Banii guvernamentali pierduți pentru „Ghiba”, din cauza întârzierilor. Câte penalizări a primit constructorul din partea Primăriei
Lucrările de reabilitare a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” au început în 2019, dar au fost întrerupte de mai multe ori, iar la un moment dat Primăria a reziliat contractul cu firma inițială. Noul constructor a preluat șantierul în 2022, „la pachet” cu întârzierile acumulate, dar și cu schimbări aduse proiectului din cauza unor noi legislații ISU. Toate acestea au dus la întârzieri mai mari și, în cele din urmă, la banii guvernamentali pierduți. Elevii vor începe noul an tot cu școala neterminată, chiar dacă Primăria a aplicat mai multe penalizări.
Timp de 4 ani, elevii de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” nu și-au cunoscut școala, ci au învățat în clase de la alte unități școlare din municipiu. Anul școlar 2023-2024 a marcat revenirea lor „acasă”, însă nu în totală normalitate. Festivitatea de deschidere a avut loc la filarmonică, din lipsa unor elemente la clase, revenirea propriu-zisă fiind după câteva zile. Dar și așa, șantierul a continuat în paralel cu orele de curs și continuă și acum.
Cel mai întârziat obiectiv a fost bazinul solicitat de ISU în curtea școlii. După ce au săpat groapa, s-a ajuns la concluzia că locația nu e bună, astfel că a trebuit realizat un nou proiect. „Ne exasperează! Efectiv ne vine să-i luăm la bătaie!”, acuza viceprimarul Lazăr Faur, într-o vizită la fața locului, în februarie 2024, nervii lui fiind provocați de faptul că de 7 ori a fost mutat locul pentru bazin.
Acum, în curte e haos, iar groapa bazinului inițial e invadată de bălării, unii profesori glumind că au iaz. Elevii nu au putut folosi doar o mică bucată din curte, împrejmuită, pentru recreere, într-un colț în care va urma să fie cândva amplasat și liftul exterior, care are deja structura montată, iar panourile din sticlă stau sprijinite de un perete, în așteptare. Directoarea Laura Putnic ne-a spus că nu știe cauza pentru care liftul nu a fost încă pus în funcțiune din moment ce toate elementele sunt la fața locului.
Mai mulți părinți ne-au informat că atunci când au fost ploi, demisolul a fost în continuare inundat, o problemă care apărea și anterior lucrărilor, însă care era promisă că se va rezolva odată cu modernizarea. Doamna Laura Putnic ne-a confirmat existența problemei:
„Muncitorii au montat clapete ca o soluție provizorie, dar am primit promisiuni că problema canalizării se va rezolva odată cu finalizarea curții”.
Se schimbă din nou culoarea școlii
Deși codul paletei de culori a fost aprobat inițial de Direcția Județeană de Cultură (factor de decizie pentru clădirile monument istoric), directoarea colegiului ne-a informat că, deși întreaga clădire veche a fost deja zugrăvită, acum DJC a dispus să se înlocuiască acel galben strident cu un crem. Schimbarea deja a început pe latura dinspre curte, iar pe latura dinspre str. 1 Decembrie 1918 sunt montate schelele.
Doamna Putnic ne-a declarat că deși sunt multe lucruri care au mai rămas de rezolvat, e bucuroasă că măcar elevii au putut reveni în clase și că nu au mai fost nevoiți să învețe în locuri diferite din oraș, întrucât cei 4 ani au fost foarte dificili atât pentru elevi și părinți, cât și pentru profesori. Consideră că e important că „grosul” a fost finalizat, acum ce a mai rămas e să se rezolve bucata din acoperiș afectată de cutremurul de anul trecut, să se înlocuiască burlanele, restul ce a mai rămas fiind mai mult parte de retușuri și dotări cu mobilier.
Ne-a spus că-i înțelege și pe muncitori, care nu au putut lucra într-un ritm susținut cu elevii la ore. De exemplu, lucrările au fost sistate cât timp Colegiul Național Elena Ghiba Birta a fost centru de examen pentru Bacalaureat. Acum însă, nu mai sunt ore, și speră că pe parcursul vacanței de vară să se reușească finalizarea tuturor lucrărilor.
„Noi vedem un progres, dar ne dorim să fie gata în septembrie”, ne-a spus directoarea.
Primăria Arad ne-a informat însă că șantierul nu va ajunge la final înainte de începerea noului an școlar, ne-a oferit ca termen de finalizare estimat 15 octombrie 2024.
Penalizări de 418.198,76 lei pentru noul constructor
Primul constructor, Vesa Construzioni SRL, a primit penalizări de peste 673.000 lei pentru gestionarea șantierului, după care Primăria a reziliat contractul în 2022, când Meșterii Pricepuți SRL a preluat lucrarea. Dar nici noul constructor nu a reușit să se încadreze în noul termen stabilit.
Pentru a atenționa asupra noilor întârzieri acumulate, Primăria a trimis 5 adrese (constructorului, în 19.12.2023, 18.04.2024, în 30.06.2024 – transmisă către proiectantul lucrărilor, apoi din nou constructorului în 26.04.2024 și 26.04.2024). Cuantumul penalităților de întârziere ce s-au aplicat până în prezent constructorului lucrărilor a ajuns la 418.198,76 lei.
În ce procent sunt realizate lucrările
(liftul și micul perimetru pentru recreere pe care l-au putut folosi elevii)
Iată ce ne transmite Primăria Arad despre stadiul lucrărilor:
„Execuția lucrărilor a fost demarartă în 12.09.2019, execuție ce a fost deseori întreruptă, având în vedere lipsa finanțării prin programul PNDL și a condițiilor date de pandemia de COVID 19.
La ora actuală, stadiul lucrărilor propuse la obiectivul de investiție Reabilitare clădire Colegiul ”Elena Ghiba Birta” este după cum urmează:
-înlocuirea și/sau reabilitarea tâmplăriei interioare și exterioare: 95%
-reabilitarea grupurilor sanitare 95%
-refacerea finisajelor exterioare și interioare: 80%
-reabilitarea instalației electrice: 95%
-reabilitarea instalației de termoficare: 100%
-reparații și/sau înlocuirea elementelor de șarpantă degradate: 80%
-reabilitarea instalațiilor de utilități existente în curtea interioară: 85%
-lucrări specifice pentru protecția împotriva incendiilor: 50%
Au mai rămas de executat următoarele lucrări:
a) realizarea racordurilor la rețeaua stradală ale canalizării menajere și pluviale;
b) lucrări de optimizare a unor tronsoane și cămine de canalizare menajeră în curtea Colegiului;
c) realizarea închiderilor exterioare lift;
d) realizarea unui bazin de incendiu și cămin grup de pompare;
e) realizarea intervenției de reparație ce vizează calcanul și rostul de dilatare aferente Corpului principal de clădire (latura estică), modificate în urma cutremurului înregistrat în anul 2023, conform expertizei tehnice realizate în anul 2024
f) achiziționarea bunurilor și echipamentelor conform Listei de Dotări actualizate la nivelului anului 2024”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Bani guvernamentali, pierduți. Restul lucrărilor, doar din bugetul local
(Sala festivă, renovată, dar cu scaunele deteriorate)
Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare la Colegiul Național Elena Ghiba Birta este de 17.301.698,33 lei, inclusiv TVA (așa cum reiese din raportările de la finalul lunii iunie 2024). Față de suma inițială din 2019, s-a înregistrat o creștere a valorii lucrărilor în sumă de 5.270.652,32 lei, inclusiv TVA.
Dacă proiectul inițial era realizat prin PNDL2, din cauza întârzierilor, finanțarea a fost pierdută. Începând cu luna februarie 2024, decontarea lucrărilor la acestă investiție nu se mai face din fonduri guvernamentale, ci se face doar din bugetul local.
• Citește și investigația Special Arad: Reabilitarea de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta – o sifonare a banului public sau incompetență. Inspectoratul de Stat în Construcții își asumă lucrările de proastă calitate · Special Arad
• Citește și reportajul de la deschiderea anului școlar 2023-2024: Din lipsă de uși, pentru elevii de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta drumul spre „acasă” a început la Filarmonică · Special Arad
Comentariile portalului
votati iar PNL!...sau PSD...ca sunt siamezi in comportament.
Cele mai bune au ales cele mai proaste nu au preocupări de ăstea. Trebuia data o lege pt toti
Uauuuu....! Abia acum am apucat să citesc INVESTIGAȚIA!!! . 👏👏👏 Excelentă anchetă. Nota 10+++ !👍👍👍 . Nu, că mi-aș face iluzia că se va întămpla ceva: - instituțiile statului, sunt de mult (...)