duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un loc de parcare, vă rog, lângă Piața Catedralei!

  de Adriana Barbu | 29 aprilie 2024, 8:14 AM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

  3

  S-a deschis Târgul de Paște în Piața Catedralei din Arad cu toate că investiţia nu a fost încă finalizată, iar faptul a scos la iveală nu doar necesitatea unor astfel de zone de întâlnire pentru arădeni, apetitul lor pentru nou, dorința de a petrece timp în aer liber în centrul orașului sau execuția îndoielnică a lucrării, ci şi lipsa locurilor de parcare în zonă.

  De vineri, de când târgul s-a deschis aici, nu mai există în zonă niciun loc de parcare liber la nicio oră din zi. Zona ducea oricum lipsă de locuri de parcare suficiente pentru rezidenţi şi pentru cei care alegeau să vină în această parte de oraş.

  Mutarea centrului de interes când vine vorba de târguri şi evenimente ale Primăriei Arad aici nu a făcut altceva decât să demonstreze cât de necesară ar fi fost o parcare subterană sau supraterană în zonă.

  parcari peste tot 2

  (Fiecare parchează pe unde găseşte loc în vecinătatea Pieţei Catedralei)

  Parcarea subterană din Piața Catedralei, ștearsă fără regrete de pe listă

  În weekend, cei care au ales să viziteze târgul Primăriei, şi-au parcat maşina pe unde au găsit loc, fie că acel loc era marcat ca parcare, fie că nu: în intersecţii, pe trotuare, în paralel cu alte maşini, la mica înţelegere. Străzile din vecinătatea Pieţei Catedralei s-au umplut ochi de maşini.

  Iar problema va escalada, fără doar şi poate, odată ce zona va deveni din ce în ce mai populară, dar mai ales după ce Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad se va întoarce acasă. Sediul instituţiei, lipit de Parcul Reconcilierii, aproape de Piața Catedralei, e aproape renovat, așa că aici se vor întoarce în curând cei aproape 1.000 de angajați ai IPJ și maşinile acestora.

  La momentul la care a fost anunţat proiectul de schimbare a destinaţiei Pieţei Catedralei din piaţă agroalimentară în spațiu public deschis cu fântână arteziană, oficialii au precizat faptul că aici va fi realizată o parcare subterană cu sute de locuri de parcare. Aceasta venea să completeze parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu, rămasă de ani buni tot pe hârtie.

  Între timp, deşi s-au făcut studii pentru noua propunere, aceasta a trecut la faza de proiect tehnic şi apoi execuţie doar după ce parcarea a fost tăiată de pe listă. S-a spus, la momentul tăierii, doar faptul că nu există bani pentru o parcare subterană, o investiţie prea mare pentru Arad, deşi era evident încă de atunci că era necesară. Primăria Arad a găsit bani doar să paveze piața.

  Targ de Paste Piata Catedralei

  (Sute de oameni au vizitat, zi de zi, începând de vineri, Târgul de Paște organizat de Primăria Arad)

  26 de locuri de parcare (sau 32) pentru sutele de arădeni veniţi în Piața Catedralei

  În contul a 24 de milioane de lei, a fost dărâmată fosta hală agroalimentară, a fost scos asfaltul, a fost pavată piaţa, montate patru zone de covor verde, au fost plantați arbori și arbuști, au fost montate zeci de bănci, câteva rastele de biciclete, stâlpi de iluminat cu camere video şi o toaletă. O singură cabină de toaletă, mai exact, în jurul cărei s-au format, în aceste zile, cele mai lungi cozi de la târg.

  Tot potrivit contractului semnat cu Tehnodomus, pentru realizarea reconversiei pieței, aici trebuiau realizate 32 de locuri de parcare. Am numărat în piață, pe laturile învecinate străzilor, 26 de locuri de parcare amenajate deja în proiect. Nu am văzut niciun alt spațiu în care, la modul la care a fost gândită acum piața, ar mai fi posibil de amenajat alte șase locuri de parcare. Cu siguranță, însă, cele șase locuri lipsă vor fi desenate pe strada Vasile Goldiş, proaspăt asfaltată, în vecinătatea pieței și în fața sediului Poliției Locale. Vor fi atunci, realizate și desenate pe asfalt cele 32 de locuri de parcare cuprinse în proiect.

  Vor fi, per total, 32 de locuri pentru sutele, poate miile de oameni care sunt așteptați să ia parte la Târgul de Paște, iar pe viitor la Zilele Aradului și la alte evenimente și concerte importante organizate de Primăria Arad. Mai puține decât spațiile de parcare existente înainte de reconversie. Reamintim cititorilor, că mai marii Primăriei Arad au anunțat, în urmă cu mai bine de un an, că aici vor fi mutate mai toate evenimentele publice organizate de instituţie, după finalizarea reconversiei Pieţei Catedralei.

  parcari interzise Piata Catedralei

  (Opritoare de beton şi garduri, pentru a interzice parcarea direct în piaţă)

  Opritoare de beton în loc de parcări noi

  Oficialii Primăriei Arad par să ştie totuşi că soluţia aleasă pentru Piaţa Catedralei, prin tăierea parcării subterane și absența unui număr suficient de parcări la sol, generează probleme în zonă. Poliţia Locală a fost tot timpul prezentă în zonă, începând de joi, încercând să evite blocajele din trafic şi parcările neregulamentare. Opritoare de beton şi garduri au fost montate la intrările în piață pentru ca cei care vin la târg să nu se urce cu mașinile pe pavaj și să le lase acolo.

  Dar faptul nu rezolvă problema parcărilor. Iar viitorul nu promite mult. Noua parcare supraetajată de pe strada Vârful cu Dor se regăsește în bugetul Primăriei Arad în acest an, dar nu și pe agenda publică a primarului și a viceprimarilor, care nu au amintit niciun cuvânt despre aceasta în ultima perioadă. Cele 19 locuri de parcare pe care ar urma să le aibă parcarea supraetajată, prima din Arad, nu ar avea, oricum, cum să rezolve problema sutelor de locuri de parcare lipsă.

  De amenajarea unei parcări pe Vârful cu Dor se vorbește de cel puțin 3 ani. Valoarea investiţiei a fost apreciată în 2021 la 974.410,63 lei, perioada de implementare fiind și ea calculată, tot în 2021, la 8 luni. Acum aceasta a ajuns la 2 milioane de lei, banii au fost puşi în buget și în 2023, dar lucrurile nu par să se miște nici în acest an. Ba mai mult, în bugetul pe 2024 au fost puși și bani de despăgubiri pentru terenurile necesare parcării de pe Vârful cu Dor, 328.000 de lei, dar suma fusese bugetată și anul trecut, degeaba.

  parcari masini piata 1

  Un regulament nou de parcare, după alegeri?

  În tot acest timp, în absența unor proiecte în derulare pentru realizarea de noi parcări, în Arad se vorbește despre un nou regulament de parcare, mai aspru, cu parcări mai scumpe pentru arădeni. Dar și despre faptul că acesta nu va fi supus transparenței decizionale decât după alegeri. Acum nu e un moment bun decât pentru petreceri, târguri şi voie bună. Pe banii arădenilor.

  Ar fi de amintit și faptul că târgul și afluența de public de aici vor aduce stricăciuni investiției ce nu a fost nici recepționată, nici finalizată. Un târg pe un șantier ce nu a fost încă închis ar putea fi catalogat cel puţin ca o situație ieșită din comun. Dar nu în Arad. Aici, acest fapt nu pare să-l deranjeze pe constructor, pe care autoritățile nu par dispuse să-l penalizeze pentru lucrările prost executate și pentru întârzierea de 4 luni (lucrarea trebuia finalizată în decembrie 2023), darămite pentru stricăciunile provocate de prezența arădenilor pe șantier. Dar nu pare să deranjeze nici autorități, care s-au trezit cu doar trei sferturi de lucrare, cu multe probleme și multe retușuri, pentru care plăteşte 24 de milioane de lei.

  Dar despre lucrare și pe ce s-au cheltuit banii arădenilor aici vom vorbi la momentul la care vor primi aceste date.

  Citește și:

  Despre parcările din Arad, numai de bine. Dar nu în anul 2024. Nicio parcare nouă (nici) în acest an 

  Aproape de final: Piața Catedralei, 24 de milioane de lei pentru betoane între spații verzi și pavaje cu denivelări. Vestea bună e că natura îşi face loc printre pavele

  Piața Catedralei, la nesfârșit. S-a scos pavajul de pe axa Mețianu-Turnul de Apă

  Vestea bună a zilei: a treia oară poate fi cu noroc în Piața Catedralei

  Vestea bună a zilei: avem bănci în Piața Catedralei. Vestea proastă e că… 

  Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” lovește din nou în Piața Catedralei!

  Piața Catedralei, doar o mare de andezit la 9 zile înainte de termenul de finalizare

  Piața Catedralei, petice pentru o lume nouă, mai bună

  Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Exact….joaca o p’asta primare….de aia ne bucuram ,noi cei din Avram Iancu că „s a mutat centrul de cultură”acolo în așa zisa „piata catedralei”…la fiecare bâlci sau balamuc în Avram Iancu se creea ambuteiaje,claxoane,porți blocate….de ce nu organizează în fața casei „regești”?…mai circule și vizitatorii fără mașini…așa scăpa de grija căutatului locului de parcare…dar mna…cum?pe jos?sa dea din picioare????

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Nu s-a putut lasa acolo piata agro-alimentara care exista de zeci de ani si deservea tot centrul vechi al Aradului? Parca pensionarii care o vizitau zilnic aveau nevoie de locuri de parcare? Aveau nevoie de o piata accesibila pentru ca Piata Mica este prea departe pentru ei.
   O idee proasta, ca atatea altele care plaseaza acest oras in urma tuturor celor din jur si transforma Aradul, nu de mult infloritor, intr-un oras fantoma, cu strazi goale, populate doar de drogati si alte specii dubioase.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Dar despre parcarile din cartiere, ce parere are onor Primaria ? A plasat parcari etajate, acolo unde nu este nevoie de ele si a introdus „n” restrictii cu table „Oprirea interzisa”, in loc sa faca strazi cu sens unic. Normal ar fi fost ca sa se vada, pe fiecare strada, cati proprietari de masini sunt, si apoi sa se stabileasca atatea locuri de parcare, de cate sunt necesare. Nimeni nu vrea sa se parcheze la mai mult de 100m de domiciliu. Cat despre parcarile etajate, prima data s-a facut cosciugul (pe baza unui SF facut de diletanti 100%), apoi se cauta mortul. Rezolvare problemei parcarilor ar trebui data la o firma de specialitate independenta politic si cu personal specializat in domeniu.
   Apropo de piata Catedralei – de ce nu se muta piata ruseasca la Obor ? Inca o pata urata in zona, pe landa cladirile du tencuiala cazuta.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.