joi, 27 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Povestea vehiculului căzut în fântâna arteziană din Piața Catedralei. O întâmplare cu şefi, directori adjuncţi, un consilier personal al primarului și un singur vinovat

    de Adriana Barbu | 6 iunie 2024, 8:12 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    3

    Au trecut aproape trei săptămâni de când șoferul unei firme orădene contractate de Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA), a vrut să treacă, la volanul unui vehiculul de transport, peste fântâna arteziană amenajată la sol în Piaţa Catedralei. A rămas însă înfipt în ea, avariind investiția încă neinaugurată de aici.

    La acel moment, am cerut Primăriei Arad să ne spună cine va plăti pentru avarierea fântânii, cine o va repara și cât va costa investiția, iar povestea cererii o puteţi citi AICI. Tot atunci, am intrat în posesia declarației date de șoferul care a condus vehiculul deasupra fântânii, a spart pavelele montate peste  sistem şi a căzut cu roţile în arteziană.

    O declaraţie care aminteşte de prezenţa la faţa locului, în acea zi nefastă, a directorului adjunct al CMCA, Sorin Groza, a lui Laurenţiu Puf, directorul Recons, a lui Denis Bot, consilierul personal al primarului Călin Bibarţ şi a altor angajaţi şi responsabili din Primărie, toţi cu roluri în organizarea evenimentului şi sfaturi de dat.

    Niciunul, însă, nu a anticipat incidentul care urma să se petreacă şi nu l-a avertizat pe șofer care își căuta un loc de parcare la îndemână, în zonă, că pe mijlocul pieței e o arteziană și că e bine să nu treacă pe acolo pentru că s-ar putea ca suprafața acesteia să nu reziste la greutatea vehiculului.

    O poveste care vine parcă să împartă vina, dacă nu a incidentului, sau a modului cel puțin bizar de execuție a lucrării de aici, cel puțin a modului defectuos de organizare a Zilelor Administrației Arădene, eveniment în cadrul căruia cel mai spectaculos moment s-a dovedit a fi, din păcate, avarierea fântânii arteziene. Moment devenit știre de interes național.

    vehicul piata catedralei

    (Fotografie făcută imediat după incidentul care a distrus fântâna arteziană din Piaţa Catedralei)

    Încă se fac calcule pentru fântâna arteziană avariată

    Am sperat, la momentul la care am scris materialul amintit mai sus, că, în cel mai scurt timp, Primăria Arad prin CMCA, sau firma care execută lucrările de modernizare în piaţă, Tehnodomus, va evalua pagubele produse aici, va înainta adresa de recuperare a pagubelor către vinovaţi şi va încasa sumele reinvestite în fântâna arteziană din centrul Pieței Catedralei.

    Unele lucruri par, ce-i drept, să se fi mișcat aici, de atunci, dar nu toate și nu lucrurile importante când vine vorba de banul public. Fântâna arteziană pare a fi fost reparată, iar dalele de deasupra puse la loc. Accesul în zona fântânii este, însă, pe mai departe restricționat cu ajutorul gardurilor puse de Poliția Locală, probabil de teamă ca un incident similar celui din 17 mai 2024 să nu se mai întâmple, cel puţin nu înainte de alegeri.

    Un anunţ prins în 1 iunie, de firma Tehnodomus în mai multe locuri pe gardurile ce protejează acum fântâna, când arteziana ar fi trebuit să fie una dintre principalele atracţii de Ziua Copilului, continuă să-i informeze pe arădeni că „Fântăna este funcţională, dar accesul în jurul acesteia este restricţionat până săptămâna viitoare, din cauza lucrărilor efectuate la plăcile de susţinere (<întărire adeziv>)”.

    anunt fantana

    (Tehnodomus îi informează pe arădeni că accesul va fi, din nou, permis în zona fântânii)

    Utilitatea unei părţi din piață a fost chiar schimbată: a fost creată brusc, la finalul săptămânii trecute, o piață volantă în partea în care în trecut existase hala agroalimentară. Dar nimeni nu se grăbește nici să inaugureze piața (deși organizarea de evenimente ori funcționarea unor târguri, pieţe, bâlciuri într-o zonă aflată în şantier, încă nepredată autorităţilor, e ilegală în absența unor măsuri și acte clare), nici să calculeze cu exactitate pagubele produse de terţi, ori sumele pe care probabil executantul lucrării ar fi trebuit să le suporte din buzunarul propriu pentru întârzierea cu aproape 6 luni a lucrărilor de modernizare a Pieței Catedralei.

    fantana avariata Piata catedralei mai 3

    (Un timp, fântâna arteziană s-a prezentat arădenilor aşa)

    Se așteaptă încă indicarea valorii pieselor avariate

    Potrivit răspunsului primit de la Primăria Arad, se aşteaptă încă valorile de la câteva piese din cele înlocuite şi doar după aceasta costul exact al reparaţiilor ne va putea fi comunicat şi nouă şi pe semne şi celor găsiţi vinovaţi de incidentul din piaţă.

    Dar cine sunt vinovaţii? De ce un vehicul al unei firme contractate de Primăria Arad, prin CMCA, a ajuns cu roțile pe fântâna arteziană din Piața Catedralei, în timpul pregătirii unui eveniment al administrației locale, şi a spart arteziana? Cum s-a ajuns aici?

    Din indiferență, proastă organizare poate, hazard desigur. Sau din imposibilitatea de a anticipa că un astfel de incident va avea loc, dacă e să ne luăm după declarația dată de șoferul microbuz de marfă care a spart fântâna și a căzut în ea.

    Ce a spus şoferul maşinii care a spart fântâna 

    Acesta susține în declarația sa dată imediat după incident că, inițial, a purtat o discuție, în jurul orei 12.30, cu directorul adjunct al CMCA, Sorin Groza, legat de sarcinile sale în cadrul Zilelor Administrației Arădene și că „printre altele s-a discutat și accesul meu în zona pietonală”, în vederea montării dispozitivelor pirotehnice.

    Șoferul descrie și cum a intrat în zona pietonală după această discuție, dinspre strada Ecaterina Teodoroiu, trecând pe lângă cele două dispozitive de metal care erau ridicate și pe lângă opritorul solid de beton.

    Șoferul a amintit și de discuția purtată, la ora 14.52, cu Laurențiu Puf, directorul Recons Arad, pe tema gardurilor puse de angajaţii firmei de jur-împrejurul zonei, în care urma să aibă loc spectacolul cu artificii, garduri montate fără a întreba pe nimeni, dar în baza legilor în vigoare.

    Angajatul firmei din Oradea amintește în declarație și faptul că la fața locului a ajuns și Denis Bot, consilierul primarului Călin Bibarț, de la care a înțeles că el este „persoana abilitată pentru sarcinile mele în desfășurarea evenimentului”, persoană împreună cu care a convenit în privința scoaterii și repunerii gardurilor de protecție, în jurul orei 18.00.

    Decizia nefastă care l-a făcut pe şofer să ajungă cu roţile în fântână

    „În tot acest timp, au ajuns mai multe persoane abilitate, femei și bărbați din primărie, organizatori, dar nimeni nu mi-a transmis cum am intrat aici şi unde să parchez, fapt pentru care am decis să parchez după salcia din capătul străzii Vasile Goldiș”, a descris şoferul situația existentă înaintea deciziei greșite pe care a luat-o, de a merge spre locul de parcare traversând piața chiar pe deasupra fântânii arteziene.

    „În momentul întoarcerii autoutilitarei, dorind să parchez, am trecut peste fântâna arteziană, neștiind ce pagube se pot provoca. Cu precizarea că niciun oficial responsabil de acest eveniment nu mi-a adus la cunoștință nimic legat de această fântână”, a mai indicat angajatul firmei care s-a ocupat de focurile de artificii cu ocazia Zilelor Administrației Arădene.

    fantana arteziana Piata Caderalei

    (Nimeni nu mai are acces în perimetrul fântânii arteziene)

    Certat de oficiali, deși nimeni nu i-a spus despre fântână

    Șoferul mai recunoaște că după „momentul neplăcut”, toți oficialii prezenți la fața locului l-au certat, dar înainte de incident nimeni nu i-a adus la cunoștință că pe mijlocul pieței e îngropată o fântână arteziană.

    Din data de 17 mai, fântâna arteziană, principala atracție din noua Piață a Catedralei nu mai funcționează și are de jur împrejurul său celebrele garduri de protecție ale Poliției Locale Arad. Pe data de 31 decembrie 2023, noua Piaţă a Catedralei trebuia finalizată de către firma arădeană Tehnodomus, contractată de Primăria Arad.

    Suntem în 5 iunie, sunt cinci luni întârziere față de cele asumat de firmă și declarate de mai marii Primăriei Arad, valoarea investiției a crescut cu câteva milioane bune, dar suntem departe de a ști exact când se va inaugura piața, dacă va exista un astfel de moment, cât va costa până la final investiția, dacă s-au calculat penalități de întârziere și cine va plăti pentru stricăciunile și proasta execuție de care a avut și pare să aibă parte pe mai departe cea mai mare investiție a Primăriei Arad (aproape) finalizată în acești ultimi doi ani.

     

    Citeşte şi: 

    • (Și) aici sunt banii dumneavoastră. Cine și când va plăti pentru avarierea fântânii şi pentru Piața Catedralei?

    • Deși Tehnodomus a câștigat lucrarea „Piața Catedralei” licitând prețul cel mai mic, costul total se dublează odată cu ultimele 5 milioane achitate de Primărie · Special Arad

    • A spart piața la propriu… Pavelele montate a treia oară în Piața Mare au cedat

    • S-a defectat toaleta publică din Piața Catedralei

    • Ne trebuie sau nu o parcare pe centrul Aradului? Lipsa parcărilor din Piața Catedralei a trezit spiritul critic al arădenilor şi a demachiat realitatea tristă a oraşului

    • Un loc de parcare, vă rog, lângă Piața Catedralei! 

    • Despre parcările din Arad, numai de bine. Dar nu în anul 2024. Nicio parcare nouă (nici) în acest an 

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Şi în Piaţa Mare din Sibiu este o fântână îngropată, cred că din 2007, de când a fost Sibiul Capitală Culturală. În Piaţa Mare se desfăşoară an de an sute de evenimente, inclusiv festivalul Artmania, la care participă mii de persoane şi pe timpul căruia trec zeci de maşini pentru aprovizionare şi pentru montarea scenei, dar NICIODATĂ nu a căzut niciun tir în fântâna de acolo! Pentru că Tehnodomus nu construieşte în Sibiu! Din fericire!

      +26 voturi
      +1
      -1
    2. După urecheala trasa de primar celor „responsabili” și-au impartit frățește vina. Dar adevărul e ca singurul vinovat e GRASUL (Sorin Groza) toți știm asta! EL e cel cu mâinile pe sus dând impresia ca știe tot, EL e cel ce se recomanda director general și viitor primar al Aradului. Realitatea este simplă, omul e în lumea lui… nu știm cum a ajuns un specimen ca asta, să aibe un cavant de spus… în CMCA, dacă d-vstra d-na Adriana Barbu va păstrați incisivii la fel de ascuțiți, întrebați comercianții când se fac evenimente….. ce știți d-vstra ca trebuie întrebat și o sa aveți material pe termen f. lung.

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.