vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pesta porcină a decimat numărul mistreților în județul Arad. Un procent de sub 10% față de anul 2019

    de - | 19 septembrie 2022, 12:13 PM | Știri Arad

    0

    În 2019, conform unei evaluări a fondului cinegetic, în judeţul Arad exista un efectiv de 6.638 mistreţi, în timp ce, potrivit planului naţional de combatere a pestei porcine africane la mistreţi, ar fi trebuit să existe cel mult 1.200 de capete la acea dată. Acum ar exista sub 600 de exemplare.

    Populaţia de mistreţi din judeţul Arad a ajuns la sub 10% faţă de anul 2019, când a izbucnit în judeţ epidemia de pestă porcină africană, virusul fiind cauza dispariţiei acestor animale, în timp ce vânătorii spun că eliminarea completă a mistreţilor din România timp de câţiva ani pentru a se eradica pesta – propunere făcută de unii fermieri – nu ar fi posibilă.

    Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni că pesta porcină africană a redus foarte mult populaţia de mistreţi în ultimii ani.

    „Se estimează că avem sub 10% din populaţia de mistreţi care exista în 2019, iar cauza mortalităţii este virusul pestei porcine africane. De când a izbucnit epidemia, virusul a fost confirmat la aproximativ 400 de mistreţi, majoritatea găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare”, a spus Marcel Roşu.

    DSVSA Arad precizează că pesta porcină africană nu mai este prezentă în judeţ, iar ultimul caz a fost înregistrat în luna martie. Totuşi, din 2019, în judeţ au fost afectaţi sau ucişi preventiv în focare aproximativ 48.000 de porci domestici (din ferme sau gospodării).

    Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Nicu-Mircea Deme, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea lansată de unii fermieri de a fi eliminaţi complet mistreţii de pe teritoriul României pentru o perioadă de câţiva ani, pentru eradicarea pestei, nu ar putea fi aplicată.

    „Este un lucru imposibil eliminarea populaţiei de mistreţi. Vânatul se mişcă, nu e îngrădit de frontierele dintre ţări. Nu avem cum să-i excludem din natură. De altfel, eu sunt de părere că nu mistreţul e factorul principal de transmitere a pestei, pentru că au existat şi cazuri de ferme de porci bine securizate şi totuşi virusul a pătruns. Factorul uman care a avut acces în aceste ferme a dus acolo virusul”, a spus Deme.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.