a expirat. Nu l-a mai prelungit, ci s-a întors în România și a început să lucreze, dar dorința de a-i ajuta pe ucraineni a crescut pe zi ce trecea. În august 2022, a plecat să lupte alături de ucraineni în războiul lor. A murit pe 22 octombrie 2023 pe frontul din Ucraina. A fost primul străin (și până acum singurul) primit în Forţele Speciale Ucrainene, acolo unde se înrolează doar ucrainenii.

  Despre Ivanna, Ucraina şi războiul

  Ivanna, prietena sa, s-a întors după înmormântare acasă, unde îi ajută ca voluntar pe luptătorii ucraineni. La înmormântare, tânără ne-a declarat că nici nu se gândește să nu se întoarcă acasă, unde trăiește împreună cu fiica sa, chiar dacă acolo e război și cad bombe, pentru că e convinsă că doar de acolo poate să-și ajute patria. Şi ne-a mai spus că ucrainenii sunt obişnuiţi cu războiul, dar oare până când?

  Rudolf Wittman erou Ucraina 1

  (Panoul comemorativ amplasat în centrul oraşului Khmelnytsky)

  Fratele, prietenul, eroul ucrainenilor

  Ambasada Ucrainei în România a postat, la înmormântarea tânărului arădean, următorul anunţ: „Rudolph a murit eroic în data de 22 octombrie 2023 în Ucraina, în mâinile invadatorului rus, în timp ce efectua o misiune de luptă. Ambasada Ucrainei în România exprimă sincere condoleanțe familiei îndoliate, rudelor, prietenilor și poporului român pentru moartea celui care a fost un fiu, un frate, un prieten de încredere, un om bun și luminos – Rudolph-Ervin Wittmann, care va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră.
  Lumină lină și veșnică amintire Eroului!”.

  Citeşte şi:

  Un loc în Parcul Eminescu pentru Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei! 

  25 de luptători ucraineni la înmormântarea unui erou. Comandantul lui Rudolf: „E primul şi singurul străin care a fost acceptat în Forţele speciale ucrainene”

  Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina

  O patrie în care au loc doar eroii. Refugiaţii ucraineni din Arad, omagiu pentru arădeanul Rudolf Wittmann

  Rudolf Wittman, arădeanul de 27 de ani devenit erou al Ucrainei și al luptei pentru libertate… „Am crezut că astfel de vikingi nu mor”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Dumnezeu nu caută binele făcut, ci scopul pentru care a fost făcut.”
   citat din Sfântul Ioan Damaschin

   „Men at War”
   Ernest Miller Hemingway credea că sensul mai profund al unei Vieți simple nu ar trebui să fie evident la suprafață, ci ar trebui să strălucească implicit.
   – La Arad povestea cu corectitudinea, demnitatea, răspunderea, EROISMUL, cinstea…e demult apusă.
   Pentru eroi onorifici – tăietori de panglici la lucrări inexistente, experți în teoria luminilor, a umbrelor și a lucrărilor nerealizate – proiecte nerealiste.
   A trăi și a tăia panglici și cu alte interese oneroase ca să fii erou momentului, și Eroina plimbări cu trăsura, în centrul orașului.
   Oare eroii noștrii… nu se înghesuie „puloticienii” să participe?…, Ei se sacrifică la fiecare ciclu electoral!
   Eroii care-o pupa în dos pe Nuți și dormea cu poza ei sub perină unde sunt?
   Consilierii marii mutălăii plătiți din banii noștri, că doar ei, cei marii eroi, se uită în oglindă și văd Eroi.
   și cum toți sunt ghiocei, cum dovedesc permanent, tot așa o să stea cu mâinile în sân.

   Doar la cântat a știut „toți” eroi din Arad
   „Aradul nostru contează și vrem mai mult”

   „Aradul luptă Aradul simte
   Aradul nostru contează și vrem mai mult
   Acum e timpul, acum se poate
   Să facem ce alții n-au putut”

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.