Pașaportul de vaccinare, dorit de mai multe țări din Europa, inclusiv Grecia și Bulgaria

  de - | 10 aprilie 2021, 9:15 AM | Internaţional

  0

  Dacă vaccinul este noua armă în războiul global contra coronavirusului, certificatul de vaccinare tinde să devină în aceste condiţii un veritabil „permis port-armă” pentru cei care doresc să călătorească în anumite ţări, fie în scopuri turistice, fie în interes de serviciu. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă Italia, care a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.

  Conform Digi24, La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat însă o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

  Cum încearcă UE să facă certificate digitale de vaccinare care să nu-i discrimineze pe cei care n-au apucat să se vaccineze
  Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

  Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

  Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Scopul: prevenirea discriminării persoanelor care nu sunt vaccinate.

  Comisia propune astfel crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

  Grecia şi Bulgaria vor cere adeverinţă de vaccin, Turcia încă nu
  Dacă va fi acceptat, respectivul certificat ar urma să fie valabil la nivel comunitar. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau a fost bolnav şi s-a vindecat de COVID-19.

  La fel ca şi Italia, Bulgaria pledează pentru accesul turiştilor deţinători ai unui „paşaport COVID”. Autorităţile de la Sofia se pregătesc deja intens pentru sezonul turistic de vară. În staţiunile de pe litoralul bulgăresc vor fi primiţi turiştii vaccinaţi sau care pot prezenta un test PCR negativ.

  Alte ţări europene care susţin, până în acest moment, ideea unui astfel de permis, sunt Austria, Grecia şi Spania care, alături de Bulgaria şi Italia au avut industria turismului serios afectate în 2020 de pandemia de coronavirus.

  Astfel, din 14 mai, grecii îi vor întâmpina cu braţele deschise pe turişti, cu condiţia ca aceştia să aibă certificat de vaccinare sau test negativ.

  În schimb, Turcia a anunţat că va primi turişti nevaccinaţi în acest sezon.

  Citește continuarea AICI

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.