joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Povestea restaurării Cazinoului arădean. „Erau atât de multe problemele care apăruseră, încât nu știam cu ce se poate începe” | Video

  de Raluca Medeleanu | 2 martie 2020, 1:33 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  3

  captură video

  Fostul cazinou de pe Bulevardul Dragalina din Arad a fost construit în jurul anului 1872, în stil eclectic, cu elemente neoclasiciste și neobaroce, fiind în perioada La Belle Epoque „un centru foarte frecventat de lumea mondenă a Aradului, un reper arhitectural și social reprezentativ pentru prosperitatea și nonșalanța societății”. Anii și nepăsarea și-au spus cuvântul însă pe frumoasa clădire, ajungând treptat la stadiu de ruină. Toate acestea s-au schimbat în urmă cu trei ani, când fostul cazinoul a fost cumpărat de o firmă arădeană care și-a pus în gând să îi redea strălucirea de odinioară.

  Annamaria Baciu, specialist restaurator din Cluj, este principalul expert care se ocupă de proiect și care s-a ocupat și de reabilitarea Palatului Cultural. Într-un video distribuit de arădeanul Călin Coman (CEO al Handsome Advertising), aceasta povestește despre fascinația pe care i-a stârnit-o cazinoul încă de când a început lucrările la Filarmonică, despre cicatricile lăsate de diferiți factori asupra clădirii și, mai ales, despre dificultățile cu care s-a confruntat atunci când a început procesul de reabilitare.

  „Era o clădire în ruină care abia se întrezărea printre copaci, printr-o schelărie de garduri, schelet metalic, sticlă termopan. Normal că în calitatea mea de medic de urgență pentru monumente, situația acestui obiectiv care avea toate datele unui monument abandonat m-a intrigat. Instinctul de salvator și-a spus cuvântul pentru că erau atât de multe problemele care apăruseră încât nu știam cu ce se poate începe: infiltrații, fisuri, tencuieli suprapuse, urme de vandalizare, urme de foc, vegetație crescută haotic și, înainte de toate, lipsa de utilizare, lipsa de grijă, de viață. Cel mai puternic agent de degradare a unui monument este așa numitul factor antropic, adică omul, care – cu cele mai bune intenții – nu reușește decât să strice”, spune doamna Baciu în video-ul distribuit de Călin Coman.

  Special Arad a anunțat încă din 2018 începerea reabilitării acestei clădiri emblematice a Aradului, iar de atunci lucrările au fost și sunt în plină desfășurare. Chiar dacă nu se observă de afară, în interior se muncește de zori, iar munca nu e deloc ușoară, așa cum puteți observa și în video.

  Potrivit noilor proprietari, planurile de revitalizare a monumentului istoric nu au legătură cu redeschiderea unui nou cazino, ci în schimb se dorește crearea a două săli de evenimente culturale și mondene și, în partea dinspre parc, deschiderea unei cofetării în stil parizian.

  Citește și „O eră nouă pentru Cazinoul Vechi. Vezi întregul plan de revitalizare și simulările cu noua față a monumentului istoric”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eh , cand casinoul a fost restaurat de catre Metropolis -atunci functiona ca si cazinou live , a aratat impecabil , si cand spun asta stiu sigur caci am lucrat acolo. Au fost investiti peste 1 mil de euro in el , si a fost lasat in paragina apoi . De ce nu s-a dat in chirie ? Caci nu s-ar fo degradat asa… dar na , Medintu a fost cel care a facut toate manevrele.
   Pacat de el caci sincer va spun , a fost o bijuterie arhitecturala in anii 2008- 2010

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.