joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O eră nouă pentru Cazinoul Vechi. Vezi întregul plan de revitalizare și simulările cu noua față a monumentului istoric

    de Tomck@t | 23 august 2018, 5:34 PM | Cultură | Topic special

    3

    Simulare. Una dintre variantele propuse pentru renovarea clădirii monument istoric

    A trecut cu bine prin cele două războaie mondiale, a supraviețuit și comunismului, adică unui regim care a nivelat atât clasele sociale, cât și o mare parte din arhitectura specifică orașului, dar perioada de tranziție de după Revoluție și-a lăsat agresiv amprenta, astfel că la începutul anului 2018 se afla într-o stare avansată de degradare, devenind un candidat perfect la o soartă similară cu cea a Vechiului Teatru din Arad. Povestea Cazinoului Vechi se rescrie în acest an, investitorii asigurându-ne că monumentul istoric își va recăpăta poziția emblematică în conștiința arădenilor. După cum probabil ați auzit deja, nu va redeveni un cazino, va avea în schimb două săli de evenimente culturale și mondene și va avea, în partea dinspre parc, o cofetărie în stil parizian. Dar asta nu e tot!

    Cazinoul Vechi din Arad (așa cum este el denumit în Lista Monumentelor Istorice) a fost construit în jurul anului 1872, în stil eclectic, cumulând elemente neoclasiciste și neobaroce. În scurt timp a devenit „un centru foarte frecventat de lumea mondenă a Aradului, un reper arhitectural și social reprezentativ pentru prosperitatea și nonșalanța societății din perioada La Belle Epoque, când arhitectura de tip Mica Vienă era populară”, după cum afirma unul dintre cei care au studiat perioada respectivă.

    cazino vechi arad
    Sursa foto: Pro Urbe

    Dintr-un edificiu modern, monden și sofisticat, după mai bine de 100 de ani, Cazinoul din Arad devenise un adăpost insalubru, un spațiu de întâlnire nocturnă a oamenilor străzii, un loc abandonat, sumbru, chiar în inima orașului. Nu a ajutat cu nimic nici „renovarea” (o renovare superficială) din 2010, când Cazinoul a devenit pentru o scurtă perioadă discoteca „Burlesque Boutique”.

    La finele anului 2017, Arsat Industrie a cumpărat clădirea (cu suma de 620.000 euro), în urma unei licitații, iar după achiziție a și început demersurile pentru realizarea proiectului de restaurare.

    Clădirea va fi restaurată complet, atât structural, cât și estetic, pe baza descoperirii și recuperării detaliilor originale. Proiectul de restaurare, ca și restaurarea propriu-zisă a componentelor artistice, se face cu o echipă experimentată de restauratori din Cluj-Napoca, condusă de un profesor universitar cu experiență în domeniul protejării patrimoniului construit, Annamaria Baciu, care este și specialist restaurator atestat de Ministerul Culturii. Lista de monumente istorice restaurate sub coordonarea Annamariei Baciu numără peste 35 de obiective din țară și din afara granițelor, monumente de categorie A, B și UNESCO. Pe această listă se află și Palatul Cultural din Arad, segmentul destinat Filarmonicii de Stat, unde au fost restaurate toate componentele artistice de la interiorul impunătoarei clădiri.

    Ornamentele originale ascunse ies din nou la lumină

    La Cazinoul Vechi, procesul de restaurare va elimina toate straturile ulterioare care au acoperit de-a lungul vremii pereții și ornamentele originale, astfel încât clădirea să revină la viață în forma sa autentică. Annamaria Baciu, împreună cu echipa de zece tehnicieni și restauratori pe care o coordonează, a demarat deja procesul de cercetare avizat de către Direcția Județeană de Cultură, cercetare care implică, printre altele: studii de parament și cercetare stratigrafică, prelevarea de eșantioane pentru analizele chimice și biologice, monitorizarea nivelului de umiditate din zidărie și de la nivelul componentelor artistice, precum și detalierea evaluării stării de conservare a zidăriei suport și a decorațiunilor murale. Acesta este motivul pentru care sunt montate schele pe toate fațadele. În prezent se lucrează intens la finalizarea cercetării, pentru acoperirea tuturor suprafețelor care prezintă interes în definirea formei finale a ornamentelor și cromaticii Cazinoului Vechi din Arad. Datele colectate pe parcursul cercetării vor fi interpretate și vor sta la baza propunerilor de intervenție finală, incluse în proiectul tehnic de conservare-restaurare a monumentului.

    cazinoul vechi acum

    Echipa de arhitecți care gestionează întregul proiect tehnic este condusă de unul dintre cei mai apreciați arhitecți ai noii generații, arh. Dragoș Bocan care, deși locuiește de o perioadă de timp în Timișoara, unde este profesor la Facultatea de Arhitectură, este născut în Arad și se dovedește profund atașat valorilor orașului natal.

    Echipa acestuia încearcă, așa cum se practică și în marile orașe ale Europei, adăugarea discretă a unor extensii moderne, menite să pună în valoare istoria dar și să ofere o utilitate actuală imobilului.

    „Café du Parc”, grădină de vară și… o sală de cununii

    O clădire de patrimoniu, o clădire-muzeu, se cere ancorată în contemporaneitate, trebuie să fie accesibilă și funcțională pentru public, mai ales în cazul unui spațiu de tipul Cazinoului Vechi din Arad care, la începuturi, a avut o frumoasă grădină de vară pe care arădenii o preferau în perioadele calde ale anului, iar în timpul iernii, foloseau perimetrul din fața Cazinoului sub formă de patinoar.

    cazino2
    (patinoarul din fața Cazinounul, unul dintre cele patru existente în acele vremuri. Sursa foto: Pro Urbe)

    Grădina de vară va fi pusă din nou în valoare, însă de data aceasta în spatele clădirii, echipa de proiectanți plănuind aici organizarea unor evenimente culturale similare cu cele organizate actualmente la Cinematograful Arta. Platoul Cazinoului dinspre B-dul General Drăgălina va deveni o parcare particulară.

    În anexa insalubră din spatele clădirii va fi amenajată o cofetărie în stil parizian și se va numi „Café du Parc”, un loc splendid în vecinătatea parcului, un loc unde familiile din Arad vor putea petrece momente de relaxare memorabile, spun reprezentanții proiectului de restaurare.

    Clădirea va avea și un lift în partea laterală, pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități.

    În urma restaurării și refuncționării, sălile Cazinoului Vechi (la parter și etaj) vor putea fi folosite pentru organizarea de evenimente (culturale, de business, mondene) într-o atmosferă selectă. În cursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, etajul va fi disponibil gratuit Primăriei Arad, care va putea oficializa, în „Camera Oglinzilor”, cununiile civile ale orașului.

    Patru variante diferite pentru noul aspect al clădirii

    La sfârșitul acestei luni, proiectantul general va depune, la Directia de Cultură a Municipiului Arad, patru variante diferite pentru restaurarea imobilului. De aici, dosarul complet se va înainta spre consultare la Direcția Zonală de Cultură, la începutul lunii septembrie. Această comisie va alege și va aviza una din cele patru variante, astfel încât arhitecții vor putea finaliza proiectul tehnic, în funcție de soluția avizată. Se va putea solicita eliberarea autorizației de construire și, din acel moment, beneficiarul va putea proceda la lucrările de conservare-restaurare a monumentului, pe baza proiectului complex avizat.

    Restaurarea clădirii Cazinoului se urmărește a fi finalizată în 2019, într-un ritm alert, care ar putea fi un exemplu pentru alte lucrări municipale, declară echipa de proiectanți.

    Mai jos, două variante cu noua față a Cazinoului Vechi. La celelalte două variante încă se lucrează.

     

    Varianta 1

    A.04.19 Simulari V1
    A.04.20 Simulari V1

    Varianta 2

    A.04.21 Simulari V2
    A.04.22 Simulari V2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In sfarsit, un pas … sau un imbold in a incepe renovarea cladirilor vechi, cu istorie.
      Aradul sufera mult la acest aspect si eu ma bucur ca initiativele private primeaza in fata celor publice, care se lasa asteptate.

      Nu e usor sa readuci istoria intr-o cladire abandonata. Eu apreciez curajul si ambitia acestor oameni.

      Sper ca si vechiul teatru sau alte cladiri din Arad sa isi gaseasca un proprietar care intelege ca asta face parte din mostenirea orasului.

      +18 voturi
      +1
      -1
    2. Pai asa se întâmplă când suntem conduși de tov constructori de inculți și îmbogățiți peste noapte care habar nu au ce și cum se conduce un oraș, județ sau tara se baga în politica doar pt as mulțumi interesele propi clientela iar de ce se întâmplă cu societatea cu valorile acestei nații si ceia ce ne reprezinta ca și istorie sunt pe lângă.
      Pana la urma acești demoni din politica nu se reprezinta pe ei ca oameni și nici nu ii interesează parvin unei clase sociale ce nu știe ce înseamnă valorile, demnitatea, istoria acestei tari și a celor ce chiar sau jertfit pentru a beneficia ei acum de bunăstare,
      Oare copii copiilor voștri va vor ierta proștilor ca a-ți distrus totul în aceasta tara? ca-nd au sa realizeze ca a-ți fost la conducerea acestei tari și nu ați făcut nimic sa se mândrească și ei cu aceasta tara? Degeaba o sa le transferați materialul din conturi ca tot „țigani” o sa ii vadă lumea peste hotare

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.