marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Prefectura solicită arădenilor să poarte măști de protecție sau orice alt fel de material de protecție în spațiile publice

  de Special Arad | 6 aprilie 2020, 3:31 PM | Administraţie | Coronavirus | Știri Arad

  2

  imagine cu rol ilustrativ

  Comunicat. Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul Județului Arad, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a adoptat astăzi o decizie ce cuprinde anumite măsuri de prevenție a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

  „Ca urmare a recomandărilor publice ale domnului Secretar de stat dr. Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, am hotărât astăzi să solicităm tuturor arădenilor să poarte măști de protecție sau orice alt fel de material de protecție, cum ar fi o eșarfă sau un fular, care să acopere nasul și gura atunci când se află în locuri aglomerate sau publice, cum ar fi pe stradă, în magazine, în mijloace de transport în comun, în instituții publice sau la locul de muncă. Solicitarea noastră este una foarte importantă, deoarece specialiștii au constatat că purtarea acestor protecții reduce răspândirea virusului care produce boala COVID-19. De asemenea, solicităm tuturor instituțiilor și agenților economici să se doteze cu termometre electronice care verifică temperatura corporală de la distanță, astfel încât să poate fi depistați angajații, clienții sau cetățenii care au temperatura crescută, un simptom frecvent al infecției cu noul coronavirus. Cei care sunt depistați având temperatura corporală în peste 38 grade, nu vor fi primiți în spații și vor fi invitați să meargă acasă și să contacteze medicul de familie. Sunt niște măsuri la îndemâna fiecăruia dintre noi, prin care ne protejăm în primul rând pe noi, iar apoi și pe cei din jurul nostru. Vom lua în continuare orice decizii care se impun pentru oprirea răspândirii infecției”, a declarat Prefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian.

  Alte decizii luate în ședința de astăzi a Grupului de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul Județului Arad:

  -Punerea la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a Centrului Medical „Laser System S.R.L. Arad”, ca unitate suport, în scopul facilitării creșterii accesului la echipamente și spații medicale și includerea acestuia în strategia județeană de combatere a efectelor noului coronavirus – în urma recomandării Grupului de suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad;

  -Medicii de laborator specialiști care activează la persoanele juridice private din Județul Arad, vor fi cooptați în echipele care vor deservi aparatura PCR din Județul Arad, conform unui grafic de lucru convenit cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

  ***

  La nivelul Județului Arad, conform raportării Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 354 persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este 150. În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 641, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de autoizolare la domiciliu este de 1986.

  Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, polițiștii arădeni au verificat 1543 de persoane și 12 societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor de izolare sau a interdicțiilor de circulație instituite prin ordonanțele militare în vigoare. În urma acestor verificări, au fost aplicate 107 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind restricțiile de circulație, în valoare totală de 194.300 lei. A fost întocmit un dosar penal, în cazul mediatizat în buletinul nostru de ieri, 5 aprilie 2020.

  În același interval de timp, jandarmii arădeni au aplicat 47 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, valoarea totală a amenzilor fiind de 101.000 lei.

  Polițiștii locali arădeni, acționând cu un efectiv de 47 de cadre și 23 mijloace auto, au legitimat și verificat într-un interval de 24 de ore (perioada 5.04.2020, ora 7.00 – 6.04.2020, ora 7.00) 654 de persoane, întocmind 13 procese verbale de contravenție, în valoare totală de 26.000 lei, pentru aceleași fapte privind nerespectarea restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare.

  ***

  Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională. Recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sigur că prefectura se aliniază supusă indicațiilor venite de Sus (la tonele de pupincurism și slugărnicie a incompetenților din prefectură nici nu mă mir), că deh, vin „de unde se dă ora exactă”. Dar dacă decizi „obligativitate”, indici cetățenilor și de unde să cumpere măști de protecție. Dacă este obligatoriu?!
   .
   Să dai ordine totalitare, fără ca tu autoritate publică să indici și surse de unde eu cetățean, ce-mi doresc să respect ordonanța, pot procura la un preț de dinainte de covid-19, măști de protecție suficiente, este un MARE ABUZ!!! Nu faci altceva decât să încurajezi TRAFICUL ILEGAL CU MĂȘTI. Prețul unei măști de unică folosință s-a înzecit. Și dacă eu nu am? Mă amendezi.
   .
   Cu toate că-l apreciez pe domnul Arafat pentru SMURD și alte reușite din sistemul UPU, însă în acest caz a luat-o razna. Este o întoarcere la Dictatură!!!! „Eu statul dictez și mi se fâlfâie de tine. Poartă mască fiindcă altfel te amendez, … că așa vreau eu!!!”
   „Tu instituție publică, freci manga și cheltuiești banii (sute de meleoane de euroi s-au dus pe apa sâmbetei, fără nici un rezultat) pentru tot felul de proiecte ce ajung la coșul de gunoi, sau alt ex Miliardul „sfintei curve blonde” ce a fost irosit pe terenuri de fotbal în pantă etc.etc.etc … ți se rupe total de pregătirea ce trebuia să o faci … la Dracu … din decembrie când ai aflat ce se întâmplă în China … și acum vi și pui responsabilitatea de a proteja sistemul de sănătate publică de la colaps (caz în care ție ți se va administra a treia cizmă) tot pe umerii plătitorului de impozite!!! … cu motivarea că te interesează protecția cetățeanului?! Ce scârbă mi se face de dau în icter mecanic.”
   .
   „Cinism și o aroganță fără margini dl Arafat!!! Tupeu tipic made in Bucarest!!! Ați uitat de unde ați plecat, stimate domn? Huooooooo!!!”

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.