duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  O realizare frumoasă

  de Claudiu Cristea | 13 octombrie 2021, 4:02 PM | Blogul Special Arad | Contributors

  11

  Zarvă mare, orașul e viu. Ce mai freamăt, ce mai zbucium. Un artist local a imaginat un lucru frumos care, culmea, a fost și finanțat și realizat, iar acum, conform principiului „Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”, este executat public. Am urmărit toată zarva cu statuia baronului și simt un gust amar.  Iată de ce nu mă alătur corului general:

  Street-art? Da

  Ideea cu tribuna 2 nu e nici a sculptorului, nici a lui Bibi. E a celui care a fost sufletul proiectului – un artist plastic local. E aceeași persoană care a sugerat pe Facebook un street-art asemănător în fața Bisericii Roșii, prin reproducerea unei fotografii de epocă în care arhitectul Szántay Lajos primea oficialitățile, chiar la intrare, în ziua inaugurării. Idee care mai apoi a fost „mutatăˮ (cu success!) la Palatul Cultural. Dar și acolo rămâne tot street-art. Arhitectul revenit între noi pentru a ne ura bun venit la Filarmonică. Participă împreună cu noi, ne primește.

  Cine stabilește unde?

  Amplasarea unui monument, obiect de artă, fie el și genul acesta NU este subiect de plebiscit. Cu atât mai puțin ar trebui să fie rodul unei decizii administrative sau a moftului vreunui primar. Nici decizie arbitrară, nici vot popular. În arta monumentală, alegerea amplasamentului este parte integrantă a IDEII, a obiectului de artă însăși. O știu de la o persoană foarte calificată: tatăl meu, arhitectul Miloș Cristea. Dacă am ajuns să votăm unde să se pună cutare statuie sau monument am ajuns într-un punct extrem de jos al provincialismului. Iar SCU, de care sunt mândru și al cărui membru probabil că nu mai sunt (nu mi-am mai plătit cotizația de mult), nu înțeleg ce competență ar avea în materie? Aici nu e vorba de echipă sau de club. E o problemă care necesită o anumită calificare. Au consultat vreun artist plastic, vreun critic de artă ori vreun arhitect? Arta cere o anumită calificare. E ceva la care unii se pricep, sunt calificați și alții mai puțin. Nu cumva se sare calul în groapa cu provincialism până-n gât? De fapt suntem în Arad, orașul care l-a ales pe Falcă de 4 ori, deci…

  De ce acolo?

  De ce cine a gândit-o, a gândit-o acolo? Povestea o știu de la sursă și mie-mi place grozav. Baronul a plecat în 1948 dar se întoarce discret (nu pe ascuns, doar discret) în 1970, la meciul cu Feyenoord, bucurându-se cu suporterii de ITA renăscută în UTA, la a 2-a generație de aur. Și da, la tribuna 2, nu din populism ci tocmai dintr-o eleganță și modestie care l-au caracterizat întotdeauna. Dacă vezi statuia de aproape, vei constata că trăsăturile nu sunt ale celui plecat în 1948, ci ale unei persoane cam cu 20 de ani mai în vârstă. S-au folosit fotografii adecvate, din anii ’70, primite de la familie. Mie această ficțiune mi se pare minunată. E vie și e aparte.

  Selfie cu Baronul

  Că se vor face selfie-uri și asta e degradant pentru memoria baronului. Sau (ton grav!) „(…) considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului”, zice SCU. Se vor face selfie-uri? Foarte bine! Păi ce, nu s-au imprimat tricouri cu baronul? Să faci tricouri astfel încât toți burtoșii să-l poarte între lanțul de aur și buric e OK? A se lăsa cu ifosele astea. Eu zic că UTA are ceva unic: își cinstește fondatorul. Numele stadionului, tinerele îl poartă pe tricouri, statuia sa e în mijlocul suporterilor… Suntem mândri de Francisc Neuman. Câte cluburi se mai mândresc cu fondatorul lor? Păi să vedem: Cine a fondat Steaua? De ce nu poartă steliștii tricouri cu fondatorul Stelei? În varianta FCSB ar putea să poarte cu mândrie tricouri cu Becali, nu? Mă gândesc la dinamoviști, ei ar putea să-și facă tricouri cu Teohari Georgescu sau cu Alexandru Drăghici – fondatorii. Și așa mai departe. Mă repet, suntem singurul club din România care ne cinstim în mod activ fondatorul. Atunci să-l lăsăm între noi, chiar la tribuna a 2-a. I-ar place, credeți-mă.

  Eveniment

  Mă alătur ideii generale că avem nevoie de un moment de inaugural. Un eveniment, poate înaintea unui meci. O dezvelire, un discurs inspirat, câteva cuvinte despre cine a fost Francisc Neuman și cum a creat el ITA Invincibila.

  Concluzie: Mie-mi place opera și găsesc amplasarea corectă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Deci sa inteleg ca orice „artist” poate sa vina sa planteze statui, platite din bani publici, fara licitatie, fara a se consulta cu nimeni doar pentru ca e artist.
   Autorul omite insa un aspect, este prieten cu „artistul” si este cat se poate de subiectiv.
   Vorbeste cu o autosuficienta de parca ar stii el ce si-a dorit Baronul.
   Eu unul nu accept lectii de la unul care isi aduce aminte de UTA doar cand are el chef si care a regasit UTA acum in liga 1 in conditiile in care in 2014 s-a opus cu inversunare proiectului repornirii din judet doar pentru ca nu il coafa politic.
   Faptul ca acum il citeaza pe padurar n-o sa il bage in gratiile actualei administratii locale in schimb nu face decat sa se faca de ras in fata unei comunitati care i-a fost mereu alaturi in anii trecuti.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Vai, domnule Cristea, ați suparat multa lume cu punctul acesta de vedere! Foarte bine argumentat si de bun simt, de altfel. Dar, ma mir ca nu ati stiut ca SCU are specialisti de clasa in arhitectura, in street-art, in constructii, in transport in comun… Totul trebuie sa poarte amprenta UTA! În Arad nu mai exista altceva! Probabil ca si copiii lor sunt botezati cu nume utiste. Si, ca sa fie circul si mai penibil, se catara pe trambulina SCU si consilierii USR. Sunt convins ca putini dintre acestia cunosc adevarata istorie a baronului care le-a lasat o mostenire de care, cu tot regretul, prin atitudini de acest fel, nu sunt vrednici. Ca totul se politizeaza, asta o stim cu totii. Mai nou, insa, politizarea e musai sa fie cat mai penibila! Altfel n-are rost…
   Va scrie aceste lucruri un nepot al unui mare suflet al UTA-ei, Mihai Tirlea, cel care este al treilea marcator din istoria UTA-ei (80 de goluri) și de la care am aflat multe lucruri minunate despre istoria Batranei Doamne! Si, apropo, am urmarit legendarul meci cu Feyenoord catarat intr-un plop, caci n-am mai prins loc in incinta stadionului. 🙂
   P.S. Poate ca ar fi mai potrivit ca SCU, in loc sa genereze amenzi, pentru ca apoi sa stranga bani sa le achite, sa-si vada de treaba lor! Respectiv, sa sustina echipa si, daca o iubesc atat, sa faca un socios prin care sa o sprijine!

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Îmi place acest articol, care este cel puțin de bun simț. Bunul simț este o calitate pe cale de dispariție, pe la noi. Iarăși zic, bunul simț ne-ar face să nu ne dăm cu părerea despre lucrurile pentru care nu suntem pregătiți. Respectul pentru profesioniști, nu prea mai există. Ne comportăm ca tovarășii cu 4 clase și școala făcută la Academia Ștefan Gherghiu care dispuneau, luau decizii pentru toate. Amplasarea unei statui, în orice țară educată, civilizată…, se face și se decide de către arhitecți, artiști, oameni de cultură. Ce s-ar întâmpla dacă în sala de operație ar intra un ‘tovarăș’ din popor, ar da la o parte chirurgul și ar opera așa cum ar crede el. Datul cu părerea este sport național( a se vedea campania de vaccinare); pare că lucrul ăsta nu are legătură cu ce se întâmplă la stadionul UTA, însă din păcate totul se leagă. Vai de capul nostru!

   +9 voturi
   +1
   -1
  4. Ca un veritabil microbist, ati inteles exact… nimic! Domnul Cristea pleda pentru opinia specialistilor, pentru respectarea istoriei reale privind viata si obiceiurile baronului. Investirea banului public nu inseamna ca orice trebuie supus plebiscitului, mai ales in Arad, unde toti se pricep la toate! Iar insinuarea cu ”prieteniile” autorului chiar n-are nicio legatura cata vreme argumentele sunt de bun simt, logice si realiste!
   P.S. Ca un cunoscator al domeniului acesta artistic, va asigur ca o licitatie ar fi dus la un pret mult, mult mai mare (mai interesati-va cam cat s-a platit in alte parti pentru lucrari similare, nu vorbiti… din caciula!)

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Domnul Cristea il considera pe domnul Tidorescu artist, la fel cum domnul Tidorescu il considera pe domnul Cristea cantaret. In aceste conditii, in care ambii sunt no name in domeniile in care sunt considerati „nume grele”, textul de mai sus e doar o pledoarie pentru… nimic. Cu tot respectul pentru ce a facut Baronul pentru Arad, nici Cristea si nici Tidorescu nu sunt indreptatiti sa ia decizii si nici macar sa isi dea cu parerea despre nimic legat de UTA. Mai ales ca fostul viceprimar Cristea, cel care se pozitioneaza cumva de partea SCU, recunoaste ca a cam uitat sa fie fanul echipei de cativa ani. Vorbe in vant, atat.

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Chibitz, domnii Tidorescu si Cristea nu sunt specialisti ca sa-si dea cu parerea? Bine ca e plin SCU de specialisti 😀 In absolut orice se ”invarte” in jurul numelui UTA! Pacat ca Balint nu foloseste in teren oameni din SCU, ca UTA ar fi campioana Europei 😀

    +7 voturi
    +1
    -1
  6. E absurd sa presupui ce ar vrea baronul, e o simpla ficțiunea in mintea voastră. Nu va mai alocați asemena drepturi, ascultați vocea suporterilor, vocea familiei, fără a o influenta cu vrajeala de politician.
   Mutati-l în locul în care ii plăcea sa stea, locul de merit, nu mai presupuneti voi nimic, sunteți doar executanți, respecati istoria și dorința familie, în speță a nepotului.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Și care să fi fost locul unde-i plăcea BAronului să stea,domnule Neamțu?Ați stat cumva alături de acesta de știți ?Și de ce ar trebui ca cel care a realizat efectiv statuia să aqsculte de suporteri?L-au plătiut suporterii?M-aș îndoi.La cîte amenzi au pricinuit Clubului – și pe care cică,le-au plătit.nu cred să mai fi avut resurse pentru a plăti costul statuii!Și atunci?Regula este simplă și veche de cînd lumea:dictează cel care plătește!Trecînd însă peste asta,tonul ultimativ pe care îl întrebuințați trimite la niște vremuri apuse:doar primii secretari dictau așa cum ”dicatați” dumneavoastră.Aș zice,luați-o mai încet.IAr despre modul cum ar trebui rezolvată problema – dacă mai e nevoie de o ”rezolvare” – de ce nu sînt consultați specialiștii – scultori,arhitecți?!Nu de alta,dar mîine – poimîine i se poate năzări vreunuia din anonimii lideri ai SCU că BAronul nici nu a fost cine știe cine și că nu ar avea loc deloc pe stadion.Ca doar Falcă l-a reconstruit!De ce să nu-i facem lui o statuie?!

    +1 voturi
    +1
    -1
  7. F bun articolul si f amuzante si pline de sens comentariile. Sunt sigur ca va iesi ceva bun d-aici.
   Parerea mea e sa se faca inca o copie fidela, dar la o scara mai mare: 3, 4, sau chiar 5, si sa fie amplasata in fatza intrarii principale in stadion.

   Si Pechovski ar merita o statuie mult mai mare, in locul celei existente, care nu prea se vede bine, fiind de mici dimensiuni. O copie la scara 3, 4, 5 ar arata mai bine. De exemplu Cristiano Ronaldo are in orasul natal din Portugalia, o statuie de 4-5 metri, amplasata pe faleza oceanului, intr-o zona turistica f aglomerata. Da google si vezi https://www.menshealth.com/entertainment/a25805429/ronaldo-statue-bronze-bulge-fans-rubbing/

   Sa-i cinstim cum trebuie pe acesti oameni mari ai orasului!

   Sunt absolut d’acord ca, Crucea Martirilor sa fie amplasata în fața noii Catedralei Ortodoxe, de la Podgoria, intr-un loc mult mai vizibil decat spatele Primariei.

   Deasemenea Statuia Libertatzii ar trebui reamplasata pe locul ei original, iar piatza sa se cheme Piatza Libertatzii. Si sa se dea pietzii aspectul din anii 1900 cu macadamul de epoca. Cred ca numai asa vom putea renaste farmecul de odinoara a orasului. Prin incluziunea trecutului istoric, asa cum a fost, in prezentul de azi.

   De cine ne mai tem azi, la 100 de ani dupa evenimentele din anii 1920?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.