sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Despre parcările din Arad, numai de bine. Dar nu în anul 2024. Nicio parcare nouă (nici) în acest an

    de Adriana Barbu | 7 martie 2024, 9:28 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    5

    Câte parcări subterane și supraterane vor fi realizate în municipiul Arad în anul 2024? Niciuna, dacă e să ne luăm după sumele prevăzute în bugetul local al Aradului, după studiile și proiectele realizate pe temă, după planurile și anunțurile oficialilor locali, după ritmul în care se realizează lucrările noi în oraş. Aradul va rămâne cu câte parcări are în acest moment în zona centrală a municipiului. În fapt, va rămâne cu câte parcări are în acest moment în oraş, în condiţiile în care în bugetul municipiului Arad nu am găsit nici măcar o menţiune legată de parcări noi în cartiere.

    Există în tot bugetul local al Municipiului Arad pe anul 2024 doar 7 referiri la parcări. Doar 4 dintre acestea au legătură directă cu parcările. Este vorba fie de parcările despre care se vorbeşte de prea mulţi ani deja, fără ca acestea să depăşească stadiul de studii de fezabilitate actualizate şi reactualizate sau licitaţii ratate, fie de proiecte de parcări anunţate deja, în ultimii ani, dar pentru care nu s-au mai făcut de atunci alţi paşi.

    Cele 7 poziții din buget pe 2024 unde se face referire la parcări

    În bugetul municipiului Arad pe anul în curs există poziţii referitoare la deja mult prea mediatizata parcare subterană din Piaţa Avram Iancu, la parcarea anunţată şi ea de câţiva ani buni de pe strada Vârful cu Dor, la parcarea etajată despre care s-a vorbit în ultimul an, cea care ar urma să ia locul fostului sediu al Gospodăririi Comunale, în gangul de pe Bulevardul Revoluţiei.

    Mai există referiri şi la o nouă parcare despre care nu ştim să vă spunem mai nimic, parcarea de pe strada Crişan, dar pentru care sunt trecute în buget sume mici care pot acoperi maxim un studiu subțire de fezabilitate.

    Singura investiție dintre cele șapte amintite în buget care are șanse să fie finalizată în acest an nu are legătură cu realizarea de parcări noi, ci cu monitorizarea celor vechi și cu transformarea digitală a serviciului public de parcare la nivelul Municipiului Arad. E singura dintre investiţii care are alocaţi bani europeni. Despre aceasta poți citi AICI

    Să le luăm pe rând așa cum le-am identificat în buget.

    1. Monitorizarea parcărilor existente şi a celor care îşi plătesc parcarea

    La capitolul dotări, Primăria Arad a cuprins în buget „Soluții de parcare inteligentă pentru transformarea digitală a serviciului public de parcare la nivelul Municipiului Arad”. Suma trecută în dreptul acestei poziţii bugetare este de 3.929.000 de lei. Investiţia era menţionată şi în bugetul anului trecut: valoarea actualizată fiind de 4.784.000 de lei, restul de executat la finele anului 2023 fiind calculat la 4.783.000 de lei.

    Despre ce este vorba? Despre un proiect făcut public de Primăria Arad la finele anului 2023, când aceasta a semnat un contract pentru transformarea parcărilor din Arad în unele mai inteligente. Valoarea proiectului „Soluții de parcare inteligentă pentru transformarea digitală a serviciului public de parcare”, anunţat atunci de primarul Călin Bibarţ, era de 3.904.183 lei (circa 785.000 euro), fondurile fiind alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

    Proiectul nu vizează realizarea de parcări noi, ci monitorizarea celor vechi, în fapt introducerea unui sistem de monitorizare a intrărilor și ieșirilor în parcările publice din Arad. Potrivit primăriei, acest sistem va informa șoferii câte locuri sunt ocupate și câte disponibile, iar un autoturism prevăzut cu camere speciale va scana mașinile aflate în parcare pentru a depista dacă au plătit parcarea. Parcările vizate sunt cele de pe Bulevardul Revoluției și cele din fast park-uri (opt la număr).

    Potrivit Primăriei, în zona centrală, pe Bulevardul Revoluţiei, sunt 600 de locuri de parcare, care vor avea 600 de senzori care vor transmite informaţii dacă sunt ocupate sau libere.

    2. Parcarea cu 19 locuri de pe strada Vârful cu Dor

    parcare varful cu dor

    (Schiță cu parcarea de pe Vârful cu Dor)

    La capitolul lucrări noi, regăsim în bugetul pe 2024 proiectul „Amenajare parcare strada Vârful cu Dor, adiacent Parcului Reconcilierii (HCLM Arad nr. 45/2022)”, în dreptul căruia este cuprinsă pentru acest an suma de 2.000.000 de lei. Anul trecut, investiţia se regăsea în buget cu suma de 2.142.000 de lei, iar – potrivit datelor de acum – din valoarea totală fusese executat până la data de 31.12.2023 suma de 2.037 de lei.

    De amenajarea unei parcări pe Vârful cu Dor se vorbește de cel puțin 3 ani, moment la care primarul Călin Bibarț a amintit de investiție ca despre un proiect pe termen mediu. Pe atunci, edilul vorbea de o parcare supraetajată care ar urma să aibă… 17 locuri de parcare pentru autoturisme şi 2 locuri de parcare pentru autocare (în special pentru turiştii, cei mai mulți maghiari, care vizitează Parcul Reconcilierii). Valoarea investiţiei a fost apreciată atunci la 974.410,63 lei, perioada de implementare fiind și ea calculată, tot în 2021, la 8 luni.

    Încă de atunci, Primăria părea să fi acceptat că cele 19 locuri de parcare sunt cam puține, mai ales după ce tot ea a renunțat la cele peste 200 de locuri de parcare subterane din Piața Catedralei. Tot atunci s-a vorbit de faptul că pentru extinderea parcării ar fi nevoie de o suprafață mai mare de teren: câteva parcele care aparțin unor persoane fizice. Se vorbea, tot în anul 2021, că se află în analiză posibilitatea de a-i expropria pe deţinătorii de terenuri din Parcul Reconcilierii. De atunci, însă, Primăria Arad nu a mai făcut publice informații legate de această investiție.

    3. Despăgubiri pentru terenurile necesare parcării de pe Vârful cu Dor

    O altă poziţie în buget, care are legătură directă cu investiţia de mai sus, vorbeşte de „Despăgubiri acordate pentru imobilele expropriate în vederea realizării obiectivului Amenajare parcare str. Vârful cu Dor, adiacent Parcului Reconcilierii”. Suma trecută în acest an în dreptul acestei poziţii bugetare este similară cu cea prevăzută în bugetul de anul trecut: 328.000 de lei.

    4. Parcarea din centru are și anul acesta în buget aproape 18 milioane de lei

    Tot în buget şi tot la capitolul „Lucrări noi” regăsim şi o altă parcare despre care executivul local a vorbit în trecut: „Amenajare parcare etajată B-dul Revoluţiei nr.26-38”. 17.685.000 este suma prevăzută în bugetul anului 2024, pentru această lucrare, sumă care ar trebui să acopere toată investiţia. Lucrarea se regăsea și în bugetul anului trecut, cu suma de 17.913.000 de lei.

    Ideea de a realiza o parcare etajată în centrul Aradului e una veche, încă de pe vremea pandemiei. În 2022, Primăria Arad a emis certificatul de urbanism în vederea întocmirii unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcări etajate în centru.

    Municipalitatea a revenit pe subiect în vara anului trecut, când aleşii locali s-au oprit la terenul unde se află fostul sediu al Gospodăririi Comunale, în curtea blocului 26-38 de pe Bulevardul Revoluției, pentru parcarea din centru. Pe 30 august 2023, aleşii au votat studiul de fezabilitate pentru această investiție.

    Valoarea estimată a investiției în parcarea cu 159 locuri (despre care poți citi AICI) era calculată la aproape 18 milioane lei, banii urmând să fie asigurați din bugetul Municipiului Arad. 80 de locuri de parcare urmau să fie, potrivit SF-ului realizat de Atelier Decumanus, la parter (dintre acestea 2 locuri pentru persoane cu dizabilități şi 4 pentru autoturisme electrice), iar la etaj 93 locuri (dintre acestea 6 locuri pentru motociclete și 8 locuri pentru biciclete).

    5. Despăgubiri pentru parcarea de pe Bulevardul Revoluției

    O altă investiție care are legătură directă cu cea de mai sus este cuprinsă la capitolul „Achiziții de bunuri și alte cheltuieli” și vorbește despre „Despăgubiri acordate pentru imobilele expropriate în vederea realizării „Amenajare parcare etajată B-dul Revoluției nr.26-38”. Suma prevăzută în buget pentru această achiziție este de 2.219.000 lei, sumă identică cu cea prevăzută anul trecut la aceeași investiție.

    parcari buget 2024

    6. Un nou studiu de fezabilitate pentru parcarea subterană din Avram Iancu

    Tot la capitolul achiziții de bunuri și servicii regăsim una dintre investițiile anunțate de prea multe ori de către administrațiile liberale din Arad: parcarea subterană din Piața Avram Iancu.

    Telenovela acestei parcări e deja prea bine cunoscută de arădeni: de la studiile de fezabilitate necesare investiției, la actualizări și reactualizări de studii, de la scandaluri în CLM şi voturi împotrivă date de opoziţia de atunci, acum şi ea la putere, la licitații fără firme interesate, la anularea licitaţiilor, și până la alte studii.

    Deşi investiţia părea abandonată de către administraţia liberală Bibarţ, fiind mai degrabă un proiect al administraţiei liberale Falcă, parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu se regăseşte pe mai departe în buget. Nu ca investiţie nouă, nici ca investiţie în continuare, ci la capitolul „Achiziţii de bunuri şi servicii”. „SF Amenajare Parcare Subterană Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad” are trecută în dreptul său, anul acesta, suma de 500.000 lei. Suma e identică cu cea de anul trecut.

    În octombrie 2022, parcarea subterană din Piața Avram Iancu și-a făcut apariția din nou pe SEAP. Înainte de acest moment, tot pe SEAP, în martie 2022, Primăria Arad anunța organizarea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate aferent pieței. În martie 2022, nu s-a arătat nimeni interesat de subiect. În octombrie, când licitaţia a fost reluată, lucrurile s-au schimbat, așa că în ianuarie 2023 Primăria a semnat un contract pentru un nou studiu de fezabilitate, în valoare de 400.000 lei, cu o firmă din București.

    FIP Consulting SRL, din Sectorul 3, București, a câștigat licitația pentru „Servicii de studiu de fezabilitate aferente obiectivului de investiție Amenajare parcare subterană Piața Avram Iancu din Municipiul Arad”.

    Cerința primăriei la acel moment era simplă: un studiu de fezabilitate care să aibă ca subiect realizarea unui parcări subterane pe un nivel şi „reamenajarea din punct de vedere urbanistic a zonei centrale a municipiului cu scopul de creștere a suprafețelor/zonelor pietonale și redării atractivității zonei atât pentru cetățenii săi, cât şi pentru dezvoltarea potențialului turistic al municipiului”.

    În descrierea de pe SEAP nu se menţiona câte locuri de parcare ar urma să aibă această parcare, dar în caietul de sarcini al licitației din octombrie Municipalitatea solicita „minimum 100 de locuri de parcare”. Ca atare, planurile din trecut de aici erau reduse cu mult sub jumătate, în condiţiile în care, pe vremea primarului Gheorghe Falcă, se vorbea de realizarea unei parcări subterane aici pe două niveluri, cu 500 de locuri de parcare.

    Termenul de realizare al studiului pentru noua parcare era de 90 de zile de la data semnării contractului, dar din ianuarie 2023 nimeni nu a mai vorbit de parcarea subterană din Avram Iancu.

    7. Doar 51.000 de lei pentru o parcare în zona străzii Crișan

    Cea mai mică sumă pe care am identificat-o în bugetul pe 2024 pentru un proiect legat de parcările din municipiu are legătură cu amenajarea unei parcări pe strada Crişan. Dar nu e vorba nici aici de realizarea efectivă a vreunei parcări, ci de bani puşi deoparte pentru un studiu: „SF Amenajare parcare zona str. Crişan”, cu o sumă de 51.000 de lei pentru anul 2024. Suma este identică cu cea prevăzută în bugetul pe 2023. Așa cum reiese din titlul proiectului, suma ar urma să acopere doar studiul de fezabilitate al viitoarei parcări.

    Pe scurt, despre parcări în Oradea și Timișoara

    Nici în anul ce a trecut Primăria Arad nu s-a putut lăuda cu crearea de noi locuri de parcare, ci cel mult cu reamenajarea unora, asfaltarea locurilor de parcare deja existente sau trasarea lor pe asfalt.

    În comparație, primarul Oradiei, Florin Birta, s-a lăudat anul trecut cu cele peste 2.000 de locuri noi de parcare create în centrul orașului, ca urmare a inaungurării unor parcări subterane și a altora la suprafață, și a amintit la începutul anului 2024 de stadiul execuției parcării etajate de la spital.

    La rândul lui, Dominic Fritz, primarul Timişoarei, a trecut în revistă, doar în luna ianuarie 2024, câteva proiecte aflate în derulare în municipiul vecin, proiecte care implică amenajarea a sute de locuri noi de parcare în locul unor imobile părăsite ce vor fi demolate sau pe terenuri abandonate.

     

    Citește și: 

    Parcările din Arad vor deveni mai… inteligente

    Primăria va realiza o parcare etajată, în centrul Aradului, zona Podgoria

    Parcarea subterană din Piața Avram Iancu, pe stand-by din cauza unor consilieri care nu își fac temele de casă. Avem însă o garanție: piramida dispare

    Parcarea subterană și piramida din Piața Avram Iancu, din nou în atenția consilierilor locali municipali

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La cum se lucreaza in Arad, realizarea parcarii subterane din Piata Avram Iancu poate insemna sfarsitul pietei. Vezi ce s-a intamplat cu Catedrala Ortodoxa veche, care in urma lucrarilor din Piata mare prezinta crapaturi vizibile de la Primarie.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Doamna Adriana de ce nu documentati un reportaj despre parcarile din centrul orasului? Cand au fost infiintate, era vorba ca este nevoie de parcari si ca ele trebuie sa asigure locuri pentru cei ce trec prin zona, cu limitare 1-2 ore. Ori, acum de dragul banilor pentru Recons, tot Bulevardul Revolutiei este plin de sisteme de blocare pentru parcarile rezervate, pentrru un fel de ,,smecheri” cu bani care tin locurile blocate pentru când merg la terasă. Vedeti ca acest lucru se intampla in general in zonele in care sunt restaurante si terase. În timp ce fraierii dau ture prin oras sa prinda un loc de parcare, smecherii tin locurile goale. Nu cred ca asta este in interesul orasului si nu cred ca este in interesul bugetului. În plus, ati analizat cati bani de la parcari intra defapt în bugetul orașului? Ce se face defapt din banii scosi din parcări? În loc sa se faca investitii, aici sunt angajati toti membrii de la partidul primarului. Daca va uitati pe pozele cu care se mândrește primarul și fostul primar pe Facebook, veti vedea ca majoritatea oamenilor sunt cei de la firmele din subordine. Ori asta nu e conflict de interese si nu se urmareste oare altceva? Va multumesc pentru frumoasele reportaje pe care le faceti, foarte pertinente, cred ca singurele din presa care a amuțin prea suspect.

      +13 voturi
      +1
      -1
    3. @Calin În bugetul orașului intra 0 lei din taxele pe parcări intra în bugetul Reconsului care e veșnic pe pierdere.
      Aș face un pariu cu 100% șanse de câștig dacă azi s-ar goli o mașină cu 1 miliard de euro cash în primăriei și s-ar impune o singură condiție în 2 ani să taie panglică la 3 parcări a câte 500 de locuri fiecare pe axa centrală va asigur ca după 2 ani nici una din cele 3 parcări nu ar fi finalizată.(poate nici începută construcția)
      Asta pentru ca sunt incompetenți, au mai promis un Fast Park pe locul fostei pieței arse Agro din Vlaicu.
      Probabil o să mai facă ici și colo printre blocuri mai demolează pe unde au mai rămas câte 5-6-10 garaje astea le fac pe întreținere și nu apar expres în buget.
      Similar cu ce reușește Oradea nu sunt șanse uitați-vă și la prețuri în Oradea parcările subterane și supraterane nu au depășit decât în cazururi izolate prețul de 7-8 milioane de euro per parcare în Arad pt cea din Avram Iancu din start au estimat-o la 20 de milioane de euro.

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. Este normal ca si problema parcarilor sa nu fie rezolvata de o administratie in cel mai bua caz incompetenta,daca nu idioata;problemele Araduui nu prea ocupa un loc in planul administratiei,eventual doar aspectele care ar putea aduce mai multi bani,ce apoi sunt sifonati catre firmele de partid; a,ca veni vorba de rezervari ale unor spatii de parcare,azi am trecut pe str.Milea,si pe partea stanga vreun ghertoi de partid si-a rezervat cu un dispozitiv interzis,un loc de parcare;semnalez doar,nu exista asteptari sa se cerceteze aspectul.Iar la vot se poate vota orice,caci o administratie mai inepta nu poate exisata.

      +11 voturi
      +1
      -1
    5. Mai marii administrației Aradului au avut pe mână în cei 4 ani de administrație Bibart bugete cumulate de 600-700 de milioane de euro i se pare cuiva că se văd în oraș acești bani? Colac peste pupăză Faur deja a început campania și ne prezintă o mare realizare o hală nouă la Obor când repet au avut sute de milioane de euro pe mână în cei 4 ani apoi postează ca la angajat pe unu tânăr cine știe a cui pupila în Primăria Aradului ca primul sau job din CV pai facem experimente pe banii arădenilor cu puști la primul job direct în primărie, ăștia au auzit de internship.
      După 8 ani de șantier la Ghiba Birta e gaură în acoperiș au postat cei de la Pro Urbe.
      Singura realizare podul nefinalizat peste Mureș făcut pe credit bancar pe lângă sutele de milioane de euro care le-au avut pe mână din bugetele pe cei 4 ani.
      Jumătate din cei care scriu felicitări la tot ce postează ăștia din PNL Arad sunt mufati la banii publici printr-o metodă sau alta.

      +11 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.