joi, 30 noiembrie, 2023

Special Arad Logo

  Direcția Sanitară Veterinară se mobilizează pentru verificarea alimentelor de Paști

  de Special Arad | 2 aprilie 2018, 7:25 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale, se vor întreprinde măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel, ouă şi alte produse sau alimente de origine animală şi non animală destinate consumului uman, transmite Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad.

  În baza unui program de lucru stabilit de directorul DSVSA Arad, medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale vor verifica în această perioadă modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi vor sancţionata orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

  Piețele agroalimentare autorizate pentru comercializarea carcaselor de miel sunt hala din piața Mihai Viteazu si hala din piața Catedralei. Controlul în aceste piețe se va face de medicii veterinari din circumscripțiile de care aparțin cele două piețe aflate în incinta acestora.

  La circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada 6 – 9 prilie, va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare, la numerele de telefon 0257-280760 și 0257-280761.

  Locurile de sacrificare amenajate temporar vor fi autorizate să funcţioneze numai pe perioada sărbătorilor Pascale, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare privind cazarea animalelor, aprovizionarea cu apă caldă şi rece, facilităţi de colectare şi depozitare a deşeurilor şi a materialului cu risc specific în vederea transmiterii la neutralizare. Au fost autorizate două puncte de sacrificare în comunele Șiclău și Horia.

  Se vor organiza controale în scopul verificării:
  – respectării legislaţiei sanitar veterinară cu privire la bunăstarea animalelor în timpul transportului şi a sacrificării.
  – producătorilor care sacrifică miei, modul cum se face marcarea, depozitarea şi comercializarea cărnii de miel către consumatorul final.
  – producătorilor şi comercianţilor de ouă, precum şi verificarea condiţiilor de ambalare şi depozitare a acestora.
  – producătorilor care comercializează produse lactate şi restricţionarea accesului în spaţiile de comercializare pentru cei care nu deţin documentul de înregistrare sanitară veterinară, certificat de producător şi carnet de sănătate pentru animale.

  Vor fi informate în mod oficial autorităţile locale, iar prin intermediul mass-media consumatorii, cu privire la riscurile pentru sănătatea publică ce decurg din sacrificarea mieilor în spaţii neautorizate şi fără supraveghere sanitară veterinară.

  Medicii veterinari oficiali vor urmări ca subprodusele şi materialul cu risc specific, rezultate în urma sacrificării, să fie transmis la unităţile de incinerare, acest lucru intrând în responsabilitatea primăriei si administratorului punctului de sacrificare.

  S-au organizat acţiuni de instruire cu reprezentanţii agenţilor economici care vor efectua sacrificări de miei în punctele de sacrificare temporare, privind respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniu şi aplicarea unor reguli de bune practici.

  În aceastaă perioadă sunt organizate echipe de control mixte formate din inspectorii serviciilor specializate ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, împreună cu reprezentanţi ai altor institutii descentralizate ale statului, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi animalelor vii, în pieţele agroalimentare, în unităţi de alimentaţie publică, în târgurile de animale şi sancţionarea nerespectării legislaţiei în vigoare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.