sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina

  de Adriana Barbu | 3 noiembrie 2023, 6:25 PM | Știri Arad

  5

  Nu va mai lupta pentru dreptate, nu va mai apăra ţara, patria altora, cea de lângă noi însă, nu le va mai spune poveşti din viaţa lui aventuroasă celor din familie, nu va mai fi reazemul iubitei sale şi nici nu va mai ieşi împreună cu prietenii la depănat amintiri. Rudolf Wittmann  va merge pe ultimul său drum din lumea aceasta aici, la Arad, dar va fi condus ca un erou, sub privirile înlăcrimate ale celor a căror ţară a apărat-o cu preţul vieţii. Rudolf Wittmann va fi înmormântat, sâmbătă, la Arad.

  Trupul său neînsuflețit a ajuns la Arad, cu ajutorul consulatului român, și a fost depus la casa funerară Rostyl. „Ceremonia de rămas bun va avea loc mâine, la ora 13.00, la casa funerară Rostyl , apoi Rudolf va fi condus pe ultimul drum la cimitirul din cartierul Gai”, e anunțul familiei, singurul făcut în aceste zile.

  Îl vor conduce însă pe ultimul său drum pământesc nu doar cei din familie, prietenii, cei care au luptat alături de el, ci și ucrainenii refugiați de război la Arad, cei care de la începutul săptămânii au pornit o inițiativă prin care caută să-i mulțumească în singurul mod care le e cu putinţă în situaţia dată, pentru curajul său, pentru că a luptat pentru ei, pentru că și-a dat viața pentru țara lor, pentru dreptatea lor.

  Un stand-omagiu pentru Rudolf Wittmann

  Au organizat un grup de inițiativă și și-au propus să realizeze un stand-omagiu, așa cum pot fi văzute ele în Ucraina, în lunile acestea lungi de război, pentru a cinsti memoria eroului arădean Rudolf Wittmann, mort pe frontul din Ucraina. Au decis că, așa cum eroii sunt omagiaţi în ţara lor, aşa trebuie să fie omagiat şi Rudolf Wittmann și aici, la Arad, acasă la el. Au bătut la porţile Primăriei Arad, ajutaţi de arădeanul Siegfried Mayer, iniţiatorul acestui demers, pentru a solicita municipalităţii și consilierilor locali dreptul de a amplasa acest stand-omagiu în fața Palatului Administrativ, poate în vecinătatea omagiului adus eroilor Revoluţiei din 1989.

  „Rudi s-a jertfit pentru democrație, pentru o lume mai bună, pentru Europa, pentru România, pentru Arad, pentru mine și valorile pe care le susțin și eu! Fie-i țărâna ușoară!”, ne-a declarat, la momentul la care această iniţiativă a fost demarată, Siegfried Mayer.

  Instantanee din viaţa lui Rudolf Wittmann şi cuvinte de apreciere din partea celor care l-au cunoscut vor contura  standul-omagiu dedicat eroului arădean de către ucrainenii din Arad.

  rudolf Ucraina erou

  (Tânărul, într-o fotografie postată de iubita sa, Ivanna)

  O sursă de inspiraţie pentru ucraineni

  La înmormântarea de sâmbătă, alături de familie, prieteni, camarazi de război, va fi prezentă şi iubita sa, Ivanna, cea care a anunţat moartea tânărului de doar 27 de ani, departe de casă, aproape de ucrainenii pentru care a luptat.

  Și, așa cum am punctat, aproape de eroul arădean, conducându-l pe ultimul drum vor fi şi ucrainenii de aici, de la Arad, fugiţi de război, bombe şi moarte, dezrădăcinaţi, dar poate mai puțin demoralizaţi ca înainte, pentru că Rudolf le-a dat speranţă, le-a devenit sursă de inspiraţie, gură de oxigen într-o mare de frică şi nesiguranţă, le-a împrumutat un pic din tona sa de curaj.
  Îl privesc acum drept un ucrainean, „poate mai ucrainean decât mulți alți ucraineni”.

  Reamintim cititorilor că, născut și crescut în Arad, Rudolf a învăţat la Liceul maghiar „Csiky Gergely”, de la 19 ani a activat în Legiunea Străină, iar la scurt timp după ce i-a expirat contractul a plecat ca voluntar pe frontul din Ucraina. A murit la 27 de ani.

  Citeşte şi:

  O patrie în care au loc doar eroii. Refugiaţii ucraineni din Arad, omagiu pentru arădeanul Rudolf Wittmann

  Rudolf Wittman, arădeanul de 27 de ani devenit erou al Ucrainei și al luptei pentru libertate… „Am crezut că astfel de vikingi nu mor”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mi s-a pus un nod în gât de emoție citind acest reportaj de excepție.
   Orașul este dator să facă ceva pt ai păstra vie memoria și ca omagiu pt sacrificiul suprem. Măcar o străduță sau poate noul parc preconizat în Vlaicu să poarte numele Rudolf Wittmann în semn de apreciere și legătură cu poporul ucrainean.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.