marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Obiect cosmic misterios, descoperit în apropierea galaxiei noastre

  de Special Arad | 2 ianuarie 2015, 1:27 PM | Stuff

  0

  Un obiect cosmic misterios din centrul galaxiei i-a uimit pe astronomi. Aceştia au descoperit ceea ce pare a fi un nor de gaze cosmice care a orbitat în jurul unei găuri negre supermasive din centrul Căii Lactee, în urmă cu 13 ani. Obiectul este unul dintr-o serie de gaze cosmice care ar putea fi devorate în curând de gaura neagră, scrie gandul.info.

  Noul obiect cosmic a fost denumit G1. Un obiect denumit G2 a fost mediatizat timp de mai bine de un an, din momentul în care astronomii Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania au estimat că ar fi vorba despre un nor de gaze cosmice. În acest context, acesta ar putea pierde o parte din materie în gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, scrie space.com. Gaura neagră uriaşă – Sagittarius A (stea) – nu asimilează des asemenea materiale cosmice, astfel încât evenimentul ar fi cu atât mai rar pentru astronomii care vor să vadă cum se „hrăneşte” un asemenea vortex.

  Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, conduşi de astrofizicianul Andrea Ghez, susţin că G2 este cel mai probabil o stea înconjurată de un strat de praf şi gaze cosmice. Pe timpul verii, G2 s-a apropiat cel mai mult de gaura neagră şi nu a fost dezintegrat, demonstrând că are o structură solidă.

  În cea mai nouă cercetare ştiinţifică, grupul Max Planck furnizează un model realizat pe computer care ilustrează evoluţia corpului G1. Potrivit simulării, acesta ar fi urmat aceeaşi traiectorie ca şi G2. Noul studiu a fost prezentat în publicaţia online arXiv.org şi va apărea în revista Astrophysical Journal.

  g2-calea-lactee

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.