joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Primăria Arad face precizări cu privire la investiția „Cinematograf Grădiște”

    de Alin Olteanu | 30 august 2016, 11:15 AM | Investigaţii

    5

    (19.08.2016) Intro. În Arad, Primăria organizează încă o licitație, dintr-atâtea sute anual. Participă șapte firme. Prețul estimat de proiectant (cel mai aproape de realitate… probabil) este „x”. Toate cele șapte firme pregătesc ofertele și licitează. Câștigă cea care cere bani mai puțini, cei mai puțini, pentru execuția lucrării. Și, eventual, se angajează, prin contract semnat, să realizeze totul în cea mai mică perioadă de timp. Ulterior, Primăria poate suplimenta, prin NCS-uri (nota de comandă suplimentară – plată suplimentară), valoarea lucrării, cu până la 50 la sută (astea ar trebui să fie cazuri rare… dar nu prea sunt cazuri rare în Aradul de azi). Dacă Primăria nu vrea, sau constructorul nu se poartă „frumos”, aceste NCS-uri sunt sub zece la sută. Și rămân de 10% și  dacă funcționarii sunt zeloși sau „cineva” este supărat pe câștigător pentru că a luat fața altuia, agreat. La fel, că funcționarii sunt zeloși sau nu, că firma se poartă „frumos” sau nu, se poate prelungi și termenul de execuție. Însă, la început, totul e să se câștige licitația „cine trebuie” și după… din pix se poate face totul.

    Nu uităm să spunem, în cazurile în care NCS-ul depășește 20 la sută… ceva e putred în Danemarca. Și nu omitem nici să precizăm că în cazul în care prețul licitat e jumătate din cel estimat de proiectant, atunci Danemarca e „arsă” toată. Sau, proiectantul e șmecher, estimând un preț diferit de calculele sale.

    Fapte 1: (ianuarie 2015) Lucrările de reabilitare a Cinematografului din Grădişte vor costa doar jumătate (mai puțin de jumătate – n.red.) din preţul estimat iniţial. Nu mai puţin de şapte oferte au fost primite la Primăria municipiului Arad, cinci de la firme din Arad, una din Ilfov şi una din Deva participând la licitație, câştigătoare fiind desemnată firma care a venit cu oferta conţinând cel mai mic preţ: DRAST COMPANY S.R.L., din Arad. Contractul a fost semnat la o valoare de 1.039.136,07 lei fără TVA1.288.528 cu TVA (24 % în ianuarie 2015) inclus. Lucrările de reabilitare , conform proiectului tehnic existent estimat de proiectant, aveau o valoare estimată de 2.138.452 lei fără TVA (2.651.680 -inclus TVA de 24 %), din care 1.946.070 lei – lucrări iar 192.382 lei reprezentând „diverse şi neprevăzute” în procent de 9,89 % din suma de 1.946.070 lei – Sursa Primăria Arad.

    Fapte 2. (august 2016, cu întârziere de cinci luni) Viceprimarul Municipiului Arad, domnul Călin Bibarț a vizitat astăzi cinematograful Grădiște, unde sunt în curs (!) procedurile de recepție a lucrărilor. Investiția municipalității pentru reabilitarea clădirii (construită între anii 1920-1930) și dotarea cu echipamente moderne este în valoare totală de 1.669.491 lei (cu TVA, de 20% inclus) – Sursa Primăria Arad.

    Diferența între prețul licitat de DRAST COMPANY SRL (1.288.528 lei) și cel final (1.669.491 lei), pe care l-a plătit Primăria Arad, este de aproximativ 33 %. Aproape 400.000 de lei în plus… NCS.

    Șapte firme au licitat. Una a câștigat cu un preț cu aproape 110 la sută mai mic decât prețul estimat de proiectant, luând fața tuturor celorlalte SRL-euri competitoare, dintre care unele, poate, au oferit prețurile aproape corecte. Firma câștigătoare nu și-a respectat angajamentul și a mai cerut bani, pe care i-a și primit. La fel, firma câștigătoare, nu și-a respectat nici promisiunea cu privire la perioada de execuție.

    În concluzie, pentru că nu suntem siguri- până la proba contrarie- că materialele folosite la realizarea lucrării sunt cele cerute de proiectant, că echipamentele cu care a fost utilat Cinematograful Grădiște sunt cele impuse de Primăria Arad, că plățile suplimentare se justifică, le solicităm celor care pot cerceta să o facă.  Și încă ceva: dacă procedurile de recepție a lucrării sunt în curs, de unde se știe prețul final exact?

    Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad nu ne-a spus altceva decât ceea ce conțin comunicatele (postate mai sus), „îmbârligându-ne”, sau încercând să o facă în numele celor care știu cu adevărat cum s-a derulat lucrarea, cu sumele mai mici cu care s-a câștigat inițial. Și că, diferența dintre sumele alocate lucrării și cele achitate de Primăria Arad intră la excedentul bugetar.

    Așadar, așteptăm cu interes să aflăm dacă ceva e putred… în Arad. Iar dacă nu e, o să scriem și asta.

    La DRAST COMPANY (firmă care pare „abonată” la lucrările Primăriei Arad) am sunat. Nu răspunde nici administratorul, nici vreunul dintre cei 5-7 angajați care sunt trecuți în actele de la Registrul Comerțului.

    UPDATE: 

    Referitor la articolul publicat pe site-ul dvs. în 19 august  2016 în care faceți speculații regretabile cu privire la sumele plătite pentru reabilitarea Cinematografului Grădiște, vă solicităm în virtutea dreptului la replică să publicați următoarele precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice. Sperăm că aceste informații vor elucida și pentru dvs. aspectele care, la privire sumară, au apărut ca necondordante.

    Conform normelor legale, valoarea totală a contractului de lucrări de reabilitare este formată din valoarea lucrărilor  plus rezerva pentru eventuale intervenții neprevăzute (care nu pot fi determinate în etapa de elaborare a documentației tehnice decât prin realizarea unor încercări distructive ale elementelor construcției). Această rezervă este stabilită de proiectant și cuprinsă în devizul general ca articol distinct “cheltuieli diverse și neprevăzute” (conf. HGR nr.28/2008), fiind exprimat în cotă procentuală (maxim 10 %) din valoarea lucrărilor prevăzute în documentația tehnică inițială. Această cotă este cuprinsă în valoarea estimată a investiției la organizarea licitațiilor de lucrări. Conform Legii 10/1995 privind calitatea în construcții, proiectantul este cel care emite dispoziții de șantier  în eventualitatea că se constată necesitatea unor lucrări neprevăzute în devizul inițial.

    În contractul de lucrări “Reabilitare clădire Cinematograf Grădiște” încheiat prin licitație cu DRAST COMPANY SRL sunt prevăzute în mod distinct:

    – valoarea lucrărilor conform documentației tehnice (valoarea înscrisă în anunțul de atribuire) :                                           1.039.136,07 lei  + TVA

    – cheltuieli diverse și neprevăzute:-cota procentuală: 9,89% (înscrisă în documentația de licitație și în anunțul de atribuire)

    – valoarea:  102.770,56 lei + TVA

    – valoarea totală contract :

     1.039.136,07 lei + 102.770,56 lei + TVA  = 1.415.964,23 lei

    – valoare totală decontată:                                     1.406.299,11 lei

    Precizăm că intervențiile din categoria „diverse și neprevăzute” au fost dispuse de proiectant urmare a faptului că pe parcursul decopertărilor pentru reparații s-au constatat deteriorări și instabilitate la elemente ale construcției, care au trebuit consolidate sau refăcute.

    În ceea ce privește valoarea totală a investiției de la cinematogaful Grădiște, precizăm că pe lângă lucrările de reabilitare a clădirii, investiția mai cuprinde cheltuielile cu serviciile de proiectare, servicii de dirigenție de șantier, extindere rețea electrică 400 m (pentru spor de putere), costuri avize, cote ISC, CSC. Valoarea totală a investiției însumează din punct de vedere contabil toate cheltuielile aferente obiectivului Cinematograf Grădiște, aceasta fiind de 1.669.491,03 lei.

     

    primarie 1

     

     

    primarie 2

    primarie 3

    P.S. Am fi dorit ca Primăria Arad să ne pună la dispoziție și partea contractului în care se face referire la timpul în care trebuia executată lucrarea. Așa că așteptăm…

    Citește și

    1. 500.000 euro pentru reabilitarea cinematografului din Grădiște

    2. Cinematograful din Grădiște, de nerecunoscut. Lucrările se apropie de final

    3. Cinematograful Grădiște, renovat după o întârziere de aproape jumătate de an

     

     

     

     

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Aici este prezentat de fapt „SISTEMUL”.

      Din 89 si pana in ziua de azi, doar acest SISTEM a AVUT UN RITM SUSTINUT DE DEZVOLTARE/SOFISTICARE. Aceste SISTEME au fost perfectionate si au devenit Rutine Interne in cadrul TUTUROR Primariilor si Consiliilor Judetene.

      Bugetarii Implicati in Functionarea acestor SISTEME, le considera o NORMALITATE. Cu alte cuvinte, unii dintre ei discuta despre SISTEM pe fata, de parca ar fi ceva legal. Au trait in aceasta Anormalitate Normala, incat nu mai fac diferenta intre Legal si Ilegal. Toata lumea stie ce se intampla, cine sunt Actorii Titulari ai Sistemului, dar Nici Unul nu face nimic sa toarne Nisip in Cutia de Viteze a SISTEMULUI.

      Dar in acelasi Timp, TOTI bugetarii din Primarii si Consiliile Judete, nu precupetesc nici o ocazie sa se planga cat de rau o duc ei, cat de prost platiti sunt si ca toate aceste discutii despre SISTEM, sunt doar aberatii si povesti de carciuma.

      Bataia Politica nu este una pornita din vointa de a Transforma Romania, ci o dorinta „ARZATOARE” de a CONTROLA SISTEMUL.

      Despre ce SISTEM este vorba?
      Doamnelor si Domnilor, am onoarea sa va prezint SISTEMUL DE FURAT BANI DIN BUGETELE Primariilor si Consiliilor Judetene!

      CORUPTIA, ABUZURILE, NEPOTISMUL SI FURTUL „LEGAL” sunt atat de raspandite in Romania, incat este Imposibil ca pe cai Legale sa-l Desfintezi. Zeci de mii, poate sute de mii de oameni sunt Implicati. Preocuparea zilnica a acestora este de Face Furturile Legale. Au devenit EXPERTI.

      Toate Institutiile sunt Infectate si TITULARII SISTEMULUI nu se lasa amenintati de o dezvaluire ziaristica. Ei stiu ca „Fiecare Minune Tine doar 3 zile”. „Maine, Ziarul de Azi ajunge la cosul de gunoi!”. „Multi Vad dar Putin Pricep!”. „Cainii Latra, Caravana Trece!”.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Bravo, in loc de PS trebuia sa spui ca vrei tu acel procent pentru NCS,ca taxa de smecher ca doar esti ziarist si poti invoca puterea presei…Sunteti praf,incercati sa va rezumati la a enumera mortii si nasterile din oras,lasati senzationalul celora care pot sa scrie.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.