Parcul și statuia lui „Sever Frențiu”, în așteptarea avizului de la Ministerul Culturii

  de Raluca Medeleanu | 11 mai 2022, 1:10 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Proiectul anunțat de Asociația Rubio în toamna anului trecut a stagnat din cauza birocrației, însă nu a fost abandonat. Micul parc de pe malul Mureșului, din spatele Tribunalului, va fi modernizat și dedicat unui mare artist al Aradului: Sever Frențiu.

  În lunile ce au urmat anunțului, asociația a trebuit mai întâi să rezolve problema proprietății terenului, acesta aparținând Apelor Române, nu Primăriei, cum se credea inițial. Pentru intervenția asupra parcului, asociația a obținut avizele de la Apele Române, însă s-a mai „cramponat” de încă un pas: fiind vorba și de amplasarea unei statui care să-l întruchipeze pe Sever Frențiu, mai este necesară obținerea unei serii de avize. În acest sens, s-a apelat la arhitecta stagiară Ocoș Roxana care întocmește acum pro bono dosarul pentru Ministerul Culturii.

  Asociația Rubio speră ca dosarul să fie depus la minister în aproximativ două luni, iar apoi, în funcție de răspuns, se va trece la treabă. Mai multe detalii despre proiect am primit de la președintele Asociației Rubio, Ciprian Cristea, care ne-a spus că investiția va fi suportată în întregime din bani privați.

  „Am obținut 20.000 euro de la compania Aptiv, iar diferența o vom suporta noi, probabil încă circa 10.000 euro, inclusiv costurile pentru statuie. Avem deja pregătite materialele, avem și macheta pentru statuie, realizat de artistul Camil Păcurar. Nouă ne place să lucrăm cu arădeni, cu persoane tinere, asta vedem ca fiind viitorul. Camil a făcut 5 machete pentru a alege cea care am considerat-o noi cea mai sugestivă. Urmează de săptămâna viitoare să facă mulajul din bronz. Se vor mai face mici modificări, pentru că Sever Frențiu era mai slab la fizionomie, însă momentan fiind doar o machetă în miniatură, vă dați seama că nu se pot aplica atâtea detalii, necesită retușuri până la forma finală, în mărime naturală”, ne-a spus Ciprian Cristea, referindu-se la macheta de câțiva centimetri din imaginile de mai jos.


  (artistul Camil Păcurar și macheta în miniatură a viitoarei statui pe bancă)

  Ciprian Cristea ne-a mai spus că toate cuburile din beton din parcul respectiv vor fi înlocuite cu cuburi din travertin masiv, treptele de trecere între niveluri vor fi tot din travertin masiv și se va amenaja și o coborâre pentru femeile cu cărucior. A ținut să ne specifice că nu se va tăia niciun arbore de acolo, doar se vor toaletă, fiind acum prea coborâți.

  „În zonă va fi o potecă de un metru lățime, pavată cu plăci de travertin, iar între plăci va fi o zonă de 15 cm din spărtură de travertin, asta din două motive: unul estetic și unul practic. În primul rând, pentru că banca pe care va sta statuia lui Sever Frențiu va avea o parte din travertin lucios și una din travertin buciardat, astfel că dorim ca aleea să fie în același ton. Al doilea motiv este pentru a avea un rol antiderapant iarna. Banca e cioplită manual, în Italia, are 2 metri lățime și a costat circa 600 euro.

  Proiectul pe care noi l-am făcut nu se oprește aici. Noi vrem ca acea zonă să devină una culturală. Așa cum am făcut seria de evenimente Sâmbăta Muzicală în parcul Bujor Buda, așa vrem să facem în acest nou parc «Povestea de sâmbătă după-amiază», unde să se adune scriitori, asta am considera noi că se potrivește, vom mai vedea cum va rămâne numele… dar important este că orice zonă construită trebuie să primească viață și trebuie să trăiască, pentru că altfel e păcat. Degeaba e ceva frumos, dacă e mort. Noi nu ne dorim zone moarte. Eu cred că asta înseamnă spiritul Aradului, oamenii să se simtă că fac parte din peisaj. Am lansat deja invitații la câțiva scriitori din Arad cu care vom colabora pentru partea introductivă”, ne-a mai spus Ciprian Cristea.

  Importanța lui Sever Frențiu

  „A fost unul dintre cei mai mari artiști ai Aradului și dorim să îi aducem recunoaștere”, ne-a mai spus Cristea.

  (Sever Frențiu și vitraliile din Primăria Arad)

  Sever Frențiu s-a născut în anul 1931 la Săcuieni, județul Bihor, a urmat studiile universitare la Cluj, iar apoi s-a stabilit la Arad unde a devenit președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Arad, în anul 1961. A trăit în orașul nostru, devenind practic arădean „prin adopție”, până la sfârșitul vieții sale. A murit la 65 de ani, în 1997.

  A avut numeroase expoziții de grafică și pictură în țară și în străinătate. A semnat scenografia mai multor spectacole la Teatrul Mare (azi „Ioan Slavici”) din Arad, Teatrul „Ion Creangă”, Teatrul „Țăndărică”, Teatrul Mic, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul Evreiesc, Teatrul Național, Studioul de film „Buftea” din București, precum și la teatre din Ungaria si Norvegia, Elveția, Canada. A realizat vitralii pentru Palatul Administrativ (Primăria) din Arad, Palatul Foișor Sinaia, Casa de Oaspeți Olanești, Palatul Cotroceni și Biserica Luterană din București.

  „Sever Frențiu este un neliniștit căutător al fericirii. Seninătatea sa nu este imperturbabilă, la fel cum nu este nicicum pierdută. În măsura în care provoacă sau doar sugerează prezența râsului în atmosferă, ca pe o virtualitate a lucrurilor sau peisajului, care parcă l-au așteptat pe el să le facă vizibile, în același mod le stăpânește. Să spunem că ar râde cu un ochi și ar plânge cu altul? Nici măcar în vis. Ar fi ca o încercare de a citi superficial pictura sa care nu e nici a luminii, ca o metaforă a seninătății, dar nici a întunericului, ca simbol al tristeții fără margini și a combinării celor două”, scria criticul de artă Octavian Barbosa în albumul „AradArt 2007: 50 de ani de artă vizuală arădeană”, editura Mirador, 2008.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.