duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Parcul mic de lângă Tribunal, „ochit” de Asociația Rubio pentru modernizare

  de Raluca Medeleanu | 5 octombrie 2021, 2:29 PM | Știri Arad

  0

  parcul de lângă Tribunal, acum vs planuri

  Asociația Rubio, cu sprijinul financiar al companiei Aptiv, a început cu pași mici să readucă la viață spații abandonate, dar cu potențial, din centrul orașului. După ce a modernizat Parcul Bujor Buda (de lângă fostul Astoria) și esplanada de pe malul Mureșului, acum și-a îndreptat atenția asupra unui alt loc lăsat de izbeliște: micul parc care se află lipit de dig, lângă Tribunal.

  Marți, 5 octombrie, reprezentanții Rubio și Aptiv au susținut o conferință de presă împreună cu primarul Aradului, prin care au marcat finalizarea refacerii fântânii cu cap de leu de la baza esplanadei și au oferit mai multe detalii cu privire la viitorul lor proiect.

  esplanada rubio arad

  Pentru modernizarea micului parc de lângă Tribunal, se intenționează să se intervină discret, să se păstreze copacii și plăcile care alcătuiesc trotuarul, care vor fi curățate, însă se vor schimba băncile cu unele tot de tip cub, de dimensiuni 50 / 50 / 50 cm, din ciment cu mozaic, vor fi schimbate și ghivecele, se va face o rampă pentru cărucioare și biciclete, se va reface partea de vegetație. Pentru partea estetică  va fi responsabil artistul Camil Păcurar. Trebuie menționat că imaginea computerizată care ilustrează cum va arăta parcul după modernizare este momentan la stadiu de „sugestie”, întrucât, după cum a specificat și Călin Bibarț, parcul fiind în zona istorică a orașului, orice modificare trebuie să primească avizul de la Monumente.

  Intenția principală  este ca zona să primească o utilitate după modernizare, astfel că se va încerca să se încurajeze ulterior organizarea unor întâlniri de tip „cerc literar”, ori ateliere de creație, pentru a păstra vie zona, după modelul aplicat în proiectele anterioare.

  modernizare parc langa tribunal WhatsApp Image 2021 10 05 at 14.17.58

   

  În parcul Bujor Buda, după modernizare, au început să vină săptămânal elevii de la Arte, care interpretează diferite partituri, ori sus pe esplanada din dreptul Parcului Eminescu, unde au fost amplasate piese de șah supradimensionale, pe care oamenii le pot folosi să joace șah.

  Apel la civilizație!

  Totuși, pe această cale, cei de la Rubio au ținut să facă apel cetățenilor, rugându-i să se comporte civilizat și să îi învețe și pe copiii lor să fie civilizați, întrucât imediat după inaugurarea esplanadei, deja au început să dispară dintre flori și dintre piesele de șah. Mai mult, granitul aplicat pe noua fântână în formă de stea deja este ciobit într-un loc, din cauza celor care se dau cu skateboard-ul acolo.

  Planuri pe viitor pentru malul Mureșului

  Proiectul de modernizare al micului parc de lângă Tribunal se estimează că va fi dus la bun sfârșit în această primăvară. Primăria pune la dispoziție avizele și documentația necesară, care se pregătește în perioada rece, iar apoi, îndată ce vine vremea frumoasă, volunarii vor trece la treabă.

  Primarul Călin Bibarț și-a exprimat recunoștința pentru acțiunile demarate de societatea civilă, care aduc un plus de valoare aspectului orașului și care vin ca o completare armonioasă pe lângă proiectele pe care le are Primăria pentru malul Mureșului. Bibarț a amintit că recent Primăria a modernizat partea scărilor care coboară de pe dig în Parcul Eminescu, în dreptul pasarelei, numită acum „la băncuțe” și a menționat asfaltarea digului și repararea (care încă se desfășoară la ora actuală) treptelor și căilor de acces de-a lungul malului. Mai mult, anul viitor va continua modernizarea zonei, printr-un proiect pentru care se așteaptă finanțare europeană, care vizează partea de jos a malului, între Parcul Europa și Podul Decebal.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.