luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria Arad susține că nu a redus timpul de funcționare pentru iluminatul public

  de Raluca Medeleanu | 3 februarie 2023, 2:41 PM | Administraţie

  1

  Cu toate că mai mulți cititori ne-au informat că iluminatul public din Arad funcționează pe o perioadă mai scurtă de timp și chiar dacă viceprimarul Lazăr Faur dădea în vara anului 2022 declarații care confirmau cele sesizate ulterior, iată că Primăria municipiului Arad dezminte aceste informații prin răspunsul pe care ni l-a dat în urma unei solicitări.

  În 10 ianuarie 2023, a avut loc un incident în dreptul liceului Vasile Goldiș, când în jurul orei 07:15 un elev aflat pe trecerea de pietoni a fost călcat de mașină. Incidentul a stârnit un val de revoltă pe social media, cititorii Special Arad lăsând nenumărate comentarii prin care criticau, pe lângă iresponsabilitatea șoferului și lipsa iluminatului public la acea oră în zonă. Toți criticau pe această cale decizia municipalității de a face economie la bugetul local prin reducerea timpului de funcționare a iluminatului stradal. Pe această cale, am trimis o solicitare Primăriei Arad prin care am întrebat care este orarul normal de funcționare a iluminatului, cu cât a fost redus și cu cât se estimează că a fost redus consumul / care este economia adusă bugetului local prin această măsură.

  Răspunsul Primăriei Arad ne-a sosit ieri, 2 februarie: instituția neagă reducerea perioadei de funcționare a iluminatului public, susținând că singura economie s-a făcut la iluminatul clădirilor și semaforizarea intermitentă pe timp de noapte.

  „Măsurile luate de municipalitate cu scopul de a diminua costurile au vizat oprirea iluminatului arhitectural al clădirilor din zona mediană a Bulevardului Revoluției, a semafoarelor care funcționau pe intermitent și restrângerea zonelor prevăzute cu iluminat festiv. În urma deciziei luate de către Primăria Arad de a stinge la ora 23.00 iluminatul ambiental la o parte din obiectivele din municipiu, a rezultat o reducere de cca. 31% din consumul de energie anterior pe obiectivele respective, pe perioada iernii”, susține Primăria Arad.

  Municipalitatea nu a putut să ne ofere un răspuns exact cu privire la sumele economisite în bugetul local datorită acestor măsuri:

  „Iluminatul public din motive legale, de securitate a cetățenilor și a traficului nu poate fi deconectat total pe perioada nopții, doar iluminatul arhitectural al clădirilor publice. O estimare reală a economiei rezultate ca urmare a măsurilor adoptate de către municipalitatea arădeană, cu scopul de a reduce consumul de energie electrică este greu de făcut în acest moment. Totuși, comparativ cu acceași perioadă a anului trecut putem spune că rezultă o reducere a consumului de câteva zeci de procente, care pe termen lung devin economii la bugetul local, banii economisiți fiind direcționați spre alte obiective de investiții”.

  Despre orarul de funcționare a iluminatului stradal ne-a informat că nu este același în fiecare zi, ci este calculat în funcție de răsărit și apus: „Ora de aprindere/stingere pentru sistemul de iluminat se realizează în funcție de ora de răsărit și de apus a soarelui, cu indexare zilnică. În consecință, pe timp de iarnă funcționarea sistemului de iluminat poate varia de la cca. 14 ore, până la cca. 10 ore. Pentru exemplificare la 1 decembrie, iluminatul public era programat să se aprindă la ora 17:20 și să se stingă la 7:46. În 30 martie, conectarea iluminatului stradal s-a realizat la ora 20:35, iar deconectarea la 6:37. Costul aferent consumului de energie electrică a iluminatului public pe perioada iernii este de 2.355.449 lei”, ne-a transmis Primăria.

   

  • Citește și:
  Administrația locală pune în pericol siguranța arădenilor pentru un „strop” de energie economisită – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Copil lovit de mașină, pe trecerea pentru pietoni, în fața Liceului „Vasile Goldiș” – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu le este rușine ?? Mai au tupeul să dezmintă când lucrurile sunt destul de clar ??? Iarna…la ora 7:30 când merg copiii la școală trebuie ca străzile să fie luminate ! Se vede că n-au copii ! Să le puce obrazul și să mă lase cu economia lor că de Revelion n-au făcut economie ! Pe sărăcia asta Loredana Groza trebuia să vină? Aaaa…au avut bani la buget. Sau au negociat bine la pret, unul spus altul oferit. Rusine sa le fie !
   Fata de 15 ani lovită pe Poetului, PE TRECEREA de pietoni TOT din cauza iluminatului TÂMPIT gândit !
   Mi-e silă de ei și economia lor, abia aștept votările că o să fim și noi,,economi” si nu le va mai merge cu schimbat voturi, am invatat si noi cum putem verifica numatul voturilor ! Nu le mai merge !
   Mai trebuie să fie mulți copii loviți pe treceri de pietoni?? Ca să căscați ochii mai bine? Știm câ la ora aia 7:30 voi dormiți fâră griji, că la 9 vă începe programul, dar lăsați oamenii să meargă pe străzi pe lumină nu în beznă ! Și la sat e mai luminat , defapt un sat de oameni ajungem să fim !

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.