joi, 27 martie, 2025

Special Arad Logo

    Și-a retras plângerile și a renunțat la pretențiile civile. Cu ce pedepse s-au ales bodyguarzii implicați în bătaia de la McDonald’s

    de Ioana Costaș | 2 ianuarie 2025, 1:44 PM | Știri Arad | Topic special

    2

    Răzvan Copăceanu, tânărul condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru înjunghierea unui bodyguard pe ștrandul Neptun, în dimineața de 29 decembrie 2019, și-a retras plângerile pe care le-a formulat împotriva a trei dintre cei cinci bărbați – unii dintre ei fiind, la momentul comiterii faptei, agenți de pază angajați ai firmei Dey Bodyguard International 2012- care l-au bătut în fața restaurantului Mc’Donalds din centrul orașului Arad.

    Plângerile vizau infracțiunea de loviri sau alte violențe. Prin urmare, pentru cei trei (n.r. Rudolf Ionuț Bartha, Sergiu Răzvan Toader și Ioan Gîrda), Curtea de Apel Timișoara a decis încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

    Copăceanu a mai renunțat totodată, în apel, la pretențiile civile. În prima instanță, cei cinci – Porumb Cristian-Teodor, Moza Teodor-Florin, Bartha Rudolf Ionuț, Toader Sergiu Razvan și Gîrda Ioan – au fost obligați, în solidar, la plata a 6.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale. De asemenea, tot în apel – care s-a judecat la 18 noiembrie 2024 la Curtea de Apel Timișoara – în cazul unui dintre inculpați, Cristian Teodor Porumb, au fost reținute circumstanțe atenuante, acestuia fiindu-i redusă pedeapsa aplicată în prima instanță, pentru purtarea abuzivă, de la 2 ani și 6 luni la 1 am și 3 luni.

    21 mai 2024: Sentința primei instanțe

    În 21 mai 2024, Judecătoria Arad a pronunțat următoarea sentință în ceea ce-i privește pe cei cinci bărbați: „Condamnă pe inculpatul Cristian-Teodor Porumb, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani;

    Condamnă pe inculpatul Teodor Florin Moza, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani;

    Condamnă pe inculpatul Rudolf Ionuț Bartha, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

    Condamnă pe inculpatul Sergiu-Razvan Toader, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani;

    Condamnă pe inculpatul Ioan Gîrda, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”.

    Judecătoria Arad a mai admis „în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Copăceanu Răzvan, şi obligă inculpaţii, în solidar, la plata către acesta a sumei de 6.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii efective, cu titlu de despăgubiri morale.

    Hotărârea Curții de Apel Timișoara din 18 noiembrie 2024

    Sentința instanței din Arad a fost atacată la Curtea de Apel Timișoara de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, fără succes însă. Instanța de pe Bega a respins apelul ca fiind nefondat. Totodată, Curtea de Apel Timișoara a admis apelurile declarate de cei cinci împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Arad și a luat act de retragerea apelului declarat de partea civilă Răzvan Copăceanu împotriva sentinţei pronunțată de instanța arădeană.

    În soluția pe scurt a Curții de Apel Timișoara se arată următoarele: „Desfiinţează sentinţa penală în ceea ce priveşte latura penală şi latura civilă a cauzei şi, rejudecând în aceste limite, dispune, cu privire la latura penală a cauzei: Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Rudolf-Ionuţ Bartha pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată Răzvan Copăceanu; încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Sergiu Răzvan Toader, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată; încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ioan Gîrda, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, ca urmare a retragerii plângerii prealabile de către persoana vătămată”.

    Judecătorii Curții de Apel Timișoara au reținut, în privința inculpatului Cristian Teodor Porumb, aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal – care prevede împrejurările care constituie circumstanțele atenuante legale: „Săvârșirea infracțiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emipții, determinată de o provocare din partea persoane vătămate, produsă prin violență, printr-o atingere gravă a demnității persoanei sau printr-o altă acțiune ilicită gravă”, în ceea ce privește infracțiunea de purtare abuzivă, reducând „pedeapsa aplicată inculpatului Cristian Teodor Porumb pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă de la 2 ani închisoare la 1 an şi 3 luni închisoare. Stabileşte în ceea ce îl priveşte pe inculpat pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani”.

    În privința inculpatului Teodor Florin Moza, instanța timișoreană a decis: „Stabileşte pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani.

    Muncă în folosul comunității

    Atât în cazul lui Cristian Teodor Porumb, cât și în cazul lui Teodor Florin Moza, Curtea de Apel Timișoara a dispus ca cei doi, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lor; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existenţă. De asemenea, cei doi trebuie presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al comunei Vladimirescu sau în cadrul Consiliului Local al Municipiului Arad, pe o durată de 35 de zile.

    Cu privire la latura civilă a cauzei, judecătorii au luat „act de renunţarea, în tot, la pretenţiile civile formulate de către partea civilă Copăceanu Copăceanu împotriva inculpaţilor Teodor Florin Moza, Teodor Cristian Porumb, Sergiu Răzvan Toader, Ioan Gîrda, Rudolf Ionuţ Bartha. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”.

    Reamintim că Răzvan Copăceanu, victima celor cinci, a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru tentativă de omor, fiind judecat pentru înjunghierea unuia dintre cei cinci agenți de pază, incident ce a avut loc pe ștrandul Neptun, în dimineața de 29 decembrie 2019. După incidentul de pe ștrand, Copăceanu a plecat, iar bodyguardul rănit și colegii acestuia au mers pe urmele tânărului, prinzându-l în fața localului din centrul Aradului, unde l-au bătut cu pumnii, picioarele și bastoane telescopice.

    Citește și: Din victimă, condamnat la închisoare cu suspendare. Judecătoria Arad a pronunțat sentințele pentru bătaia de la McDonald’s

    Citește și: Sentința Tribunalului Arad în procesul bodyguardului înjunghiat pe ștrand: 7 ani și 4 luni de închisoare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Munca politistilor a dat roade,desigur cu metode specifice l-au convins pe nenfericitul condamnat ca e mai bine pentru el sa isi retraga plangerile. Faptul ca fosti politisti,azi pensionati la frageda varsta de 45-50 ani,isi spala pensiile mizere in firme de paza este desigur o alegatie far suport reala,dupa cum se discuta in unele medii rauvoitoare…

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.